Корисні поради щодо вибору електричної м'ясорубки для м'яса
Сучасна електром'ясорубка - це не тільки пристрій для подрібнення м'яса, прилад має значний перелік функцій і властивостей. Якщо знати, на які моменти потрібно звертати увагу, можна вибрати апарат, здатний вирішувати найрізноманітніші завдання. За достатньої потужності він буде перемелювати м'ясо на пюре.
Спеціальні насадки дозволять вичавлювати сік із фруктів і тонко нарізати продукти. Звісно, змінюючи звичайну м'ясорубку на електричну, доведеться підготуватися до шуму, який супроводжує роботу виробу. Але, з огляду на швидкість і якість обробки компонентів, цей фактор швидко відійде на другий план.
Яким має бути показник потужності електричної м'ясорубки
Зрозуміло, що, чим більшою потужністю володіє м'ясорубка, тим швидше вона буде переробляти м'ясо. Але, якщо вибрати прилад, ґрунтуючись тільки на цьому показнику, оптимальний результат не гарантований. Для дому цілком достатньо і середньої потужності в межах 400-700 Вт. Такими даними володіють якісні бюджетні моделі, що працюють на 1-2 швидкостях. Навіть жорстке м'ясо вони переробляють за кілька секунд. Що стосується більш конкретних показників, то можна орієнтуватися на такому - подрібнення 1,5 кг м'яса за 1 хвилину.
Порада: Якщо на передній план виходить показник електрики, що витрачається, то правильно буде вибрати прилад з менш значними показниками потужності. Адже, хоч часу на переробку компонента буде витрачено менше, електроенергії піде більше. А ще все це супроводжуватиметься сильним шумом.
Купуючи м'ясорубку для дому, потрібно врахувати ще один важливий момент. Слід звернути увагу на допустимий час роботи приладу, зокрема, безперервної. Найчастіше, на подрібнення сирого м'яса не слід витрачати більше 10-15 хвилин за один підхід. Безперервна робота повинна взагалі становити лише кілька секунд. Наприклад, якщо це якийсь твердий компонент - 10-20 секунд. Якщо в інструкції такі дані не вказані, це має насторожити. Всі поважаючі себе виробники вводять будь-які обмеження.
По-справжньому хорошу м'ясорубку характеризує наявність функції реверсу. За такого підходу м'ясо рухається не в одному напрямку, а іноді відходить назад. Завдяки цьому продукт перемелюється якісніше, а на двигун не припадають значні навантаження. Додатковим плюсом є наявність функції захисту апарату від перегріву. При виникненні такої ситуації двигун відключається на певний час.
Значення матеріалу і форми корпусу м'ясорубки
Корпус електричної м'ясорубки може бути пластиковим або металевим. Але внутрішні деталі мають бути виготовлені виключно з металу, адже на них лягає значне навантаження. Якщо вибрати корпус із пластику (обов'язково з харчового), то пристрій матиме не настільки значну вагу, як металевий аналог. На жаль, якість пластмаси складно перевірити в момент купівлі, але ж вона повинна витримувати хімічний вплив органічних кислот у складі продуктів харчування. Сьогодні м'ясорубки для дому все частіше виготовляють із металу, але полегшеного. Це привабливо, надійно і практично.
Що стосується форми виробу, то, вибираючи м'ясорубку, слід звернути увагу на такі моменти:
- Добре, коли на корпусі передбачена виїмка для посуду, в який збирається оброблений продукт. Інакше на виході заготовки падатимуть повз тару.
- З міркувань безпеки висота горловини має перевищувати довжину пальців, навіть якщо в комплекті присутні штовхачі для м'яса.
- Коли вдома не вистачає місця для всіх кухонних ґаджетів, варто вибрати модель зі складними частинами корпусу. Додатковим плюсом стане наявність прямо в корпусі приладу відсіку для зберігання насадок і допоміжних інструментів.
Іноді виробники передбачають лотки для викладання інгредієнтів, які належить обробити. Краще, якщо елемент виконано з металу, а не пластмаси. Він довше прослужить і не покриється подряпинами в процесі експлуатації.
