Прості та смачні кулінарні рецепти
Простосмак » Закуски » 7 ідей, чим замінити яйце в тісті - напевно знайдеться в холодильнику

7 ідей, чим замінити яйце в тісті - напевно знайдеться в холодильнику

7 ідей, чим замінити яйце в тісті - напевно знайдеться в холодильнику

Яйця надають тісту приємного кольору, роблять випічку повітряною, пористою, поживною. Вони одночасно слугують розпушувачем і стабілізатором, скріплюють інгредієнти. При цьому в них міститься близько 75% води. Якщо яйця з рецепта просто прибрати, тісто вийде сухим і твердим. У разі коли продукт раптово закінчився, важливо використовувати замінник. Замінити яйця у випічці можна дуже стиглим бананом, крохмалем, пекарським порошком, рослинною олією, майонезом, желатином. Список замінників досить великий. Щось із цього точно знайдеться в холодильнику!

Фруктове пюре: бананове, яблучне, сливове, персикове

Пюре деяких фруктів здатне зробити тісто м'яким і клейким. Особливо гарний як замінник яєць стиглий банан. Можна використовувати перезрілий фрукт.

Рецепт бананових оладок

Банан замість яйця додають в оладки, рідше в кекси, солодкі пироги, товсті млинці (пан-кейки) і запіканки. Одночасно він може слугувати замінником цукру й ароматизатором.

Одне велике яйце відповідає половині банана – 75 г. Потрібно ретельно розім'яти його виделкою або пюрирувати блендером. Якщо банана під рукою не знайшлося, використовують таку ж кількість пюре зі сливи, яблука або персика (можна взяти баночку дитячого харчування).

Рецепт бананових оладок

Такі оладки вважаються пісними, оскільки готуються без яєць, вершкового масла і молока. Незважаючи на це, вони виходять пишними, м'якими, дуже смачними.

Рецепт бананових оладок

Список продуктів:

  • зрілі банани – 2 шт.;
  • вода – 250 мл;
  • борошно – 180 г;
  • цукор – 2-3 ст. ложки;
  • сіль – щіпка;
  • харчова сода – 0,75 ч. ложки
  • лимонний сік – 1 ст. ложка;
  • соняшникова олія для смаження.

Бананові оладки

Рецепт приготування:

  1. Пюрирувати банани блендером.
  2. Додати цукор, сіль, соду і лимонний сік, розмішати.
  3. З'єднати бананову основу з водою.
  4. Поступово ввести все борошно, розмішуючи тісто.
  5. Залишити масу на 5 хвилин.
  6. Розігріти сковороду, змастити соняшниковою олією, і обсмажити оладки з двох боків до золотистого кольору.

Для одного оладки використовують 1 ст. ложку тіста.

Желатин

У вегетаріанській і пісній випічці замість яєць використовують желатин. Одне яйце відповідає 1 ст. ложці желатину. Порошок заливають 1 ст. ложкою води, і залишають до набухання. Потім наливають 2 ст. ложки окропу, і збивають рідину міксером до утворення піни.

Желатин відіграє роль стабілізатора. Він допомагає замінити яйця в тортах і кексах із глазур'ю та кремами.

Тісто з желатином

Розпушувач

При додаванні розпушувача відбувається хімічна реакція з утворенням бульбашок. Друга назва засобу – пекарський порошок. Доданий замість яєць, він сприяє пишності та легкості пирога, кексів, хліба.

Одне яйце замінює 2 ч. ложки розпушувача та 2 ч. ложки води (молока). Порошок змішують із сухими інгредієнтами, а воду додають до рідкої складової тіста.

Тісто з розпушувачем

Порада. Якщо немає розпушувача, слід змішати 6 ч. ложок борошна, 2,5 ч. ложки харчової соди та 1,5 ч. ложки лимонної кислоти. З цією сумішшю тісто точно підніметься і добре пропечеться.

Рецепт шарлотки без яєць

Приготувати м'яку, добре пропечену шарлотку без яєць цілком реально.

Рецепт шарлотки без яєць

Для цього потрібно взяти:

  • яблука – 3-4 шт.;
  • цукор – 7 ст. ложок;
  • борошно – 320 г;
  • розпушувач – 1 ст. ложка;
  • молоко – 300 мл;
  • рослинна олія – 100 мл;
  • сіль – 0,5 ч. ложки;
  • лимонний сік (яблучний оцет) – 1 ст. ложка.

