Журавлинний морс - як зварити напій із заморожених ягід
Журавлинний морс є одним із найкорисніших напоїв з усіх тих, які готують у домашніх умовах. На щастя, ним можна насолоджуватися не тільки в сезон збору ягід. Смачний склад із переліком терапевтичних ефектів готується і з замороженого основного компонента. Щоправда, в цьому випадку доведеться врахувати кілька специфічних моментів. Ігнорування правил призведе до того, що морс вийде або марним, або несмачним, навіть якщо чітко виконати інструкції, які містить рецепт.
Правила приготування морсу із замороженої журавлини
Готувати журавлинний напій дуже просто. Але, щоб зберегти в ньому максимальну кількість вітамінів і мікроелементів, слід дотримуватися деяких правил. Та й на смакових характеристиках складу з ягід це позначиться тільки позитивним чином:
- Морс мінімум на 30% має складатися з натурального ягідного соку. В іншому разі у нього не буде ні смаку, ні аромату.
- Як підсолоджувач традиційно виступає цукор, але користь складу це знижує. Краще замінити цей компонент медом. Тільки додається продукт у вже готовий напій, що охолов хоча б до 50ºС. При більш високих температурах корисні компоненти солодкої маси руйнуються.
Порада: Деякі люди готують морси з кислих ягід без застосування підсолоджувачів. З медичної точки зору це не дуже добре. Відмова від цукру або меду може призвести до появи дискомфортних відчуттів у шлунку або кишечнику, руйнування зубної емалі.
- Використання заморожених компонентів вимагає їх обов'язкового розморожування. Якщо не довести плоди журавлини до потрібного стану, то на виході вийде не насичений морс, а рідкий компот.
- Після розморожування необхідно оцінити якість ягід. Зміна кольору і запаху плодів вказує на порушення правил їх заморозки. Від таких заготовок краще позбутися.
Ягоди журавлини чудово поєднуються з корицею, м'ятою, лимонною цедрою. Ці компоненти допомагають розкрити й урізноманітнити смак звичного складу. Непогано кислуваті плоди комбінуються і з іншими ягодами, особливо, вишнею та брусницею.
Класичний рецепт журавлинного морсу
Для початку варто спробувати приготувати журавлинний напій із заморожених плодів класичним способом. Щоб зварити його за всіма правилами, потрібно зробити таке:
- На 2 склянки ягід беремо 2 л води і цукор за смаком (близько 5 столових ложок). Воду краще брати питну, а не відстояну або фільтровану.
- Щоб прискорити процес відтавання ягід, промиваємо їх холодною водою, відкидаємо на друшляк і залишаємо за кімнатної температури. Досить почекати кілька хвилин і можна переходити до наступного етапу.
- Розминаємо плоди журавлини за допомогою товкача, блендера або соковижималки. З отриманої кашки віджимаємо сік.
- Тепер можливі два варіанти дій. Якщо соку вийшло багато, то змішуємо його з водою і цукром, доводимо до кипіння, знімаємо з плити і настоюємо чверть години. Якщо рідини зовсім мало, то водою заливаємо макуху, доводимо масу до кипіння і знімаємо. У морс додаємо сік і цукор, розмішуємо і настоюємо чверть години.
Довго варити напій не слід, кожна хвилина кип'ятіння зменшує кількість корисних речовин у складі. Готову, настояну масу слід процідити через марлю і можна подавати.
Як приготувати журавлинний морс із шипшиною
Морс із шипшини та журавлини вражає вмістом корисних компонентів. Готувати його можна по-різному. Ось один із найбільш затребуваних і популярних підходів:
- На 0,5 кг замороженої журавлини беремо половину склянки свіжої або сушеної шипшини, 2 л питної води і 5 столових ложок цукру.
- Заморожені плоди розморожуємо, подрібнюємо, віджимаємо з них сік. Змішуємо рідину з водою, додаємо цукор, доводимо до кипіння. Ємність зі складом із ягід закриваємо кришкою, закутуємо в ковдру і залишаємо настоюватися до охолодження.
- За цей час готуємо відвар шипшини. Для цього промиваємо ягоди, викладаємо в термос і заливаємо окропом.
- Залишається змішати дві рідких частини й процідити.
Такий морс можна зварити не тільки в каструлі, а й у мультиварці. Журавлинна заготівля в цьому разі настоюється прямо в закритій чаші. За другого підходу напій вийде навіть більш ароматним і насиченим.
Журавлинний морс для дітей і вагітних жінок
Перед тим, як варити ягідний морс маленькій дитині, потрібно ознайомитися з такими правилами:
- Дітям до року напій можна давати тільки в тому разі, якщо малюк перебуває на штучному вигодовуванні. При цьому в його складі не повинно бути інших ягід. Цукор замінюється медом тільки в тому разі, якщо дитина його вже їла і не було жодних негативних реакцій. Примітно, що рідину потрібно не просто доводити до кипіння, а варити мінімум 5-7 хвилин.
- Дітям до 3 років напій із сповнених вітамінами ягід показаний із частотою 2 рази на тиждень, а в разі застудних захворювань навіть частіше. Його вже можна не варити, а лише доводити до кипіння. Але після цього склад настоюється не менше години.
- Після 3 років малюки можуть пити морси з журавлини без будь-яких обмежень. Єдине, спочатку слід розбавляти продукт кип'яченою водою.
Вагітним жінкам журавлинний морс допомагає боротися з набряками. Тільки в першому триместрі від нього слід утриматися, т.к. велика кількість вітаміну С може спровокувати підвищення тонусу матки. Для отримання від виробу максимальної користі його навіть не потрібно кип'ятити. Просто віджимаємо ягоди, додаємо цукор і заливаємо окропом. Через чверть години продукт готовий до вживання.