Обов'язкові елементи в складі м'ясорубки
Якщо вибрати красиву і стильну електричну м'ясорубку, не оцінивши при цьому її начинку, можна швидко розчаруватися в придбанні. Кожен прилад має бути оснащений такими елементами:
- Шнек. Деталь у вигляді спіралі, до якої кріпляться решітки, ножі та насадки. Обертаючись, елемент проштовхує вміст до виходу. Крім стандартної металевої деталі сучасні прилади нерідко додатково оснащують пластиковими аналогами. Вони призначені для обробки тіста, овочів і фруктів.
Порада: Деякі господині намагаються заготовити побільше фаршу про запас, щоб не витрачати щоразу час на складання, розбирання та чищення приладу. Це не зовсім правильно і раціонально, адже м'ясо у вигляді цільного шматка набагато краще зберігає свої властивості і може довше лежати в морозилці.
- Ножі. Предмети, які подрібнюють вміст труби м'ясорубки. Вони мають бути виконані з дуже якісної та міцної сталі. У процесі експлуатації вироби тупляться, а правильно поточити їх у домашніх умовах не так просто. Щоб не ламати голову з приводу цього моменту, слід вибрати модель з ножами, які заточуються самі, в процесі роботи.
- Решітки. У комплекті їх має бути принаймні три види (з дрібними, середніми та великими отворами). Що менший діаметр, то ніжнішою буде консистенція у подрібнюваного компонента.
- Штовхач. Навіть сьогодні складно уявити електричну м'ясорубку без штовхача. Цей елемент, передбачений для безпечного завантаження вмісту в трубу приладу, зазвичай виконується з легкого пластику.
Коли в м'ясорубці не передбачений автоматичний реверс, має бути хоча б така функція. Вона активізується вручну в той момент, коли шнек обплітається якимись щільними компонентами, наприклад, сухожиллями. Це дає змогу витягти частини, які не перемелюються навіть ножами.
Чи потрібні додаткові насадки
Вибираючи м'ясорубку для дому, слід з підвищеною увагою поставитися до того, які насадки вже додаються до приладу, а які ще треба докупити. Тоді з'явиться можливість використовувати електричну конструкцію не тільки за прямим призначенням.
Вибір дуже широкий, ось тільки найпопулярніші моделі:
- Для нарізки овочів, фруктів, ковбас, сиру.
- Для приготування пюре з овочів, фруктів, м'ясних і рибних виробів.
- Для фарширування ковбас, сосисок.
- Для формування котлет, тефтелей, печива, булочок.
- Для виробництва макаронів, спагеті, локшини.
- Для отримання фруктової, овочевої, сирної стружки.
За бажання можна обзавестися навіть такою насадкою, яка перетворить м'ясорубку на соковижималку.
Що вибрати, електром'ясорубку чи кухонний комбайн
Кулінари зі стажем стверджують, що вдома потрібно мати і електричну м'ясорубку, і якісний кухонний комбайн. Якщо ж належить вибрати щось одне, слід врахувати такі моменти:
- Комбайн простіше мити після використання, досить зняти чашу і пару інструментів. А ось м'ясорубки доводиться розбирати повністю.
- Кухонний комбайн може виконувати функції міксера, блендера і терки. Зате він зазвичай не справляється з переробкою м'яса, так що в цьому плані до м'ясорубки їм дуже далеко. А завдяки численним насадкам пристрій ще й чудово впорається з нарізкою різних продуктів.
- Якщо вибрати комбайн, який зможе виконувати функції м'ясорубки, заплатити доведеться втридорога. А ось м'ясорубка може взяти на себе більшість функцій комбайна, за винятком міксера.
- У крайньому випадку, можна підібрати для дому гібрид двох моделей. Сьогодні випускають і такі, причому, на одній платформі і за цілком демократичною ціною. Щоправда, якісь функції від такого поєднання все одно залишаються не до кінця реалізованими.
Крім наведених факторів, необхідно пам'ятати ще про низку моментів, незалежно від того, яку м'ясорубку планується вибрати. Усі подібні вироби мають масивну вагу і значні габарити, тож потрібно одразу визначитися з місцем встановлення виробу, присутністю розетки в безпосередній близькості від нього. Перед покупкою треба увімкнути прилад і переконатися в тому, що він перебуває в робочому стані. Не потрібно боятися шуму, його рівень приблизно однаковий у всіх випадках. Нарешті, звертаємо увагу на ніжки або підставку апарату. Краще, якщо ця частина буде прогумованою, що унеможливить ковзання пристрою по стільниці.