Ароматні осінні мафіни з гарбузом, волоським горіхом і родзинками
Хто сказав, що десерти і здорове харчування - речі несумісні? Якщо за вікном похмура осінь і хочеться чогось солоденького, пропонуємо приготувати смачні та корисні мафіни з гарбуза, щедро приправлені волоськими горіхами та родзинками. Ця витівка не потребує багато часу - тісто готується хвилин за 10-15, а на випікання в духовці знадобиться 35 хвилин.
Інгредієнти
- Борошно - 1 склянка;
- Розпушувач для тіста - 2 ч. л. л.;
- Яйце куряче - 1 шт.;
- Цукор - ½ склянки;
- Гарбуз - 200 г;
- Ядра волоських горіхів - ½ склянки;
- Родзинки - жменя;
- Ряжанка - 5 ст. л.;
- Рослинна олія - 5 ст. л.;
- Сіль - дрібка;
- Ванілін - за смаком;
- Кориця - за смаком.
Під час приготування знадобляться:
- Дві глибокі миски для змішування;
- Ємність для замочування родзинок;
- Чайник з окропом;
- Вінчик;
- Столова ложка;
- Чайна ложка;
- Обробна дошка;
- Качалка або що-небудь для подрібнення горіхів;
- Щільна харчова плівка;
- Терка (середня);
- Формочки для мафінів;
- Духовка.
Процес приготування
- Для початку змішуємо сухі інгредієнти: у глибоку миску просіваємо борошно з розпушувачем, додаємо цукор і сіль, перемішуємо вінчиком.
- У другу миску розбиваємо яйце, заливаємо 5 столових ложок рослинної олії і стільки ж ряжанки. Доводимо до однорідного стану.
- Родзинки промиваємо і заливаємо окропом. За кілька хвилин він злегка набрякне, і його можна буде додавати в тісто.
- Тепер потрібно подрібнити горіхи. Зробити це можна будь-яким способом - вручну, за допомогою блендера або навіть м'ясорубки. Ми вибрали простий варіант - поклали на обробну дошку, накрили харчовою плівкою і розчавили качалкою.
- Гарбуз потрібно очистити і натерти на середній тертці. Якщо м'якоть дуже соковита, потрібно її злегка віджати.
- Змішуємо підготовлені інгредієнти строго в такому порядку: до сухих додаємо рідкі, швидко перемішуємо. Після цього додаємо горіхи, тертий гарбуз, корицю, ванілін і родзинки. Знову все перемішуємо. Тісто має бути трохи грудкуватим - не потрібно прагнути довести його до однорідності, інакше мафіни вийдуть занадто щільними, тісто буде недостатньо пористим.
- Час увімкнути духовку (температура - 180 °С) і, поки вона розігрівається, розкласти тісто по формах. Можна використовувати тільки силіконові формочки, а можна вкласти в них одноразові паперові.
- Ставимо мафіни в розігріту духовку і виставляємо таймер на 35 хвилин.
- Після закінчення цього часу дістаємо готовий десерт, трохи охолоджуємо. Можна посипати цукровою пудрою або корицею. Смачного!
Нюанси та поради
Це не той рецепт, де все потрібно відміряти до грама. Річ у тім, що гарбуз може бути дуже соковитим або, навпаки, щільним і сухуватим, що впливає на консистенцію тіста. До того ж, складно заздалегідь сказати, скільки вологи візьме в себе борошно. Тому багато чого під час приготування робиться інтуїтивно і «на око».
Цукру можна насипати менше або більше - все залежить від ваших смаків і від того, наскільки солодкий попався гарбуз.
Олію потрібно використовувати рафіновану, щоб у мафінів із гарбузом не з'явився сторонній присмак.
Чи знаєте ви, чим мафіни відрізняються від кексів? Усе просто - вони відрізняються розмірами та принципом приготування тіста. У кексів воно більш однорідне, у більшості випадків за структурою нагадує бісквіт. У мафінів - пухке, грудкувате, найчастіше з досить великими шматочками наповнювача (горіхів, родзинок, цукатів, сухофруктів). Ну і, звичайно, мафіни традиційно мініатюрні, а кекси бувають значних розмірів, і не тільки порційні.
Щоб структура мафінів вийшла такою, якою вона має бути, у жодному разі не шкодуйте розпушувача. Це не сода - тут не переборщиш. Дві чайні ложки - мінімум для цього рецепта.
Якщо тісто вийшло рідкуватим - нічого страшного. При додаванні потрібної кількості розпушувача тісто все одно підніметься.
До речі, основу цього рецепта можна вважати універсальною. Замість гарбуза можна спробувати натерти моркву, яблуко або грушу, замість родзинок додати цукати або нарізану курагу, а волоські горіхи замінити висівками або подрібненим насінням. Експериментуйте!