Прості та смачні кулінарні рецепти
Простосмак » Зберігання продуктів » Скільки і як можна зберігати вдома раків

Скільки і як можна зберігати вдома раків

Як зберігати раків

Відварені раки - це знатне частування, яке може стати прикрасою святкового столу або родзинкою заміського пікніка. На жаль, далеко не всі любителі цієї страви знають, як зберігати раків, щоб вони протягом тривалого часу залишалися свіжими. Звичайно, можна звести клопоти до мінімуму, придбавши заморожений продукт. Але з такою основою ніколи не отримати соковиту і ніжну страву, яку цінують багато гурманів.

два раки

На щастя, внаслідок низки експериментів було винайдено способи, які дають змогу протримати членистоногих живими й активними протягом тривалого часу. Більшу частину з цих підходів можна застосовувати і вдома.

Підготовка

Якщо раків планується не купувати, а відловлювати самостійно, потрібно заздалегідь подбати про низку моментів:

  1. Знадобиться відповідна ємність, у якій буде безперешкодно циркулювати повітря. У неї треба буде занурити посуд із живими раками.
  2. Слід підготувати і підгодівлю для особин, інакше вони за кілька годин зачахнуть, їхня активність знизиться. Їжа може бути спеціальною або звичайнісінькою. Головне, щоб від неї виходив різкий запах, такі продукти раки знаходять набагато швидше.
  3. Щоб успішно довезти улов до будинку, рекомендується використовувати спеціальні контейнери з охолоджувальною опцією. Але навіть їх слід додатково накрити вологою тканиною
  4. У крайньому разі, щоб зберегти раків свіжими в процесі перевезення, можна використовувати полотняний мішок. Його попередньо треба змочити у воді та забезпечити захист від прямих сонячних променів.

раки в ємності з водою

Якщо все зробити правильно, раки залишаться живими протягом 4-5 годин. Цього часу вистачить, щоб довести їх до будинку і підготувати до подальшої обробки.

Як зберігати свіжих раків у домашніх умовах

Існує три перевірених способи, за допомогою яких живі раки залишаються такими в домашніх умовах протягом декількох годин або навіть доби. Те, скільки конкретно вони протримаються в такому стані, залежить від обраного підходу, правильності його реалізації, якості та свіжості початкового продукту.

раки у ванні з водою

  • Створення умов, близьких до природних. Залежно від кількості раків, з цією метою слід використовувати таз із високими бортиками, відро або цілу ванну. Наповнити її можна і звичайною прісною водою, але краще використовувати рідину, взяту з тієї ж річки, що й самі тварини. В останньому випадку все складніше, оскільки.к. рідину треба регулярно міняти, щоб вона не застоювалася, і її мешканці не страждали від дефіциту кисню. Додатково слід подбати про підгодівлю для раків, інакше через якийсь час вони почнуть гинути або атакувати один одного. Фахівці стверджують, що, якщо використовувати з цією метою сиру картоплю або стручки гороху, т.е. рослинну їжу, тварини будуть менш агресивні щодо одна одної.

Порада: Раків, які померли за час зберігання «своєю смертю», краще не вживати в їжу. Якщо очевидно, що якісь особини вже не такі активні, їх краще своєчасно відварити або заморозити. Не варто намагатися зберегти їх у холодильнику до потрібного часу, так можна зіпсувати цілу страву і навіть отруїтися.

раки в ємності

  • Використання зони свіжості. Улов уже вдома промиваємо під проточною холодною водою, прибираємо в пластиковий контейнер, який накриваємо вологою тканиною. Замість нього можна використовувати пакет зі щільного пластику. Конструкцію розміщуємо в холодильнику. Для цього використовуємо так звану зону свіжості, в якій постійно підтримується нульова температура. Деякі особини, перебуваючи в такому стані, можуть заснути. Їх треба відразу відокремлювати від інших екземплярів.

