Найбезпечніший посуд для здоров'я і найшкідливіший для нього
- Пластиковий посуд
- Алюмінієвий посуд
- Посуд із меламіну
Під час виготовлення каструль і сковорідок сучасні виробники дедалі частіше використовують хімічні сполуки, які несуть загрозу для здоров'я людей. Зрозуміти, який посуд найбезпечніший для здоров'я, можна тільки вивчивши його склад. У магазинах, як і раніше, можна знайти сковороди і каструлі, зроблені з нешкідливих матеріалів. Вони однаково підходять як для готування їжі, так і для простого зберігання продуктів.
Найбезпечніший посуд для приготування їжі
Найменше шкодять здоров'ю людини сковороди з каструлями, зроблені з таких матеріалів:
- скло;
- глина;
- чавун;
- кераміка;
- емаль;
- нержавіюча сталь;
- мідь.
Посуд, у складі якого є антипригарне покриття, вважається небезпечним для постійного використання. Особливо шкідливий для організму тефлон. Під час його нагрівання виділяється перфтороктанова кислота, що має канцерогенні властивості.
Меншої шкоди здоров'ю завдає посуд з антипригарним покриттям із титану та кераміки. Але і вона не є абсолютно безпечною. Не слід використовувати для термічної обробки продуктів пательні та каструлі із пластику й алюмінію. Перший активно контактує з їжею, а другий ще активніше вступає з нею в реакцію. У підсумку пластик з алюмінієм активно потрапляють в організм і накопичуються в ньому.
Скляний посуд
Каструлі та сковорідки, зроблені з цього матеріалу, вважаються найбезпечнішими з усіх. Скло не містить токсичних елементів. Його склад нейтральний і підходить для зберігання і термічної обробки будь-яких продуктів. Якщо тара зроблена з жаростійкого скла, то вона додатково вирізняється довговічністю.
Будь-яке кухонне начиння зі скла не несе шкоди здоров'ю людини, навіть якщо на ньому з'явилися невеликі подряпини. Не виділяє він і небезпечних речовин під час сильного нагрівання, що дає змогу використовувати його під час запікання, варіння і тушкування продуктів. Але це стосується тільки каструль і сковорідок із жаростійкого скла.
Глиняний посуд
Кухонне начиння з цього матеріалу стоїть на другому місці за безпекою для людини. У його складі присутні оксид кремнію та оксид алюмінію. Ці сполуки під час потрапляння в організм не несуть серйозної шкоди здоров'ю.
Глиняний посуд підходить для зберігання сипучих продуктів. Також у ньому добре запікати їжу. Матеріал вогнетривкий і витримує високі температури, не виділяючи в продукти токсичних речовин. При цьому не слід використовувати для готування і зберігання їжі глиняні тари з декором. До його складу входять фарби, що містять небезпечні для здоров'я кадмій і свинець.
Чавунний посуд
Третім у списку за безпекою стоїть кухонне начиння з чавуну. Цей матеріал нетоксичний. До його складу входять тільки залізо і вуглець. Під час нагрівання чавун виділяє в їжу тільки невелику кількість заліза, яке не зашкодить організму.
Матеріал підходить для приготування будь-якої їжі. Чавунний посуд добре зберігає тепло. Під час смаження на її поверхні формується нагар. Він володіє тими ж антипригарними властивостями, що й сучасні сковороди, каструлі з тефлоновим і титановим покриттями. При цьому нагар, що утворюється на поверхні чавунної сковороди, безпечніший для здоров'я, ніж саме антипригарне покриття з тефлону і титану.
Керамічний посуд
У складі каструль і сковорідок з кераміки теж присутня глина і низка інших мінеральних добавок. Посуд безпечний для приготування їжі, але тільки протягом перших 3 років його використання.
Кераміка як покриття сковорідок не вирізняється довгим терміном служби. Вона швидко пошкоджується під впливом високих температур. На ньому з'являються подряпини і тріщини при будь-якому механічному впливі. Множинні пошкодження матеріалу стають причиною потрапляння в їжу шкідливих для організму людини сполук.
Для створення шару кераміки на сковородах і каструлях використовують хлор. Під час приготування їжі хімічний елемент активно проникає в неї. Надалі хлор потрапляє з їжею в організм людини, завдаючи йому серйозної шкоди.
Нерідко керамічний посуд покривають глазур'ю, емалями, а також лаками. До їхнього складу входить свинець. У такій тарі не можна ні готувати, ні зберігати продукти харчування. Слід відмовитися від придбання такого посуду для готування їжі.
Емальований посуд
Каструлі з емалі вважаються загалом безпечними для здоров'я людини. Покриття складається зі склокераміки та фарбувальних речовин, які нешкідливі за умови дотримання всіх вимог якості та ГОСТу.
У емалевого покриття відзначено такі переваги:
- стійкість до стирання;
- несприйнятливість до іржі;
- відсутність хімічного контакту з їжею;
- стійкість до високих температур;
- хороша реакція на різкі температурні перепади при використанні для готування.
За належної якості посуд з емалі є одним із найбезпечніших варіантів для приготування їжі та зберігання продуктів. При цьому емальоване покриття відрізняється крихкістю. При пошкодженнях воно швидко стирається і тріскається. Нерідко з метою економії до складу емалі додають шкідливі барвники червоного, жовтого, коричневого кольорів, які активно потрапляють у їжу, а разом з нею в організм людини. Такі барвники містять у собі небезпечні для здоров'я кадмій з марганцем. З цієї причини рекомендується купувати емальований посуд білого кольору.
Також через розтріскування емалі на каструлі стають відкритими ділянки її металевої поверхні. Під час готування в ній у їжу проникатимуть метали, які теж можуть негативно позначитися на здоров'ї людини.
