5 швидких і смачних рецептів приготування цвітної капусти на сковороді
До одних із найкорисніших овочів належить цвітна капуста, в ній містяться вітаміни різних груп, поживні речовини. Незважаючи на багатий склад, продукт вважається низькокалорійним. Капуста виходить смачною в будь-якому виконанні, але особливо вона гарна в обсмаженому вигляді. Є різні способи, як приготувати цвітну капусту швидко та смачно на сковороді, варто розглянути найцікавіші варіанти.
У клярі
Для приготування цієї найсмачнішої страви витрачаються лічені хвилини. Капуста за рахунок кляру виходить соковитою, апетитною всередині, хрусткою зовні.
Необхідний набір компонентів:
- цвітна капуста - 0,3 кг;
- часникові зубки - 2 шт.
- яйце куряче - 2 шт.;
- олія соняшникова - 2 ст. л. ложки;
- сіль і приправи.
Покрокове приготування:
- Овоч ретельно промивається, розділяється на суцвіття, укладається в підходящу за розміром каструлю і вариться до готовності. Після того як рідина закипить, засікають рівно 7 хвилин, потім зливають воду і злегка підсушують суцвіття.
- У глибокій тарілці збиваються яйця, додається подрібнений часник, маса підсолюється, приправляється. Вноситься капуста, все перемішується, щоб кожне суцвіття було вкрите яєчною сумішшю.
- Розігрівається на сковорідці олія, викладається капуста, все обсмажується до появи рум'яної скоринки.
Капуста смакує з соусом, з м'ясним гарніром. Страва смачна як у холодному, так і в гарячому вигляді, але перед подачею краще дати зайвому жиру стекти. Для цього достатньо після смаження викласти суцвіття на паперову серветку, яка вбере в себе всі надлишки олії.
У сирному клярі
Один із найпопулярніших рецептів, у такому виконанні цвітна капуста подобається всім без винятку. Потрібно запастися таким:
- капустою - 1 кг;
- пшеничним борошном - 1,5 ст. ложки;
- яйцем - 4 шт.;
- твердим сиром - 10 г;
- сіллю з перцем;
- сухим часником, петрушкою, паприкою;
- олією соняшниковою.
Подальші дії виконуються поетапно:
- Готується капуста, качан розділяється на суцвіття, відварюється протягом 5 хвилин. Дістаються і злегка підсушуються.
- Подрібнюється за допомогою терки сир, збиваються з сіллю яйця, інгредієнти з'єднуються, приправляються підготовленими спеціями.
- Кожне із суцвіть посипають борошном, потім занурюють у сирний кляр і відправляють у розігріту олію на сковороді.
Готовність визначається за красивою апетитною скоринкою. Дуже важливо добре просушити капусту після варіння, до вологої поверхні кляр не прилипне.
У панірувальних сухарях
Одночасно проста, смачна і швидка страва - ця капуста, обсмажена в сухарях. Спочатку потрібно зайнятися підготовкою продуктів, запастися таким:
- суцвіттями капусти - 0,9 г;
- перемеленими сухарями - 120 г;
- великими яйцями - 2 шт.;
- сіллю і спеціями - за смаком;
- олією рослинною - 2 ст. л. ложками;
- селерою - 1 стеблом.
Далі діяти послідовно:
- Насамперед розділяється на суцвіття овоч, потім капуста замочується у воді на одну годину.
- Селера опускається в каструлю з водою і ставиться на плиту, після закипання додаються відмочені суцвіття. Овочі варяться на повільному полум'ї близько 7 хвилин.
- Компоненти перекладаються в друшляк, зливається вся рідина.
- На сковороді підсмажуються панірувальні сухарі.
- В іншій пательні на олії смажиться капуста із селерою, після появи золотистої скоринки додаються сухарі, сіль зі спеціями. Страву готують ще 3 хвилини і подають до столу.
У такому вигляді капуста може виступати як окрема страва або подаватися з гарніром.
З овочами
Цвітна капуста особливо гарна в поєднанні з обсмаженими овочами. Компоненти можуть додаватися різні, перевага віддається власному смаку.
Класичний рецепт містить у собі такі інгредієнти:
- цвітна капуста - 0,7 кг;
- томати - 7 шт. середнього розміру;
- цибуля ріпчаста - 3 шт.;
- часник - 2 зубчики;
- зелень - 1 пучок;
- кабачок - 1 шт.;
- прованські трави з сіллю - за смаком;
- олія для обсмажування.
Покроковий процес приготування:
- У киплячій воді відварюються суцвіття, рідину необхідно обов'язково підсолити. Буде достатньо 5 хвилин варіння.
- Займаються овочами, помідори нарізають маленькими кубиками, шаткують цибулини, ріжуть брусочками кабачок.
- Овочі обсмажуються в такій послідовності: спочатку кабачок із цибулькою, потім додаються суцвіття, в останню чергу кубики помідор. Сковорода прикривається кришкою, залишається тушкуватися близько 8 хвилин.
- Вносяться приправи, сіль, подрібнена зелень. Страву залишають на вогні ще на три хвилини.
Цвітна капуста готова, можна подавати до столу.
З вершковим соусом
Дуже ніжного смаку набуває капуста завдяки вершковому соусу. Приготувати її можна з таких компонентів:
- свіжі суцвіття - 0,3 кг;
- нежирні вершки - 150 мл;
- вершкове масло - 50 г;
- спеції та сіль - за смаком.
Поетапний процес:
- Вариться цвітна капуста в киплячій воді рівно три хвилини.
- Потім суцвіття перекладаються на пательню з розігрітою олією, обсмажуються до скоринки.
- У вершки засипають спеції з сіллю, масу перемішують і вливають до овоча. Готується близько чверті години під кришкою.
- За бажання додається нарізане куряче філе, грибочки, або перетертий сир. Це додасть страві ситності, пікантності. Гостроти додасть сушений часник.
Страва відмінно поєднується з макаронними виробами, м'ясом. Це чудовий варіант для вечері, оскільки готується воно дуже просто, а головне, швидко.
Найсмачніше виходить цвітна капуста саме в обсмаженому смаку. Вона особливо соковита й апетитна, до того ж на приготування йде мінімум часу. Любителям ситніших страв дозволяється додавати додаткові інгредієнти у вигляді овочів, м'яса.