раки в пластикових контейнерах

  • Сухий спосіб. За такого підходу ракоподібні зберігаються за підвищеної вологості, але не обов'язково в холодильнику. Головне, щоб місце добре провітрювалося. Незалежно від того, скільки днів або годин планується тримати особин у таких умовах, їх регулярно потрібно обприскувати з пульверизатора. Оптимальна температура витримки - не менше 3ºС.

зелені раки

Щоб користуватися наведеними методами, потрібно вміти відрізняти живих раків від мертвих. Перші повинні практично безупинно активно рухатися або хоча б ворушитися. У другому випадку особини залишаються нерухомими, а їхні шийки випрямляються. Якщо використовувати перший спосіб, можна розраховувати на збереження раків протягом 5-7 днів. За другого способу особини проживуть до 4 днів, за третього - до 2 днів.

Особливості зберігання готових раків

Незважаючи на те, що існує кілька варіантів того, як зберігати варених раків, до цих способів краще взагалі не вдаватися. Тільки по-справжньому свіжий продукт може бути дійсно смачним і соковитим. Якщо з якихось причин продукт все ж доводиться зберігати вдома протягом певного часу, робити це треба за такими правилами:

  • Не варто намагатися зберегти свіжість продукту, використовуючи морозильну камеру. Настільки низькі температури помітно змінюють текстуру волокон м'яса раків, і воно стає несмачним.
  • У домашніх умовах відварених раків найкраще тримати в тому ж бульйоні, в якому вони відварювалися. У цьому випадку вони залишатимуться такими ж смачними з незначними змінами протягом 4-5 днів.
  • Готовий продукт не можна тримати в посуді з алюмінію. Цей матеріал починає окислюватися, що призводить до псування вмісту. Замість нього можна використовувати нержавіючу сталь, скло або кераміку.
  • Перед тим, як прибирати раків на зберігання, їх не слід чистити. Всупереч поширеній думці, панцир та інші частини тушки не виділяють під час тривалого зберігання в м'ясо токсини і шкідливі речовини. Зовсім навпаки, вони захищають волокна від випаровування вологи, завдяки чому вони довше зберігаються і залишаються при цьому такими ж соковитими.

При зберіганні раків удома не варто використовувати переносні компактні холодильники. У них занадто мало місця, через що тварини починають проявляти по відношенню одна до одної агресію. Не найкращим чином на стані особин позначається і дефіцит повітря. У таких переносках продукт дозволено тримати не більше 4-5 годин.

Інші рецепти
20 ідей, як прикрасити стіл на день народження для хлопчика і для дівчинки
20 ідей, як прикрасити стіл на день народження для хлопчика і для дівчинки
Діти дуже люблять свята не тільки через подарунки. Цього дня радісний настрій дарують весела музика, можливість пограти з друзями, розваги, яскраві
Найбезпечніший посуд для здоров'я і найшкідливіший для нього
Найбезпечніший посуд для здоров'я і найшкідливіший для нього
Який посуд зовсім не підходить для приготування їжі? Пластиковий посуд Алюмінієвий посуд Посуд із меламіну Під час виготовлення каструль і
Варіанти зберігання імбиру в домашніх умовах
Варіанти зберігання імбиру в домашніх умовах
Сучасні господині часто використовують висушені спеції як підсилювачі смаку страв, але лише застосування свіжих або правильно оброблених продуктів
Навіщо варити маслюки, як і скільки це потрібно робити
Навіщо варити маслюки, як і скільки це потрібно робити
Якщо звести до мінімуму інформацію про те, скільки варити маслюки, то можна зупинитися на показнику в 30 хвилин для каструлі та 40 хвилин для
Гриби корівники - як і скільки правильно варити
Гриби корівники - як і скільки правильно варити
Незважаючи на те, що корівники (ще їх називають свинячими грибами) кілька років тому було перенесено з групи умовно їстівних грибів до отруйних,
7 ефективних способів очистити чайник від накипу в домашніх умовах
7 ефективних способів очистити чайник від накипу в домашніх умовах
Про те, як очистити чайник від накипу, має знати кожна господиня. На жаль, поки що не придумано досить ефективних способів запобігання появі