7 ідей, чим замінити яйце в тісті - напевно знайдеться в холодильнику
Яйця надають тісту приємного кольору, роблять випічку повітряною, пористою, поживною. Вони одночасно слугують розпушувачем і стабілізатором, скріплюють інгредієнти. При цьому в них міститься близько 75% води. Якщо яйця з рецепта просто прибрати, тісто вийде сухим і твердим. У разі коли продукт раптово закінчився, важливо використовувати замінник. Замінити яйця у випічці можна дуже стиглим бананом, крохмалем, пекарським порошком, рослинною олією, майонезом, желатином. Список замінників досить великий. Щось із цього точно знайдеться в холодильнику!
Фруктове пюре: бананове, яблучне, сливове, персикове
Пюре деяких фруктів здатне зробити тісто м'яким і клейким. Особливо гарний як замінник яєць стиглий банан. Можна використовувати перезрілий фрукт.
Банан замість яйця додають в оладки, рідше в кекси, солодкі пироги, товсті млинці (пан-кейки) і запіканки. Одночасно він може слугувати замінником цукру й ароматизатором.
Одне велике яйце відповідає половині банана – 75 г. Потрібно ретельно розім'яти його виделкою або пюрирувати блендером. Якщо банана під рукою не знайшлося, використовують таку ж кількість пюре зі сливи, яблука або персика (можна взяти баночку дитячого харчування).
Рецепт бананових оладок
Такі оладки вважаються пісними, оскільки готуються без яєць, вершкового масла і молока. Незважаючи на це, вони виходять пишними, м'якими, дуже смачними.
Список продуктів:
- зрілі банани – 2 шт.;
- вода – 250 мл;
- борошно – 180 г;
- цукор – 2-3 ст. ложки;
- сіль – щіпка;
- харчова сода – 0,75 ч. ложки
- лимонний сік – 1 ст. ложка;
- соняшникова олія для смаження.
Рецепт приготування:
- Пюрирувати банани блендером.
- Додати цукор, сіль, соду і лимонний сік, розмішати.
- З'єднати бананову основу з водою.
- Поступово ввести все борошно, розмішуючи тісто.
- Залишити масу на 5 хвилин.
- Розігріти сковороду, змастити соняшниковою олією, і обсмажити оладки з двох боків до золотистого кольору.
Для одного оладки використовують 1 ст. ложку тіста.
Желатин
У вегетаріанській і пісній випічці замість яєць використовують желатин. Одне яйце відповідає 1 ст. ложці желатину. Порошок заливають 1 ст. ложкою води, і залишають до набухання. Потім наливають 2 ст. ложки окропу, і збивають рідину міксером до утворення піни.
Желатин відіграє роль стабілізатора. Він допомагає замінити яйця в тортах і кексах із глазур'ю та кремами.
Розпушувач
При додаванні розпушувача відбувається хімічна реакція з утворенням бульбашок. Друга назва засобу – пекарський порошок. Доданий замість яєць, він сприяє пишності та легкості пирога, кексів, хліба.
Одне яйце замінює 2 ч. ложки розпушувача та 2 ч. ложки води (молока). Порошок змішують із сухими інгредієнтами, а воду додають до рідкої складової тіста.
Порада. Якщо немає розпушувача, слід змішати 6 ч. ложок борошна, 2,5 ч. ложки харчової соди та 1,5 ч. ложки лимонної кислоти. З цією сумішшю тісто точно підніметься і добре пропечеться.
Рецепт шарлотки без яєць
Приготувати м'яку, добре пропечену шарлотку без яєць цілком реально.
Для цього потрібно взяти:
- яблука – 3-4 шт.;
- цукор – 7 ст. ложок;
- борошно – 320 г;
- розпушувач – 1 ст. ложка;
- молоко – 300 мл;
- рослинна олія – 100 мл;
- сіль – 0,5 ч. ложки;
- лимонний сік (яблучний оцет) – 1 ст. ложка.
Як приготувати шарлотку покроково:
- З'єднати молоко, олію та лимонний сік.
- В окремій великій чаші змішати борошно, цукор, сіль і розпушувач.
- Влити рідку частину в суху, і збити міксером або вінчиком.
- Нарізати невеликими шматочками яблука. Перемішати з тістом.
- Змастити форму, наповнити, і відправити яблучний пиріг у духовку, розігріту до 200 градусів, на 50-60 хвилин.
Майонез
Замінити яйця в млинцях можна жирним жовтим майонезом. Вони вже є в складі, тому тісто виходить практично ідеальним. Одне яйце відповідає 3 ст. ложкам майонезу. Майонезне тісто для млинців рекомендується заварювати. Тоді млинці виходять особливо ніжними.
Інгредієнти:
- 150 г майонезу;
- 5 ст. ложок борошна;
- 150 мл окропу;
- 2 ст. ложки рослинної олії.
Рецепт:
- Змішати 3 ст. ложки борошна з майонезом.
- Залити крутим окропом.