Як приготувати шарлотку покроково:

  1. З'єднати молоко, олію та лимонний сік.
  2. В окремій великій чаші змішати борошно, цукор, сіль і розпушувач.
  3. Влити рідку частину в суху, і збити міксером або вінчиком.
  4. Нарізати невеликими шматочками яблука. Перемішати з тістом.
  5. Змастити форму, наповнити, і відправити яблучний пиріг у духовку, розігріту до 200 градусів, на 50-60 хвилин.

Майонез

Замінити яйця в млинцях можна жирним жовтим майонезом. Вони вже є в складі, тому тісто виходить практично ідеальним. Одне яйце відповідає 3 ст. ложкам майонезу. Майонезне тісто для млинців рекомендується заварювати. Тоді млинці виходять особливо ніжними.

Тісто на майонезі

Інгредієнти:

  • 150 г майонезу;
  • 5 ст. ложок борошна;
  • 150 мл окропу;
  • 2 ст. ложки рослинної олії.

Рецепт:

  1. Змішати 3 ст. ложки борошна з майонезом.
  2. Залити крутим окропом.
  3. Додати борошно, що залишилося, і масло.
  4. Посмажити млинці на розігрітій сковорідці.

Крохмаль: картопляний і кукурудзяний

Крохмаль у випічці відіграє роль стабілізатора, що вбирає вологу. Він додає тісту сухості, розсипчастості, сприяє утворенню красивої блискучої скоринки.

Кукурудзяним і картопляним крохмалем найчастіше замінюють яйця в пісочному тісті.

Кукурудзяний і картопляний крохмаль

Пропорції для заміни такі: одне яйце дорівнює 2 ст. ложкам крохмалю і 2 ст. ложкам води.

Рецепт пісочного печива

Розсипчасте, ароматне печиво ідеально поєднується з чаєм, теплим молоком і кавою.

Інгредієнти для приготування:

  • картопляний крохмаль і вода – по 2 ст. ложки;
  • вершкове масло – 200 г;
  • борошно – 250 г;
  • цукрова пудра – 100 г;
  • ванілін – 1 ч. ложка.

Рецепт пісочного печива

Покроковий рецепт:

  1. Залишити масло при кімнатній температурі на 2-3 години, щоб воно розм'якшилося. Збити міксером.
  2. Змішати збите масло з пудрою і ваніліном.
  3. Додати розведений крохмаль і борошно. Перебити міксером на малих обертах.
  4. Наповнити тістом кондитерський мішок і відсадити печиво на деко. За бажанням нанести візерунок виделкою.
  5. Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці 10-12 хвилин.

Олія: рослинна та вершкове масло

Яєчні жовтки використовуються переважно для надання випічці жирності, а тісту еластичності. З цією ж функцією чудово справляється масло.

Для заміни одного жовтка знадобиться 1 ст. ложка рослинної олії або 15 г вершкового масла.

Тісто без яєць

Якщо потрібно замінити ціле яйце з білком, беруть 1 ст. л. ложку розпушувача, розбавляють 1 ст. ложкою води, і додають 1 ст. ложку олії. Особливо добре така заміна підходить для приготування манника.

Дріжджі замість яєць

Дріжджове тісто може готуватися без яєць. Дріжджі надають випічці пишності та м'якості. З ними можна приготувати масу страв:

  • піцу;
  • пиріжки на сковорідці;
  • пиріг;
  • оладки;
  • здобні булочки;
  • плюшки;
  • здобні млинці тощо.

Важливий момент – рецепт доведеться повністю замінити і приготувати дріжджове тісто.

Дріжджове тісто

Рецепт дріжджового тіста

Якщо під рукою немає яєць, але зате є дріжджі, приготувати здобу не складе труднощів. Це ж тісто підійде і для піци.

Інгредієнтів мінімум:

  • сухі дріжджі – 5 г;
  • борошно – 500 г;
  • тепла вода – 250 мл;
  • цукор – 0,5 ч. ложки;
  • сіль – 0,5 ч. ложки;
  • рослинну олію – 1,5 ст. ложки.

