Готуй овочі на грилі зі смаком: найкращі спеції, приправи та маринади
Овочі на грилі – це не тільки чудовий гарнір до м'яса, а й прекрасна закуска. Можна додавати їх у салати, їсти з локшиною та всілякими соусами. Щоб отримати незабутні враження від страви, важливо грамотно підібрати спеції або приправу. Для овочів на грилі традиційно готують суміш з рослинної олії, сушеного часнику, чорного перцю і базиліка.
5 найкращих спецій і приправ
Більшість овочів самі по собі мають яскравий аромат і смак. У процесі приготування вони діляться соками і зливаються в прекрасний букет. Добре поєднуються між собою томати, болгарський перець, ріпчаста цибуля, кабачки, капуста броколі, баклажани, перець чилі.
Для посилення аромату і багатства смаку застосовують спеції:
- сушений базилік;
- сушений часник;
- чорний перець;
- сухий чебрець;
- свіжий розмарин.
Ці прянощі універсальні, і підходять до будь-яких овочів. Вони збагачують їх свіжістю, глибиною і легкою гостротою. Набір спецій може відрізнятися залежно від використовуваних овочів:
- Для приготування кукурудзи на грилі використовують коріандр та естрагон.
- Гарбуз добре поєднується з мускатним горіхом, м'ятою, корицею і перцем чилі.
Порада. Для красивого кольору овочів можна додати в маринад трохи паприки, червоного меленого перцю або куркуми.
Для маринування
Різні плоди та коренеплоди мають свої секрети приготування на грилі. Щоб домогтися рівномірного запікання, овочі часто маринують. Баклажани попередньо опускають у воду з льодом і щедро посипають сіллю. Це захищає їх від потемніння, і допомагає нейтралізувати гіркоту. Картоплю, буряк і моркву перед смаженням відварюють до напівготовності, інакше всередині вони залишаться сирими.
Для приготування на грилі слід маринувати овочі в закритій ємності 15-30 хвилин або 1-24 години, якщо маринад без солі та оцту.
Для маринаду використовують:
- Лимонний сік (яблучний, винний, виноградний або бальзамічний оцет). Надає пікантної кислинки, розм'якшує щільні та жорсткі овочі. Потрібно використовувати в невеликій кількості.
- Мед. Вносить нотку солодкості, яка зовсім не зашкодить моркві, кабачкам, перцю і томатам, приготованим на грилі.
- Соєвий соус. Додається в маринад замість солі для більш витонченого і насиченого смаку.
- Сухі спеції. Овочі, замариновані в спеціях, набувають абсолютно оригінального і неповторного смаку. Вони добре просочуються яскравими запахами, набирають потрібної гостроти.
- Оливкова олія. Сприяє збереженню соку, ніжності приготованих плодів. Крім того, олія дозволяє рівномірно розподілити спеції.
Порада. Щоб зробити овочі ще більш ароматними, цілі спеції можна попередньо обсмажити в олії 2-3 хвилини.
Для запікання (обсмажування)
Безпосередньо в момент приготування овочів на грилі можна використовувати інші добавки:
- Свіжий часник. Часникова кашка має здатність швидко насичувати продукти своїм запахом і смаком. Можна просто обмазати овочі, і відразу готувати на грилі.
- Рибний оцет. Помітно покращує природний смак овочів. В Азії слугує підсилювачем смаку і замінником солі. Запах риби в готовій страві не відчувається.
- Оливкову олію. Запобігає обвуглюванню і прилипанню овочів, сприяє утворенню красивої, хрусткої скоринки.
Сухих спецій на цьому етапі (окрім чорного меленого перцю та солі) краще не використовувати. Вони не встигнуть віддати свій аромат, швидко згорять.
Для подачі
Навіть найбільш невдало приготовані овочі може врятувати відповідна приправа (заправка, соус). Вона зробить смак страви ще більш насиченим і яскравим.
Для подачі добре використовувати:
- Свіжа зелень. Листочки базиліку, петрушки, кропу, кінзи чудово відтіняють смак печених овочів, вносять нотку свіжості.
- Сметана (майонез). Допоможуть врятувати дещо сухі овочі. Правильно подавати сметану та майонез у піалі для вмочування.
- Сіль і чорний мелений перець. Можуть використовуватися на будь-яких етапах готування, але краще залишити їх для подачі, щоб кожен міг посолити і поперчити страву за смаком.
- Товчені кедрові або волоські горішки. Горіховий присмак переводить звичайні овочі на грилі в розряд ресторанних. До того ж горіхи дуже ситні. На 1 кг готової страви достатньо 1-2 ст. ст. ложки горіхової крихти.
