Прості та смачні кулінарні рецепти
Простосмак » Десерти » Ароматні осінні мафіни з гарбузом, волоським горіхом і родзинками

Ароматні осінні мафіни з гарбузом, волоським горіхом і родзинками

Мафіни з гарбуза

Хто сказав, що десерти і здорове харчування - речі несумісні? Якщо за вікном похмура осінь і хочеться чогось солоденького, пропонуємо приготувати смачні та корисні мафіни з гарбуза, щедро приправлені волоськими горіхами та родзинками. Ця витівка не потребує багато часу - тісто готується хвилин за 10-15, а на випікання в духовці знадобиться 35 хвилин.

Інгредієнти

Інгредієнти для гарбузових мафінів

  • Борошно - 1 склянка;
  • Розпушувач для тіста - 2 ч. л. л.;
  • Яйце куряче - 1 шт.;
  • Цукор - ½ склянки;
  • Гарбуз - 200 г;
  • Ядра волоських горіхів - ½ склянки;
  • Родзинки - жменя;
  • Ряжанка - 5 ст. л.;
  • Рослинна олія - 5 ст. л.;
  • Сіль - дрібка;
  • Ванілін - за смаком;
  • Кориця - за смаком.

Під час приготування знадобляться:

  • Дві глибокі миски для змішування;
  • Ємність для замочування родзинок;
  • Чайник з окропом;
  • Вінчик;
  • Столова ложка;
  • Чайна ложка;
  • Обробна дошка;
  • Качалка або що-небудь для подрібнення горіхів;
  • Щільна харчова плівка;
  • Терка (середня);
  • Формочки для мафінів;
  • Духовка.

Процес приготування

Суміш сухих інгредієнтів

Суміш рідких інгредієнтів

Родзинки в окропі

Подрібнення волоських горіхів качалкою

Тертий гарбуз

Додавання кориці та родзинок у тісто

Розкладання тіста у формочки для мафінів

Заготовки для мафінів у духовці

  1. Для початку змішуємо сухі інгредієнти: у глибоку миску просіваємо борошно з розпушувачем, додаємо цукор і сіль, перемішуємо вінчиком.
  2. У другу миску розбиваємо яйце, заливаємо 5 столових ложок рослинної олії і стільки ж ряжанки. Доводимо до однорідного стану.
  3. Родзинки промиваємо і заливаємо окропом. За кілька хвилин він злегка набрякне, і його можна буде додавати в тісто.
  4. Тепер потрібно подрібнити горіхи. Зробити це можна будь-яким способом - вручну, за допомогою блендера або навіть м'ясорубки. Ми вибрали простий варіант - поклали на обробну дошку, накрили харчовою плівкою і розчавили качалкою.
  5. Гарбуз потрібно очистити і натерти на середній тертці. Якщо м'якоть дуже соковита, потрібно її злегка віджати.
  6. Змішуємо підготовлені інгредієнти строго в такому порядку: до сухих додаємо рідкі, швидко перемішуємо. Після цього додаємо горіхи, тертий гарбуз, корицю, ванілін і родзинки. Знову все перемішуємо. Тісто має бути трохи грудкуватим - не потрібно прагнути довести його до однорідності, інакше мафіни вийдуть занадто щільними, тісто буде недостатньо пористим.
  7. Час увімкнути духовку (температура - 180 °С) і, поки вона розігрівається, розкласти тісто по формах. Можна використовувати тільки силіконові формочки, а можна вкласти в них одноразові паперові.
  8. Ставимо мафіни в розігріту духовку і виставляємо таймер на 35 хвилин.
  9. Після закінчення цього часу дістаємо готовий десерт, трохи охолоджуємо. Можна посипати цукровою пудрою або корицею. Смачного!

Гарбузові мафіни

Нюанси та поради

Це не той рецепт, де все потрібно відміряти до грама. Річ у тім, що гарбуз може бути дуже соковитим або, навпаки, щільним і сухуватим, що впливає на консистенцію тіста. До того ж, складно заздалегідь сказати, скільки вологи візьме в себе борошно. Тому багато чого під час приготування робиться інтуїтивно і «на око».

Цукру можна насипати менше або більше - все залежить від ваших смаків і від того, наскільки солодкий попався гарбуз.

Олію потрібно використовувати рафіновану, щоб у мафінів із гарбузом не з'явився сторонній присмак.

Чи знаєте ви, чим мафіни відрізняються від кексів? Усе просто - вони відрізняються розмірами та принципом приготування тіста. У кексів воно більш однорідне, у більшості випадків за структурою нагадує бісквіт. У мафінів - пухке, грудкувате, найчастіше з досить великими шматочками наповнювача (горіхів, родзинок, цукатів, сухофруктів). Ну і, звичайно, мафіни традиційно мініатюрні, а кекси бувають значних розмірів, і не тільки порційні.

Розламаний мафін із гарбузом
Щоб структура мафінів вийшла такою, якою вона має бути, у жодному разі не шкодуйте розпушувача. Це не сода - тут не переборщиш. Дві чайні ложки - мінімум для цього рецепта.

Якщо тісто вийшло рідкуватим - нічого страшного. При додаванні потрібної кількості розпушувача тісто все одно підніметься.

До речі, основу цього рецепта можна вважати універсальною. Замість гарбуза можна спробувати натерти моркву, яблуко або грушу, замість родзинок додати цукати або нарізану курагу, а волоські горіхи замінити висівками або подрібненим насінням. Експериментуйте!

Інші рецепти
Ароматні булочки з гарбузом, родзинками та корицею
Ароматні булочки з гарбузом, родзинками та корицею
Домашня випічка з ароматним чаєм - ось що може задати настрій вашим вихідним. Створіть для себе та своїх близьких атмосферу затишку та
7 ефективних способів очистити чайник від накипу в домашніх умовах
7 ефективних способів очистити чайник від накипу в домашніх умовах
Про те, як очистити чайник від накипу, має знати кожна господиня. На жаль, поки що не придумано досить ефективних способів запобігання появі
20 ідей, як прикрасити стіл на день народження для хлопчика і для дівчинки
20 ідей, як прикрасити стіл на день народження для хлопчика і для дівчинки
Діти дуже люблять свята не тільки через подарунки. Цього дня радісний настрій дарують весела музика, можливість пограти з друзями, розваги, яскраві
Бісквітний торт із кремом із кремом із сирного сиру та ананасом
Бісквітний торт із кремом із кремом із сирного сиру та ананасом
Смачний, соковитий і ніжний ананасовий торт із крем чіз і волоськими горіхами. Готується він зовсім нескладно, а результат вражаючий.
Готуй овочі на грилі зі смаком: найкращі спеції, приправи та маринади
Готуй овочі на грилі зі смаком: найкращі спеції, приправи та маринади
Овочі на грилі – це не тільки чудовий гарнір до м'яса, а й прекрасна закуска. Можна додавати їх у салати, їсти з локшиною та всілякими соусами.
Бісквітний торт зі сметанним кремом і чорносливом
Бісквітний торт зі сметанним кремом і чорносливом
Молочний торт із чорносливом, горіхами на сметанно-масляному заварному кремі. Ніжний вершковий смак цього торта нікого не залишить байдужим.