Де і як правильно зберігати моркву на зиму
Сучасні господині часто навіть не замислюються, як зберігати моркву у квартирі, адже популярний овоч сьогодні доступний цілий рік. За бажання соковитий і свіжий продукт можна придбати і взимку, але це не гарантує його максимальної користі та характерних смакових показників. Якщо можливості дозволяють, краще виростити коренеплоди самостійно або закупити їх у сезон. Організувати правильне зберігання моркви у квартирі, погребі або підвалі зовсім нескладно. Потрібно тільки правильно підготувати компоненти, забезпечити їм відповідні умови та за необхідності коригувати процес.
Як правильно прибирати моркву для подальшого зберігання
Щоб правильно зберігати моркву, її потрібно зібрати вчасно і з урахуванням особливостей процесу. Незалежно від того, в холодильнику, погребі або підвалі буде складуватися продукт, слід пам'ятати про такі моменти:
- Викопувати плоди слід дуже акуратно. Навіть незначні механічні пошкодження можуть стати причиною того, що в м'якоті овоча почнуться гнильні процеси.
- На зиму можна прибирати тільки ті коренеплоди, які не пережили заморозків. Оптимальна температура збору врожаю, за якої вдасться максимально зберегти в ньому корисні компоненти - 0-10ºС.
- Збирання краще проводити в суху погоду, інакше на коренеплодах буде занадто багато землі і її доведеться зчищати. А це створює ризик порушення цілісності шкірки.
Порада: Категорично заборонено мити компоненти перед зберіганням, навіть якщо планується зберігати моркву в холодильнику. У результаті цієї маніпуляції овоч позбавляється всього можливого захисту від зовнішніх умов і стає непридатним вже через кілька тижнів і навіть днів.
- Із зібраного врожаю землю і пісок тільки струшуємо, а не зчищаємо. Відразу зрізаємо бадилля, залишаючи не більше 2 см. Зберігання моркви із зеленим листям, всупереч поширеній думці, тільки сприяє швидкому в'яненню овочів.
Не варто розкладати продукт на землі з метою його сушіння. Краще відразу прибрати заготовки в підвал, льох або туди, де вони будуть перебувати взимку.
Як найкраще зберігати моркву в погребі або підвалі
Якщо планується зберігати моркву в погребі, їй слід забезпечити відповідні умови. Температура повітря має становити 0-1º. Особливу увагу приділяємо вологості, вона має бути дуже високою - близько 95%, оскільки.к. шкірка моркви дуже тонка. Даний показник слід підтримувати і взимку, для чого в приміщенні слід періодично розливати воду або виставляти об'ємні ємності з рідиною.
Крім цього, потрібно вирішити, в якій тарі буде здійснюватися зберігання моркви - в погребі або підвалі. Підходи можуть бути такими:
- У ящиках. Перебираємо врожай, залишаючи тільки цілі, не зіпсовані коренеплоди. Складаємо їх у ящики для овочів, зверху присипаємо торфом, землею або вологим піском (компонент повинен після стиснення в руці зберегти форму, не виділяючи при цьому вологу). Ємності ставимо одна на одну, конструкція не повинна перевищувати 2 м за висотою. Щоб зберегти моркву свіжою, її рекомендується переспати золою або крейдою, це запобіжить зараженню різними хворобами.
- На підлозі або стелажах. Овочі викладаємо на підлогу або на полиці, присипаємо піском, формуючи шар у 3-4 см. Хвостики коренеплодів при цьому повинні висовуватися назовні. Якщо пісок попередньо змішати з крейдою або гашеним вапном (через негашене на шкірці морквин з'являться опіки), це запобігатиме гниттю продуктів. Пісок можна замінити деревною тирсою незначної вологості.
- У мішках. Щоб морква збереглася всю зиму, брати слід не полотняні, а щільні поліетиленові мішки об'ємом близько 50 кг. Просто викладаємо в них заготовки, мішки виставляємо вертикально, у жодному разі не закриваємо і не зав'язуємо. Порушення цього правила призведе до накопичення в тарі конденсату, через що продукт почне гнити.
- Метод глинування. Глину розводимо у відповідній ємності до стану рідкої сметани. Моркву найкраще викласти в зручну тару або на стелажі зі щілинами. Заготовку заливаємо глиняною сумішшю і більше нічого не робимо. Розчин сам проникне туди, куди потрібно, і забезпечить коренеплодам надійний захист.
Зберігання моркви в погребі або підвалі дозволяє створити для овочів оптимальні умови. Але і в цьому випадку її слід регулярно перевіряти і за необхідності видаляти підгнилі вироби.
Методи зберігання моркви у квартирі
Крім наведених методів, можна зберігати моркву в домашніх умовах. Щоправда, цей процес складно організувати так, щоб овочі не втратили своїх початкових характеристик протягом тривалого часу. З поставленою метою найкраще впорається засклений, але прохолодний балкон. На ньому доведеться створювати ті ж умови, що рекомендовані для підвалу.
Крім цього, взимку моркву можна зберігати в холодильнику, використовуючи один із таких способів:
- Суху та чисту, але не миту продукцію спочатку охолоджуємо до тієї температури, яка є в холодильнику. Для цього її можна покласти в миску і потримати на одній із полиць. Далі перекладаємо овочі в поліетиленовий пакет і прибираємо у відсік для фруктів і овочів. Якщо попередньо не охолодити вироби, в тарі буде накопичуватися конденсат, і зберегти продукт в оптимальному стані не вийде.
- Моркву миємо, але не чистимо. Ретельно просушуємо паперовими рушниками від вологи та викладаємо в пластиковий контейнер, дно якого слід прокласти серветками. Закриваємо щільно прилеглою кришкою і прибираємо на полицю з максимально низькою температурою.
- Нарешті, моркву можна заморозити. При цьому в ній збережуться як смакові особливості, так і корисні речовини. Продукт миємо, чистимо, просушуємо від вологи і нарізаємо зручними шматочками. Їх викладаємо в пластикові контейнери або зіп-пакети, заморожуємо швидким способом.
На жаль, у домашніх умовах, якщо немає можливості використовувати балкон, багато моркви запасти не вдасться. Але при використанні наведених методів заготовки будуть не гіршими за свіжі.
Кілька рекомендацій щодо зберігання моркви
Крім основних правил, у процесі організації зберігання моркви слід пам'ятати про прості прийоми, здатні підвищити ефективність обраних підходів:
- Якщо морквина трохи пожухла, не варто її позбуватися. Її ще можна спробувати відновити, щоб використовувати в процесі приготування їжі. Беремо коренеплід, зрізаємо з його кінчика невеликий пласт і опускаємо виріб у склянку з водою. Чекаємо 2-3 години. За цей час компонент здатний насититися вологою і набути початкового вигляду.
- Текстуру м'якого овоча теж можна спробувати поліпшити. У цьому випадку його ретельно миємо, шкірку зрізаємо вже з обох кінців. Заготівлю повністю опускаємо на кілька годин у холодну воду.
- Якщо після приготування їжі залишилося кілька очищених морквин, їх можна прибрати в холодильник прямо в мисці, накривши вологою серветкою. Протягом 1-2 днів продукт слід використовувати.
- Протягом 3 діб очищена і вимита морква збереже початкову свіжість, якщо помістити її в місткість із холодною водою і прибрати на середню полицю холодильника.
Якщо на поверхні коренеплоду з'явилися сліди гниття, не обов'язково викидати весь овоч. Найчастіше достатньо вирізати проблемні ділянки, а все інше можна пустити в хід.