Прості та смачні кулінарні рецепти
Простосмак » Цікаві факти » 5 недорогих продуктів, у яких багато заліза

5 недорогих продуктів, у яких багато заліза

Продукти, багаті на залізо

Список продуктів, багатих на залізо, досить великий: крупи, спеції, какао, субпродукти, яєчний жовток, бобові, зелень, горіхи, сухофрукти..… У 100 г часом міститься 3–4 добові норми. Але проблема в тому, що елемент засвоюється не повністю, а лише на 2–35%. Таким чином, головну роль відіграє не кількість мг заліза, а його біодоступність.

Продукти з високим вмістом заліза

Найкращі джерела заліза

Залізо – один із найважливіших елементів, необхідних для злагодженої роботи організму. Воно впливає на рівень гемоглобіну в крові, бере участь у кровотворенні, імунному захисті. При нестачі елемента розвивається залізодефіцитна анемія – недокрів'я. Зовнішні ознаки захворювання – блідість шкіри, занепад сил, зниження концентрації уваги, ламкість волосся і нігтів.

У людському тілі залізо не виробляється. Його джерелом стають продукти харчування.

Продукти, що містять у великій кількості залізо, відомі людству давно. Достатньо взяти гематоген. Але не ті солодкі батончики й плитки, що продаються зараз, а найперший препарат.

Чоловік із гематогеном

Спочатку гематоген виробляли у Швейцарії (1890 рік). Він являв собою липку нудотну мікстуру, яку виготовляли з бичачої крові та яєчного жовтка.

Відтоді минуло багато часу, але вчені єдині у своїй думці: гемне залізо, що міститься в продуктах тваринного походження, засвоюється найкраще – на 20-35%. Залізо, що міститься в рослинній їжі, має низьку біодоступність – 2–6%. Трохи вища біодоступність елемента в морепродуктах – 10%.

Топ-5 продуктів із високим вмістом заліза

Топ-5 продуктів

Продуктів із високим вмістом заліза багато. Однак найчастіше лікарі згадують як джерела:

  • печінка;
  • гречку;
  • яєчний жовток;
  • зелені яблука;
  • яловичий язик.
Продукт Мг заліза в 100 г Засвоюваність
Свиняча печінка 17,9 20–35%
Яєчний жовток 6,7 20–35%
Яловичий язик 5 20–35%
Гречка 6,7 2–6%
Зелені яблука 9,4 2–6%


Як можна помітити, деякі продукти зі списку мають не надто високий вміст заліза і низьку біодоступність. Однак підібрані вони не випадково. Це одні з найдешевших продуктів, які добре доповнюють один одного і підсилюють ефект від дієти. Але є й альтернатива (див. нижче повну таблицю продуктів, що підвищують гемоглобін).

Дівчинка із зеленими яблуками

Добові норми заліза

У людському тілі в нормі присутній 3–4 г заліза. Елемент активно витрачається в процесі життєдіяльності, виводиться через шкіру і кишечник. Тому запас потрібно регулярно поповнювати.

У дорослих і дітей різна потреба в залізі. Істотно відрізняються норми для жінок і чоловіків. Це пов'язано з особливостями жіночого організму – менструальним циклом, вагітністю та лактацією. Крім того, підвищеного споживання заліза потребують люди після операцій із крововтратами, донори.

Скільки заліза потрібно на день людям із різних груп, відображено в таблиці:

Група Вік Стать Потреба в залізі, мг на добу
Діти 0–3 міс. не має значення 4
4–6 міс. 7
7 міс. – 7 років 10
7–11 років 12
Підлітки 11–14 років дівчатка 15
хлопчики 12
14–18 років дівчата 18
юнаки 15
Дорослі 18–49 років жінки 18
чоловіки 10
старше 50 років жінки 10
чоловіки 10
Вагітні жінки 30 мг
Матері-годувальниці 25 мг
Донори, люди з прихованим дефіцитом заліза старше 18 років чоловіки 18–20 мг
жінки 25–28 мг

Продукти з високим вмістом Fe

Продукти з високим вмістом Fe

У спеціях міститься найбільше заліза. Наприклад, у 100 г чебрецю його цілих 123 мг. Однак це не означає, що потрібно їсти приправи ложками. Перш за все, раціон має бути збалансованим.

Продукти, що піднімають гемоглобін, – таблиця:

Продукт Мг заліза в 100 г
Чебрець сушений 123,6
Базилік сушений 89,8
М'ята сушена 87,2
Майоран сушений 82,7
Білуга (м'ясо сушене) 72,3
Кмин (насіння) 66,4
Петрушка заморожена зневоднена зневоднена 53,9
Кріп сушений 48,8
Морж (м'ясо сушене) 43
Куркума мелена 41,4
Гірчичний порошок 40
Бараняча селезінка тушкована 38,7
Аніс (насіння) 37
Горіхи (ліщина) 36
Каррі (порошок) 29,6
Вівсянка швидкого приготування (збагачена) 29,3
Розмарин сушений 29,3
Морські водорості спіруліна сухі 28,5
Молюски венерка варені 28
Селезінка свиняча тушкована 22,2
Петрушка сушена 22
Какао-порошок 22
Морські водорості агар-агар сухі 21,4
Печінка свиняча тушкована 17,9
Легкі свинячі тушковані 16,4
Молюски (мідії) сирі 16,2
Кунжут (насіння) 16
Какао терте 14,7
Висівки пшеничні 14
Шоколад темний (70–85% какао) 11,9
Печінка куряча, тушкована на повільному вогні 11,6
Сочевиця 11,8
Печінка індича, приготована на повільному вогні 10,7
Мак 10
Восьминіг варений 9,5
Паштет яловичий 7,5
Насіння соняшникове підсмажене 6,8
Жовток курячого яйця 6,7
Гречка 6,7
Ікра бурякова 6,6
Печінка яловича тушкована 6,5
Ковбаса кров'яна 6,4
Чорнослив 3,5
Курага 2,6
Скумбрія запечена 1,5