Готові приправи
Необов'язково купувати спеції окремо. Для тих, хто готує нечасто і погано розуміється на прянощах і маринадах, набагато зручніше використовувати готові приправи. Для приготування овочів на грилі можна використовувати приправи з позначкою «Універсальна» або вибрати дещо цікавіше.
Прованські трави
Французька приправа містить багато пряних трав, що відмінно поєднуються з овочами. У ній є:
- базилік;
- орегано;
- м'ята;
- розмарин;
- шавлія;
- чебрець;
- чабер.
Суміш дуже ароматна, не гостра. Овочі на грилі із задоволенням їстимуть навіть маленькі діти.
Хмелі-сунелі
Східна приправа із запаморочливим запахом і смаком. Надасть овочам на грилі приємної різкості. Хмелі-сунелі подобається чоловікам.
У її складі:
- базилік;
- сушена кінза;
- кріп;
- майоран;
- червоний перець;
- пажитник;
- імеретинський шафран.
У різних виробників склад хмелі-сунелі може бути ще багатшим і містити до 13 різних прянощів і спецій.
«Американська суміш для гриля» від Санта Марія
Смачна і корисна приправа від ТМ Санта Марія має м'який аромат і прекрасно підійде тим, хто не любить яскраві запахи трав. Овочі гриль виходять пікантними, злегка гострими.
У складі «Американської суміші для гриля»:
- морська сіль;
- зелена та червона паприка;
- чорний перець;
- гірчиця;
- цибуля;
- часник;
- білий перець;
- копчений перець чилі Чіпотле.
« Овочі та сир на грилі» від Kotany
Одна з найпопулярніших приправ. Її вирізняють тонкі смакові нотки, що надаються естрагоном, сухими оливками і коричневим цукром. У складі також присутні сіль, часник, розмарин, чабер, цибуля, базилік і оливкова олія. Поєднання спецій у приправі Kotany «Овочі та сир на грилі» оригінальна, але при цьому вельми універсальна страва.
Приправа Kamis «Овочі на вугіллі»
Суміш спецій і пряних трав володіє виразним запахом і смаком. У складі приправи Kamis «Овочі на вугіллі»:
- часник;
- гірчиця;
- чорний перець;
- коріандр;
- базилік;
- цибуля;
- цукор;
- чабер;
- майоран;
- чебрець;
- розмарин;
- сіль.
Щоб приготувати овочі на грилі, приправу додають в олію, і обмазують нарізані плоди. Через 30 хвилин приступають до обсмажування. Виходить швидко, просто і смачно.
Як зробити приправу своїми руками
Ті, у кого вдома є багато баночок зі спеціями та прянощами, можуть приготувати приправу для овочів на грилі власноруч.
Найпопулярніші рецепти:
- Маринад із соєвим соусом. На дрібній тертці натерти 3 зубчики часнику. Додати 4 ст. ложки рослинної олії, 2 ст. ложки соєвого соусу та 1 ст. ложку бальзамічного оцту.
- Маринад із майонезом. Натерти 4 зубчики часнику. Змішати зі 150 мл майонезу, 1 ст. ложкою гірчиці, 2 ст. ложками лимонного соку. За смаком додати чорний перець або інші спеції.
- Суха суміш спецій. Змолоти 2 ст. ложки перцю горошком, 2 ст. ложки сушеного часнику, 1 ч. л. сушеного часнику, 1 ч. л. ложку коріандру. Змішати з 2 ст. ложками. ложками копченої паприки, 1 ст. ложкою базиліку, 1 ч. ложкою майорану та 1 ч. ложкою орегано.
ТОП-3 рецепти овочів на грилі в спеціях
Овочі, приготовані на грилі, дивовижним чином зберігають весь свій смак, аромат і вітаміни. Але такою стравою нікого не здивуєш. Щоб підсмажені кабачки, томати і перці вразили в саме серце, потрібно готувати їх у приправах і спеціях, з'єднаних у певних пропорціях.
Овочі на грилі в медовому маринаді
За цим рецептом овочі виходять точно такі, як подають у ресторані – приємними на смак, хрусткими, без надлишку спецій.
Інгредієнти:
- 1,5 кг міксу овочів і печериці (по 150-200 г капусти броколі, кабачків, солодкого перцю, цибулі, моркви, грибів).