Посуд із нержавіючої сталі
Каструлі та сковороди з цього матеріалу особливо стійкі до корозії. Нержавіюча сталь складається з суміші хрому з нікелем. Посуд з неї не окислюється. Якісна нержавіюча сталь не має хімічного контакту з їжею, яка в ній готується.
Посуд стійкий до пошкоджень. На ній рідко з'являються тріщини та сколи. Також такі сковороди і каструлі не деформуються. На нержавійці рідко виникають подряпини.
Водночас посуд із суміші нікелю з хромом далеко не нешкідливий, оскільки під час його виготовлення може використовуватися дешева і неякісна сировина. Недобросовісні виробники можуть додавати зовсім не придатні для домашнього посуду сплави металів. Такий виріб під час нагрівання буде активно виділяти в їжу метали, які зашкодять здоров'ю людини.
Сама наявність нікелю в посуді з нержавійки робить його досить токсичним. Метал має канцерогенну дію. Також він сильний алерген. Сковороди та каструлі, у складі яких є нікель, під час готування в них гострих страв, можуть виділяти шкідливі для організму солі. У зв'язку з цим рекомендується купувати посуд із нержавійки, у складі якого відсутній нікель.
Посуд із міді
Сковороди і каструлі з цього металу теж вважаються відносно безпечними. Мідний посуд зустрічається у продажу значно рідше за інші види кухонного начиння. Головна перевага - швидка теплопровідність. Така тара прогрівається за короткий проміжок часу. Їжа в ній готується швидко і зберігає корисні мікроелементи.
Сковороди і каструлі з міді під час нагрівання досить активно виділяють у продукти метал. Сама їжа набуває особливого запаху і смаку.
У мідного посуду є ціла низка недоліків, серед яких:
- руйнування аскорбінової кислоти, що міститься в їжі;
- сильне окислення жирних кислот, присутніх у продуктах;
- швидке окислення особливо у вологому середовищі;
- часте виникнення характерного нальоту на виробах.
Основний недолік сковорідок і каструль із міді - швидке окислення. З цієї причини в них не слід довго зберігати їжу. Особливо це стосується овочів, ягід і фруктів. Сама мідь швидко руйнує вітаміни і кислоти, що містяться в продуктах. Тара з нього непридатна для довгого зберігання продуктів.
Мідний посуд сильно схильний до подряпин. На ній швидко пригорає їжа під час смаження. В іншому матеріал відносно безпечний за умови правильного використання, догляду та зберігання.
Який посуд зовсім не підходить для приготування їжі
Три види матеріалів, з яких виробляють сковороди, каструлі та інше кухонне начиння, вважаються найшкідливішими для здоров'я людини. Це посуд із пластику, алюмінію та меламіну.
Пластиковий посуд
Цей матеріал особливо поширений як варіант для зберігання і розігрівання їжі. Пластик не призначений для прямого приготування їжі. При цьому він переважно застосовується для зберігання продуктів. Пластик активно взаємодіє з будь-якою їжею. Він легко пошкоджується і дряпається. Його частинки потрапляють на продукти харчування, а разом з ними і в організм людини.
Удвічі небезпечний для здоров'я пластик, призначений для розігріву в ньому їжі. Під час нагрівання він виділяє безліч хімічних сполук, які можуть провокувати алергічні реакції. Такі речовини легко потрапляють у людський організм разом з їжею і негативно позначаються на його загальному здоров'ї.
Також пластик нерідко містить у собі сполуки, що мають канцерогенні властивості. З цієї причини рекомендується виключити пластиковий посуд і не використовувати його ні для розігрівання їжі, ні для зберігання в ньому продуктів. Його краще замінити тарою зі скла.
Алюмінієвий посуд
Сковороди і каструлі з цього матеріалу вважаються одними з найшкідливіших для здоров'я дітей і дорослих.
Основна шкода алюмінію криється в такому:
- метал активно накопичується в організмі;
- він моментально вступає в реакції як із солями, так і кислотами;
- метал не вирізняється міцністю.
Сполуки алюмінію, що входять до складу посуду, швидко окислюються. Процес прискорюють гострі та кислі продукти. Під час реакції алюміній потрапляє в їжу, що готується. Через накопичення металу в організмі можлива поява цілої низки реакцій. Алюміній негативно позначається на роботі ЦНС, кісткового мозку, легенів, нирок, а також репродуктивної системи. Тара з цього металу не підходить для зберігання продуктів.
Відносно безпечний алюмінієвий посуд зі спеціальним антипригарним покриттям. Це стосується тих сковорідок і каструль, які зроблені з анодованого алюмінію. Такий посуд відносно не шкідливий для готування, оскільки містить верхній захисний шар. Він перешкоджає окисленню металу та запобігає його виділенню в їжу.
Посуд із меламіну
Кухонне начиння з цього матеріалу схоже на фарфор. Меламіновий посуд вважається найнебезпечнішим для здоров'я людини. Вона під забороною в багатьох країнах світу. До її складу входить пластмаса. При цьому сам матеріал низькоякісний. Він містить у собі формальдегід, який є отрутою. Речовина активно проникає в їжу під час готування. Надалі воно негативно позначається на роботі ЦНС і дихальної системи.
Також меламіновий посуд містить барвники. До їхнього складу входять кадмій з марганцем і свинцем. У посуді не можна зберігати гарячі страви. Під впливом температур меламін виділяється сильніше. Такий посуд швидко дряпається і пошкоджується, що сприяє посиленому виділенню в їжу, яка в ньому зберігається, меламіну та інших небезпечних речовин. Посуд має канцерогенні властивості. Його не слід використовувати навіть для короткострокового зберігання продуктів.