Вівсяний кисіль - як варити в домашніх умовах
Кисіль, приготований із вівсяних пластівців або крупи, користується не такою популярністю, як фруктові або ягідні аналоги напою. Найчастіше його вживають у терапевтичних цілях або як профілактичний засіб. Насправді, вівсяний склад може бути дуже смачним, потрібно тільки підібрати правильний рецепт і врахувати нюанси роботи з компонентом. Варіантів приготування продукту існує чимало. Найправильнішим вважається класичний підхід, при якому використовується техніка бродіння. Якщо ж не хочеться витрачати на маніпуляцію багато часу, варто вдатися до методів на основі крохмалю.
Терапевтичні властивості вівсяного киселю
На тлі зростання популярності здорового способу життя сучасні господині стали варити унікальний напій набагато частіше. Це не дивно, адже правильно приготований виріб прекрасно збалансований за складом і сприяє поступовому схудненню. Крім цього, набір хімічних елементів, макронутрієнтів і додаткових речовин, забезпечує вівсяний кисіль такими властивостями:
- Він відновлює порушену мікрофлору кишечника, покращує роботу органів травного тракту. Подібний склад обов'язково входить до дієти, рекомендованої людям із гастритом, виразкою, низкою інших захворювань слизової шлунка або кишківника.
- Вміст вітамінів і мікроелементів у готовому продукті настільки високий, що навіть після його недовгого вживання у людей покращується стан шкіри, волосся і нігтів.
- Кисіль, зварений з вівсянки, відновлює судини, сприяє ліквідації патологічних проявів, зумовлених порушеннями в роботі серця.
- Свіжий вівсяний склад усуває ознаки і наслідки збою в обміні речовин, гормонального дисбалансу, нормалізує склад крові. Також він зміцнює імунітет, запобігає розвитку авітамінозу, ліквідує наслідки дисбактеріозу.
- Нарешті, цей компонент забезпечує якісне і безпечне очищення організму, на тлі якого відбувається детоксикація тканин. Фахівці рекомендують хоча б раз на 2-3 тижні варити цей напій і абсолютно здоровим людям у профілактичних цілях.
Було проведено чимало досліджень, спрямованих на встановлення впливу вівсяного киселю на людський організм. Вчені вважають, що компоненти напою і його унікальний фізичний стан благотворно позначаються на роботі нирок і підшлункової залози. Є ймовірність того, що склад попереджає або гальмує розвиток онкології.
Корисні поради щодо варіння вівсяного киселю
Не варто намагатися зварити чудодійний склад, використовуючи для цього прийоми, характерні для роботи з фруктами і ягодами. Тут абсолютно інший підхід, який базується не тільки на чіткому виконанні інструкцій, а й дотриманні низки нюансів:
- Кисіль слід варити тільки з натуральних пластівців або крупи, особливо, якщо використовується підхід з методикою бродіння. Пластівці, призначені для швидкого приготування, не дадуть потрібної текстури складу, та й корисних компонентів у них дуже мало.
Порада: Якщо вівсяний склад планується готувати класичним способом, то для виконання всіх маніпуляцій рекомендується використовувати посуд з кераміки. Для настоювання можна обійтися і скляною банкою, але при варінні слід взяти керамічну каструлю або об'ємний сотейник.
- Для закваски найкраще брати натуральний кефір без добавок і підсолоджувачів. Деякі господині використовують йогурт, але результат буде вже не тим.
- Якщо перед тим, як варити склад, його необхідно заквасити, суміш для бродіння обов'язково виставляємо в темне місце. Ємність можна навіть додатково закутати в непроникний папір або рушник. Сонячні промені можуть негативно вплинути на заготовку.
- Категорично заборонено підігрівати склад за допомогою джерел штучного тепла, щоб він швидше забродив. Тільки за штучного перебігу процесів можна зварити корисний і смачний продукт.
Усі підсилювачі смаку і натуральні добавки рекомендується вводити в уже готовий кисіль. Найчастіше вівсяний напій присмачують вишнею, суницею, полуницею, сливою, корицею, згущеним молоком, вершками.
Як зварити напій класичним способом без крохмалю
Варіант приготування продукту даним способом є доволі тривалим і клопітким, але тільки він дає змогу отримати по-справжньому корисний склад. Людям, які змушені включити вівсяний кисіль у свій раціон за медичними показаннями, рекомендується використовувати саме цей підхід.