Чоловік їсть живого восьминога

Як їсти продукти із залізом, щоб вони засвоювалися

Вибрати продукти, де багато заліза, нехай навіть засвоюваного, недостатньо. Щоб елемент не пройшов транзитом, їжу готують і вживають особливим чином:

  • Їжу піддають мінімальній обробці. Тривале варіння, смаження, запікання, консервація зменшують вміст усіх корисних елементів. У тому числі й заліза.
  • Залізовмісні страви їдять окремо від молочних продуктів, кави та чаю. Кальцій і танін, які в них містяться, перешкоджають всмоктуванню заліза. Засвоюваність може знижуватися до 74%.
  • Страви вживають разом із кислими овочами, фруктами, кефіром, соками, м'ясом і печінкою. Для засвоєння заліза необхідні каталізатори – вітаміни С, А, В9, В12, а також мідь.

Має значення і час прийому продуктів із залізом. Для підвищення гемоглобіну найкраще їх їсти вранці або вдень натщесерце.

Симптоми надлишку і нестачі заліза в організмі

Приблизний раціон у разі анемії в дорослого

За залізодефіцитних станів призначають дієтичний стіл №11. Приблизне меню на день:

  • Сніданок: яйце некруто, пудинг сирний запечений із курагою, компот або сік.
  • Сніданок №2: паштет яловичий.
  • Обід: локшина на курячому бульйоні, вінегрет, гуляш, каша гречана розсипчаста, фруктовий салат, компот або сік.
  • Вечеря: запіканка картопляна з відвареним м'ясом, компот із сухофруктів.

Сніданок вагітної жінки

Меню для вагітних

Під час вагітності необхідно споживати підвищену кількість не тільки заліза, а й кальцію. Щоб обидва елементи засвоїлися, прийом молочних і м'ясних продуктів розділяють.

Приклад меню:

  • Сніданок: вівсяна каша (збагачена) на воді з медом і сухофруктами, какао-напій із цукром без молока.
  • Сніданок другий: зелені яблука, горіхи або фруктовий салат на вибір.
  • Обід: борщ на м'ясному бульйоні, гуляш, картопляне пюре, яйце некруто, сік томатний.
  • Полуденок: сир зі сметаною.
  • Вечеря: гриби в сметані з сиром, картопляне пюре, компот із сухофруктів.
  • Вечеря №2: йогурт.

Здорова їжа

Запитання та відповіді

Чи можуть продукти заповнити дефіцит заліза в організмі?

При анемії дієта відіграє другорядну роль. Стан гіпоксії не дає змоги ефективно засвоювати необхідний елемент із продуктів. Щоб заповнити великий дефіцит, їжу треба було б їсти кілограмами. Дієта ефективна як профілактика, за прихованих дефіцитів, які не проявляються зовні або проявляються слабо.

Чому залізо не засвоюється?

Таке може відбуватися з різних причин: захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразкова хвороба), різні види анемії, зловживання кавою і чаєм, молочними продуктами, дефіцит вітаміну С в організмі тощо. Щоб розібратися в питанні, необхідно комплексне обстеження стану здоров'я, аналіз харчового щоденника.

Отже, залізо – важливий елемент для організму людини. Його нестача призводить до залізодефіцитної анемії. Згідно з останніми даними ВООЗ, із захворюванням стикається 40% жінок у світі. У Росії 80% жіночого населення відчуває прихований залізодефіцит. Жінкам особливо важливо стежити, щоб у щоденному раціоні були присутні продукти, в яких багато заліза. Перш за все, це субпродукти і яєчний жовток. Корисно вживати в їжу натуральний темний шоколад, молюсків, спіруліну. Меню залежить від достатку та смакових уподобань.

Інші рецепти
Вівсяний кисіль - як варити в домашніх умовах
Вівсяний кисіль - як варити в домашніх умовах
Кисіль, приготований із вівсяних пластівців або крупи, користується не такою популярністю, як фруктові або ягідні аналоги напою. Найчастіше його
7 ефективних способів очистити чайник від накипу в домашніх умовах
7 ефективних способів очистити чайник від накипу в домашніх умовах
Про те, як очистити чайник від накипу, має знати кожна господиня. На жаль, поки що не придумано досить ефективних способів запобігання появі
Види та особливості поглиначів запаху в холодильнику
Види та особливості поглиначів запаху в холодильнику
Від появи неприємного запаху в камері холодильної установки не застрахована навіть найдосвідченіша й найакуратніша господиня. Про те, щоб придбати
Варимо яйця пашот - як це зробити правильно
Варимо яйця пашот - як це зробити правильно
Яйця, приготовані способом пашот, давно зарекомендували себе тільки з найкращих сторін. Їх можна використовувати як самодостатню страву, складову
Варіанти зберігання імбиру в домашніх умовах
Варіанти зберігання імбиру в домашніх умовах
Сучасні господині часто використовують висушені спеції як підсилювачі смаку страв, але лише застосування свіжих або правильно оброблених продуктів
Гриби корівники - як і скільки правильно варити
Гриби корівники - як і скільки правильно варити
Незважаючи на те, що корівники (ще їх називають свинячими грибами) кілька років тому було перенесено з групи умовно їстівних грибів до отруйних,