Гриби корівники - як і скільки правильно варити
Незважаючи на те, що корівники (ще їх називають свинячими грибами) кілька років тому було перенесено з групи умовно їстівних грибів до отруйних, господині продовжують використовувати їх для своїх кулінарних звершень. Якщо знати, як потрібно замочувати компонент і скільки його варити, потенційний ризик можна звести до мінімуму і навіть повністю виключити.
Замочують гриби мінімум тричі, в солоній воді, час витримки має становити не менше 5 годин. Варять їх теж тричі: у першій воді 5 хвилин, у другій - 30 хвилин, у третій - 40 хвилин. Виходить, що вся температурна обробка за часом має становити не менше 1 години 15 хвилин. Крім цього, перед тим, як готувати корівники, варто зібрати про них побільше інформації, яка зведе клопоти на кухні до мінімуму.
Корисна інформація про гриб корівник
Важливо не тільки знати, скільки і як варити корівники до готовності. Щоб гриби вийшли смачними і не нашкодили здоров'ю, треба завжди пам'ятати про такі речі:
- Готові компоненти не плавають на поверхні води, а осідають на дно ємності.
- Відварені гриби не обов'язково відразу ж пускати на різні страви. Вони прекрасно переносять заморожування і в такому вигляді зберігають свої смакові якості протягом півроку. У разі потреби їх просто потрібно розморозити при кімнатній температурі та піддати нетривалій за часом термічній обробці.
- Для відварювання краще відбирати наймолодші корівники. Вони відрізняються більш світлим кольором. При цьому вік продукту ніяк не впливає на те, скільки він має відварюватися.
Порада: Свинушки бувають тонкими і товстими. Незважаючи на різницю в зовнішньому вигляді, за складом і смаковими якостями вони практично не розрізняються. Незважаючи на це, в їжу краще вживати тонкі екземпляри, оскільки.к. вони краще проварюються під час температурної обробки за умови, що в період росту накопичують менше шкідливих компонентів.
- Обробку продуктів потрібно проводити максимально швидко, т.к. зрізи таких грибів дуже швидко темніють. На якість компонента це ніяк не впливає, але естетичний вигляд трохи псує.
- Свіжі гриби рекомендується зберігати в холодильнику, не більше 3 днів.
На жаль, навіть дотримання всіх перерахованих правил не може гарантувати відсутність ризику токсичного або харчового отруєння. Щоб приготувати звичайні корівники, необхідно володіти значним досвідом і знаннями, які притаманні тільки грибникам зі стажем.
Як правильно варити отруйний гриб, щоб він став придатним у їжу
Перед тим, як варити зібрані гриби, їх слід очистити від усього сміття, кілька разів промити в холодній воді і замочити. Вимочуються корівники тричі, по 5 годин. Щоразу використовується чиста підсолена вода, яка повністю зливається і замінюється свіжим розчином. Підготовлені таким чином компоненти відкидаються на друшляк, щоб стекли надлишки вологи.
- Тепер беремо гриби, сіль і воду. Важливо знати, скільки взяти якого компонента, щоб продукт вийшов не тільки безпечним, а й смачним. Фахівці вважають, що на 1 кг корівників потрібно брати 1 л води і чайну ложку дрібної солі.
- Усі складові поміщаємо в каструлю, яку ставимо на сильний вогонь і доводимо до кипіння. Категорично заборонено ошпарювати компоненти окропом! За такого підходу їх буде неможливо гідно приготувати.
- Після закипання масу потрібно варити 5 хвилин на середньому вогні, бажано під кришкою. Потім відвар зливаємо, замінюємо свіжою холодною (!) водою і повторюємо маніпуляцію, витримуючи цього разу півгодини. Знову зливаємо рідину і замінюємо її чистою водою. Останній раз гриби відварюємо протягом 40 хвилин. Цього разу вони мають дійти до повної готовності.
- Відварені компоненти відкидаємо на сито або друшляк, чекаємо, поки стече вся вода, а самі продукти охолонуть. Тільки після цього їх можна використовувати за призначенням або піддавати заморожуванню.
- Приготовані таким чином елементи дозволяється зберігати в холодильнику протягом 3 діб, але вони при цьому мають бути обов'язково залиті останнім відваром.
Свинячі гриби мають щільну і приємну текстуру, особливий смак, м'який аромат і водночас вирізняються низькою калорійністю, що дає змогу використовувати компонент у дієтичних салатах або гарнірах. Якщо навчитися правильно відварювати інгредієнт, він допоможе урізноманітнити звичні страви. Головне, пам'ятати про всі наведені правила і неухильно дотримуватися вимог рецептів.
Багато господинь вважають за краще закривати свинушки на зиму. У цьому випадку варто врахувати, що, скільки б корівники не піддавалися хімічній обробці (соління, маринування), небезпека отруєння такими компонентами все ж зберігається. Тому не варто використовувати рецепти, які не передбачають попереднього відварювання грибів.