- Етап бродіння. У керамічній каструлі або посуді зі щільною емаллю доводимо до кипіння 3,5 л води й охолоджуємо рідину природним шляхом. Беремо 0,5 кг пластівців або вівсяної крупи, викладаємо в кип'ячену воду. Додаємо в масу половину склянки кефіру, все перемішуємо і герметично закриваємо кришкою. Якщо герметичності домогтися не вдається, склад краще перекласти в скляну банку і закрити кришкою. Заготовку прибираємо на дві доби в темне тепле місце, попередньо обмотавши тканиною.
- Процес фільтрації. Вівсяний склад відкидаємо на друшляк, під який поставлено ємність для збору продукту. Спочатку просто даємо рідині стекти, потім злегка віджимаємо масу, після чого промиваємо її холодною кип'яченою водою не більше двох разів. Збираємо всю рідку частину в скляну ємність і прибираємо настоюватися протягом 12 годин. Через цей час продукт має перетворитися на два шари, з яких нам потрібен нижній, густіший напівфабрикат. З нього і треба варити напій.
- Відварювання складу. Залежно від бажаної густоти кінцевого продукту, беремо 5-10 столових ложок концентрату на 2 склянки води. Змішуємо компоненти в каструлі, яку ставимо на середній вогонь і тримаємо до закипання. Після чого зменшуємо жар і продовжуємо маніпуляцію, поки кисіль не загусне. Слід регулярно помішувати масу. Залишиться тільки додати у виріб допоміжні компоненти, якщо вони передбачені, остудити склад, і можна вживати напій.
Отриманий у такий спосіб концентрат можна зберігати в холодильнику протягом 3 тижнів, використовуючи за потреби для приготування киселю. Не слід намагатися відразу вводити в нього підсолоджувачі, це скоротить термін зберігання маси і знизить її корисність.
Ще кілька способів приготування продукту
Існують і такі підходи, які дають змогу приготувати кисіль, витративши на це значно менше часу. У користі він хоч і втрачає, але зовсім незначно.
- Вівсяний напій на молоці. На 100 г крупи або пластівців беремо 400 мл молока, 2 столові ложки цукру, столову ложку крохмалю та дрібку ваніліну. Молоко підігріваємо до теплого стану (не гаряче 40ºС), заливаємо ним пластівці та залишаємо продукт на чверть години набухати. Отриманий склад проціджуємо через марлю і ретельно вичавлюємо овес, щоб у ньому не залишилося молока. Рідину розділяємо на 2 частини, в одній з яких розводимо крохмаль. Другу частину ставимо на слабкий вогонь, вводимо ванілін і цукор, розігріваємо до появи пари. Тоді додаємо молоко з крохмалем, перемішуємо. Масу слід варити після закипання до отримання потрібної густоти.
- Варіант на воді. На 300 г пластівців нам знадобиться 1 л води, 50 г сушеного чорного хліба і трохи солі. Пластівці з'єднуємо з хлібом, заливаємо водою, залишаємо на дві доби, щоб компоненти розбухли. Кожні 5-6 годин склад слід перемішувати. Проціджуємо вівсяний склад через марлю і добре віджимаємо. Рідину ставимо на вогонь, солимо, доводимо до кипіння і проварюємо, поки не вийде кисіль потрібного ступеня густоти. Напій можна подавати гарячим або попередньо остудити.
- Кисіль у мультиварці. Крім 300 г вівсяних пластівців нам знадобиться 1 л води і цедра лимона. Овес заливаємо водою і настоюємо 10-12 годин. набряклий вівсяний продукт проціджуємо через марлю і гарненько віджимаємо. Переливаємо рідину в чашу мультиварки, виставляємо режим «Випічка». Варити його потрібно стільки, скільки буде потрібно для отримання потрібного ступеня густоти. У середньому це займає від 10 до 20 хвилин. Настоювати масу не слід, краще відразу подавати напій.
Примітно, що у корисного напою не існує протипоказань. Потрібно лише знати міру під час його вживання і то, тільки тому, що зловживання цілющою сумішшю може спричинити нетривалу болючість у ділянці шлунка або легкий дискомфорт.