Журавлинний морс: швидко та без клопоту. Як приготувати напій зі свіжої журавлини, зберігши всі вітаміни
Морс із журавлини - справжнє джерело натуральних вітамінів. Це не просто народний засіб, що застосовується під час лікування застудних захворювань. Журавлинний морс - напій, здатний швидко привести організм у тонус, зарядити енергією і підвищити імунітет.
Склад напою
У рецепті журавлинного морсу всього два основних інгредієнти - вода і журавлина. Як додаткові компоненти можуть використовуватися цукор або мед, а також будь-які ягоди і фрукти: брусниця, морошка, малина, смородина, вишня, яблука. Однак навіть тільки з журавлиною морс, як і раніше, матиме масу корисних властивостей.
У класичному журавлинному морсі присутні цінні для організму людини нутрієнти та сполуки:
- вітаміни групи В;
- аскорбінова та нікотинова кислота;
- ретинол;
- залізо;
- цинк;
- мідь;
- калій;
- магній;
- флавоноїди;
- дубильні речовини.
У складі напою є навіть срібло, а також безліч фруктових кислот (яблучна, щавлева, лимонна).
Кращі рецепти
У приготуванні журавлинного морсу немає нічого складного. Зробити його може навіть людина, далека від кулінарії. Рецептура напою дає змогу використовувати будь-які види ягід, не тільки свіжі, а й заморожені або сушені.
Зі свіжих ягід
Класичний рецепт вимагає тільки води та ягід. Поліпшити смак напою можна за допомогою меду.
Буде потрібно:
- свіжа журавлина - 300 г;
- вода - 1,5 л;
- мед - 2 ст. ложки.
Покроковий рецепт:
- Воду заздалегідь закип'ятити й остудити до кімнатної температури. Можна взяти будь-який мінеральний різновид.
- Журавлину перебити з медом у блендері, потім перетерти через дрібне сито.
- З'єднати ягідно-медову суміш із водою, добре перемішати.
Особливість цього рецепта полягає в тому, що морс не потрібно варити, а отже, він збереже більшість своїх корисних властивостей і вітамінів.
Із сушеної журавлини
У сушеному вигляді ягоди можуть зберігатися кілька місяців. При цьому вони майже не втрачають своїх цінних якостей.
Знадобиться:
- журавлина - 1 склянка;
- цукор - 100 г;
- вода - 1 л.
Покроковий рецепт:
- Ягоди ретельно перебрати і промити під проточною водою.
- Залити журавлину водою і довести до кипіння.
- Томити на малому вогні 10-12 хвилин.
- Процідити.
- Відкинуті на друшляк ягоди перетерти через сито і відправити в отриманий відвар.
- Додати цукор у ще гарячий морс. Усе добре перемішати.
Подавати морс слід охолодженим до кімнатної температури. Разом із журавлиною можна використовувати сушену шипшину. Це значно підвищить імунозміцнювальні властивості напою.
З морожених ягід
Приготувати журавлинний морс можна, використовуючи попередньо заморожену сировину. Вибираючи ягоди в магазині, потрібно переконатися у відповідності терміну придатності. Конгломерат, що змерзся, свідчить про те, що було порушено температурний режим зберігання. Такі ягоди для морсу не підійдуть.
Перед приготуванням не рекомендується заздалегідь розморожувати журавлину.
Буде потрібно:
- морожена ягода - 2 склянки;
- вода - 2 л;
- цукор - 70 г.
Покроковий рецепт:
- Ягоди скласти в друшляк і кілька разів ошпарити окропом.
- Журавлину добре розім'яти (можна використовувати блендер) і перетерти через сито.
- Макуху, що залишилася в сито, залити водою і відправити на вогонь до закипання.
- Додати цукор.
- Остудити до кімнатної температури.
- Процідити відвар.
- Ввести в нього ягідне пюре і добре перемішати.
Користь журавлинного морсу
Перше, що спадає на думку - це користь морсу в боротьбі із застудними та вірусними захворюваннями. Напій із журавлини допомагає зняти жар, зменшити головний біль. Флавоноїди, що містяться в ньому, чинять протизапальну й антибактеріальну дію, тому морс рекомендований за таких захворювань, як фарингіт і тонзиліт. Напій може допомогти і при запаленнях ясен.
І це далеко не єдина користь натурального морсу. Його регулярне вживання сприяє:
- поліпшенню стану шкіри;
- виведенню з організму токсинів і шлаків;
- очищенню печінки та нирок;
- зниженню рівня холестерину;
- зменшення набряків, завдяки сечогінному ефекту;
- нормалізації гормонального фону;
- контролю апетиту в період дієти.
Журавлинний морс можна вживати під час приймання антибіотиків, оскільки доведено, що напій посилює їхню дію і частково нівелює побічні ефекти ліків. Він показаний у разі діабету (рецепти без цукру), у разі панкреатиту, у разі гастриту, подагри та пієлонефриту. Морс із журавлини рекомендовано вживати людям, які проживають в екологічно несприятливих районах або працюють на шкідливому виробництві. Напій також допоможе очищенню організму в разі різного роду інтоксикацій.
Протипоказання
Незважаючи на вражаючий список корисних властивостей, журавлинний морс протипоказаний таким групам людей:
- з алергією на журавлину;
- із серйозними захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
- на ранніх термінах вагітності.
Журавлинний напій - сильний тонізуючий засіб, здатний підвищити тонус матки, що загрожує загрозою викидня. Тому на ранніх термінах його вживати не варто.
У період лактації через часте вживання морсу зі свіжих або морожених ягід змінюється смак молока. У результаті дитина може відмовитися від грудей раніше покладеного терміну.
Не можна пити журавлинний морс на порожній шлунок, оскільки він містить безліч фруктових кислот, які агресивно впливають на слизову оболонку органів травлення. Після вживання напою бажано почистити зуби або прополоскати рот, тому що ті ж кислоти не надто корисні для зубної емалі.
Рецепти журавлинного морсу дуже варіативні. Крім основного інгредієнта, в них можна додавати не тільки інші ягоди і фрукти, а й улюблені прянощі та спеції. Завдяки цьому, кожен може знайти свій варіант, який задовольнить його і за смаком, і за комбінацією корисних властивостей.