Рецепт дріжджового тіста

Процес приготування:

  1. У глибокій мисці з'єднати воду температури 30-35 градусів, цукор і сіль.
  2. Всипати склянку борошна і дріжджі, розмішати до однорідності.
  3. Накрити рушником і залишити в теплі на 30-50 хвилин. Опара буде готова, коли на поверхні з'являться бульбашки, і вона опаде.
  4. Додати борошно, що залишилося, і рослинну олію. Вимісити тісто (має залишитися м'яким і злегка липким).
  5. Обм'яти його на столі в борошні протягом 15 хвилин.
  6. Дати тісту ще раз піднятися під рушником у теплі (займе близько півгодини).
  7. Сформувати булочки, пиріжки, пиріг або іншу задуману страву.

Порада. Щоб булочки гарно підрум'янилися і не підгоріли, слід використовувати для змащування сметану, міцний чай з 1 ч. ложкою цукру, молоко з дрібкою куркуми або оливкову олію.

Питання і відповіді

Чи можна замість яєць використовувати яєчний порошок?

Так. Пачка яєчного порошку 100 г замінює десяток яєць. Для заміни одного курячого яйця 10 г порошку розминають, змішують з 30 мл ледве теплої води, і залишають набрякнути на 20 хвилин. Це повноцінний замінник, на якому можна готувати бісквіти, креми, кондитерські вироби, омлет, млинці та будь-яку випічку. Також розведеним яєчним порошком можна змастити булочки та калачі.

Які страви краще не готувати без яєць?

Не варто замінювати яйця чимось іншим у складних стравах, які готуються на свято (торти, тістечка, десерти). З першого разу кулінарний шедевр може вийти не таким, як хотілося. Краще докупити необхідний інгредієнт або вибрати інший рецепт, в який яйця не входять.

Випічка вимагає від господині певного досвіду та знань. Щоб вона вийшла вдалою, важливо дотримуватися пропорцій, і чітко розраховувати інгредієнти. Будь-який відступ від рецепта – це завжди ризик. Тому замінювати яйця на щось інше потрібно дуже обережно. Краще використовувати рецепти з тими інгредієнтами, які є під рукою. Без яєць готують шарлотку, млинці, печиво, пироги, пиріжки, булочки і все що завгодно.


Інші рецепти
Коли краще солити курячий бульйон, щоб він вийшов смачним: солимо бульйон для супу і для вживання з чашки
Коли краще солити курячий бульйон, щоб він вийшов смачним: солимо бульйон для супу і для вживання з чашки
Існує дві різні думки щодо того, коли солити бульйон під час варіння курки. Кухарі рекомендують додавати сіль за 10 хвилин до закінчення готування
Авокадо - як правильно зберігати в домашніх умовах
Авокадо - як правильно зберігати в домашніх умовах
Авокадо на наших столах з'явився не так давно, але господині вже встигли оцінити його властивості, як оригінальної смакової добавки в салатах з
20 ідей, як прикрасити стіл на день народження для хлопчика і для дівчинки
20 ідей, як прикрасити стіл на день народження для хлопчика і для дівчинки
Діти дуже люблять свята не тільки через подарунки. Цього дня радісний настрій дарують весела музика, можливість пограти з друзями, розваги, яскраві
Готуй овочі на грилі зі смаком: найкращі спеції, приправи та маринади
Готуй овочі на грилі зі смаком: найкращі спеції, приправи та маринади
Овочі на грилі – це не тільки чудовий гарнір до м'яса, а й прекрасна закуска. Можна додавати їх у салати, їсти з локшиною та всілякими соусами.
Ароматні осінні мафіни з гарбузом, волоським горіхом і родзинками
Ароматні осінні мафіни з гарбузом, волоським горіхом і родзинками
Хто сказав, що десерти і здорове харчування - речі несумісні? Якщо за вікном похмура осінь і хочеться чогось солоденького, пропонуємо приготувати
Варимо яйця пашот - як це зробити правильно
Варимо яйця пашот - як це зробити правильно
Яйця, приготовані способом пашот, давно зарекомендували себе тільки з найкращих сторін. Їх можна використовувати як самодостатню страву, складову