- Додати борошно, що залишилося, і масло.
- Посмажити млинці на розігрітій сковорідці.
Крохмаль: картопляний і кукурудзяний
Крохмаль у випічці відіграє роль стабілізатора, що вбирає вологу. Він додає тісту сухості, розсипчастості, сприяє утворенню красивої блискучої скоринки.
Кукурудзяним і картопляним крохмалем найчастіше замінюють яйця в пісочному тісті.
Пропорції для заміни такі: одне яйце дорівнює 2 ст. ложкам крохмалю і 2 ст. ложкам води.
Рецепт пісочного печива
Розсипчасте, ароматне печиво ідеально поєднується з чаєм, теплим молоком і кавою.
Інгредієнти для приготування:
- картопляний крохмаль і вода – по 2 ст. ложки;
- вершкове масло – 200 г;
- борошно – 250 г;
- цукрова пудра – 100 г;
- ванілін – 1 ч. ложка.
Покроковий рецепт:
- Залишити масло при кімнатній температурі на 2-3 години, щоб воно розм'якшилося. Збити міксером.
- Змішати збите масло з пудрою і ваніліном.
- Додати розведений крохмаль і борошно. Перебити міксером на малих обертах.
- Наповнити тістом кондитерський мішок і відсадити печиво на деко. За бажанням нанести візерунок виделкою.
- Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 10-12 хвилин.
Олія: рослинна та вершкове масло
Яєчні жовтки використовуються переважно для надання випічці жирності, а тісту еластичності. З цією ж функцією чудово справляється масло.
Для заміни одного жовтка знадобиться 1 ст. ложка рослинної олії або 15 г вершкового масла.
Якщо потрібно замінити ціле яйце з білком, беруть 1 ст. л. ложку розпушувача, розбавляють 1 ст. ложкою води, і додають 1 ст. ложку олії. Особливо добре така заміна підходить для приготування манника.
Дріжджі замість яєць
Дріжджове тісто може готуватися без яєць. Дріжджі надають випічці пишності та м'якості. З ними можна приготувати масу страв:
- піцу;
- пиріжки на сковорідці;
- пиріг;
- оладки;
- здобні булочки;
- плюшки;
- здобні млинці тощо.
Важливий момент – рецепт доведеться повністю замінити і приготувати дріжджове тісто.
Рецепт дріжджового тіста
Якщо під рукою немає яєць, але зате є дріжджі, приготувати здобу не складе труднощів. Це ж тісто підійде і для піци.
Інгредієнтів мінімум:
- сухі дріжджі – 5 г;
- борошно – 500 г;
- тепла вода – 250 мл;
- цукор – 0,5 ч. ложки;
- сіль – 0,5 ч. ложки;
- рослинну олію – 1,5 ст. ложки.
Процес приготування:
- У глибокій мисці з'єднати воду температури 30-35 градусів, цукор і сіль.
- Всипати склянку борошна і дріжджі, розмішати до однорідності.
- Накрити рушником і залишити в теплі на 30-50 хвилин. Опара буде готова, коли на поверхні з'являться бульбашки, і вона опаде.
- Додати борошно, що залишилося, і рослинну олію. Вимісити тісто (має залишитися м'яким і злегка липким).
- Обм'яти його на столі в борошні протягом 15 хвилин.
- Дати тісту ще раз піднятися під рушником у теплі (займе близько півгодини).
- Сформувати булочки, пиріжки, пиріг або іншу задуману страву.
Порада. Щоб булочки гарно підрум'янилися і не підгоріли, слід використовувати для змащування сметану, міцний чай з 1 ч. ложкою цукру, молоко з дрібкою куркуми або оливкову олію.
Питання і відповіді
Чи можна замість яєць використовувати яєчний порошок?
Так. Пачка яєчного порошку 100 г замінює десяток яєць. Для заміни одного курячого яйця 10 г порошку розминають, змішують з 30 мл ледве теплої води, і залишають набрякнути на 20 хвилин. Це повноцінний замінник, на якому можна готувати бісквіти, креми, кондитерські вироби, омлет, млинці та будь-яку випічку. Також розведеним яєчним порошком можна змастити булочки та калачі.
Які страви краще не готувати без яєць?
Не варто замінювати яйця чимось іншим у складних стравах, які готуються на свято (торти, тістечка, десерти). З першого разу кулінарний шедевр може вийти не таким, як хотілося. Краще докупити необхідний інгредієнт або вибрати інший рецепт, в який яйця не входять.
Випічка вимагає від господині певного досвіду та знань. Щоб вона вийшла вдалою, важливо дотримуватися пропорцій, і чітко розраховувати інгредієнти. Будь-який відступ від рецепта – це завжди ризик. Тому замінювати яйця на щось інше потрібно дуже обережно. Краще використовувати рецепти з тими інгредієнтами, які є під рукою. Без яєць готують шарлотку, млинці, печиво, пироги, пиріжки, булочки і все що завгодно.