- 3 ст. ложки меду;
- 3 ст. ложки оливкової олії;
- 1 ст. ложка бальзамічного оцту;
- 1 ст. ложка сушеного часнику;
- 1 ст. ложка сушеного базиліку;
- 1-2 ч. ложки меленого чорного перцю;
- 1-2 ч. ложки кухонної солі.
Рецепт:
- Крупно нарізати помиті овочі так, щоб вони не провалювалися крізь прути решітки. Також нарізати печериці.
- Покласти овочевий мікс у щільний пакет.
- Змішати в чашці мед, олію, оцет і спеції.
- Вилити маринад у пакет. Зав'язати його, і потрусити.
- Через 30 хвилин посмажити овочі на мангалі (не пізніше, а то розкиснуть).
Овочевий мікс з апетитною скоринкою на електрогрилі
Щоб овочі на електрогрилі вийшли не надто м'які, зі скоринкою, потрібно нарізати їх крупно.
Інгредієнти:
- 1 баклажан;
- 1 кабачок;
- 1 помідор;
- половинка перцю;
- 1 ст. ложка оливкової олії;
- 0,5 ч. ложки хмелі-сунелі;
- невеликий пучок свіжого кропу або іншої зелені;
- сіль і чорний мелений перець за смаком.
Процес приготування:
- Баклажан і кабачок нарізати кружальцями завтовшки 2-4 см.
- Помідор і половинку перцю розрізати на дві частини. Посолити, поперчити, змастити оливковою олією.
- Кружечки баклажанів і кабачка полити олією, перемішати. Рівномірно посипати хмелі-сунелі, сіллю та чорним перцем. Залишити на 10 хвилин.
- Розігріти електрогриль. Коли загориться лампочка, викласти овочі, закрити кришку. Готувати 10 хвилин.
- Подати з нарізаною свіжою зеленню.
Овочі на грилі з приголомшливою зеленою заправкою
Найшвидший і найпростіший рецепт приготування овочів на грилі. При обсмажуванні використовується мінімум спецій. Весь секрет приголомшливого смаку в заправці. Потрібно взяти:
- 1 баклажан;
- 1 цукіні;
- 1 солодкий перець;
- 2 невеликих щільних томати;
- 4 печериці;
- 1 ріпчаста цибуля;
- 130 мл рослинної олії (краще оливкової з додаванням 2 ст. л.); 130 мл олії. ложок олії авокадо);
- 1 ч. ложка винного або яблучного оцту;
- 25 г зелені петрушки;
- 15 г свіжого кропу;
- 4 пера зеленої цибулі;
- 1-2 ч. ложки меленої суміші перців;
- 1-2 ч. ложки сушеного часнику;
- 1-2 ч. ложки чорного перцю;
- 1-4 ч. ложки солі.
Покрокове приготування:
- Цукіні, баклажан і ріпчасту цибулю нарізати кільцями завтовшки 1 см, перець товстими смужками, помідори четвертинками. Печериці залишити цілими.
- Овочі посолити, поперчити, полити олією, перемішати.
- Поставити гриль розігріватися.
- Змішати в чаші блендера 70 мл оливкової олії та 30 мл олії авокадо. Крупно порвати зелень петрушки, кріп, зелену цибулю. Додати сіль за смаком, суміш перців і сушений часник. Подрібнити протягом 2-3 секунд.
- Викласти овочевий мікс на решітку, і обсмажити до готовності з двох боків. Останніми зняти перець, печериці та цибулю.
- Полити зеленою заправкою і подати до столу.
Питання і відповіді
Як смачно приготувати овочі на грилі без спецій та олії?
Людям на суворій дієті можуть бути протипоказані гострі спеції, сіль і навіть олія. У такому разі можна готувати овочі з м'ятою, базиліком, розмарином і чебрецем. Ці пряні трави не подразнюють стравохід, а тільки надають апетитного аромату. Додавати їх слід у невеликій кількості. Щоб овочі не підгоріли, і як слід пропеклися, слід готувати їх на грилі 2-3 хвилини, а потім поставити на 10 хвилин у духовку, розігріту до 180 градусів.
Скільки грам приправи або спецій потрібно на 1 кг овочів?
Усе залежить від смакових уподобань. У середньому на 1 кг беруть 10-15 г суміші спецій і трав (готової приправи).
Овочі на грилі – проста, навіть у якомусь сенсі сільська страва. Можна готувати його без вишукувань, з одним тільки чорним перцем і сіллю. Але якщо хочеться відчути всю палітру смаків і ароматів, варто спробувати один із вищеописаних рецептів або придбати спеціальну приправу від Санта Марія, Kotany або Kamis.