Прості та смачні кулінарні рецепти
Простосмак » Цікаві факти » Із чого робиться манна крупа

Із чого робиться манна крупа

Із чого робиться манна крупа?

Звісно, анекдоти про те, що сучасні школярі (і дорослі, які виросли з них) думають, що булки ростуть на деревах, а молоко виробляють на заводі, не такі вже й близькі до реального життя... Але деякі кулінарні питання здатні поставити в глухий кут навіть людей з вищою освітою, настільки відповіді на них неочевидні. До таких належить, наприклад, питання про те, з чого роблять манну крупу. Насправді: гречана крупа - з гречки, рисова - з рису, а з чого робиться манна крупа? Адже немає такої рослини - манниця або манка! Давайте розбиратися.

Манна крупа на дерев'яній ложці

Виробництво манки

Манна крупа виробляється із зерен пшениці шляхом їхнього перемелювання, але не такого дрібного, як під час виробництва хлібопекарського борошна. Діаметр крупинок при такому помелі варіюється від 0,25 до 0,75 мм (у борошна - 0,04-0,05 мм).

Насправді, манна крупа є побічним продуктом виробництва пшеничного борошна, спеціально її не виробляють. Річ у тім, що під час помелу пшениці в борошно частина крупинок виходить більшого розміру, ніж того допускають вимоги. Як уже згадувалося вище, різниця може бути в 10 разів.

Манна крупа в скляній мисці

Очевидно, що під час випікання хліба, пирогів і кондитерських виробів така великофракційна домішка є неприпустимою - вона не дасть змоги якісно замішати однорідне тісто, провокуватиме появу тріщин під час випікання тощо.д. Але й викидати у відходи виробництва якісну пшеничну крупу, яка «розміром не вийшла» - марнотратно. Її збирають після просіювання основного обсягу борошна, фасують і продають як усім відому манку. Частка манної крупи по відношенню до загального обсягу перемеленої пшениці становить близько 2-3%.

Таким чином, манка є рідною сестрою пшеничного борошна, має ту саму харчову цінність і набір поживних мікроелементів. До речі, іноді манку використовують і як замінник борошна (або доповнення до борошна традиційного дрібного помелу) - наприклад, у приготуванні різноманітних запіканок або для того, щоб зробити соуси, фарші, підливи густішими та одноріднішими... Крім того, у зв'язку з тим, що розміри крупинок у ній набагато менші, ніж в інших крупах, вона характеризується швидкістю варіння як каша.

Манна крупа

Якою буває манна крупа: сорти та види

Залежно від виду пшениці, з якої вона виробляється, манна крупа буває трьох марок:

  • М - ця манна крупа зроблена з пшениці м'яких сортів;
  • Т - ця манна крупа вироблена з пшениці твердих сортів;
  • МТ - а для виробництва такої манки був використаний «купаж» як із м'яких, так і з твердих сортів пшениці.

Споживчі властивості манної крупи різних марок відрізняються, насамперед, швидкістю засвоєння організмом людини. Манка марки Т засвоюється довше, ніж МТ і, тим більше, М, отже, дає більш тривале відчуття ситості. Натомість манка марки М приносить швидке насичення, тому ефективніше дає енергетичний заряд зранку. Особливо слід зазначити, що калорійність манної крупи різних марок ідентична, різниця - саме у швидкості засвоєння та витрачання калорій.

Манна крупа: сорти та види

До речі, за складом манна крупа марки Т (та, що зроблена з твердих сортів пшениці) - корисніша за свої аналоги зі змішаних і м'яких сортів. У ній міститься більше клітковини та білка, але менше крохмалю.

Найчастіше манка виробляється з очищеного пшеничного зерна, проте є особливий вид - манка цільнозернова, вироблена з нелущеної пшениці. Вона вирізняється вищою харчовою цінністю, бо містить майже в півтора раза більше білка, ніж манка звичайна. Крім того, вміст вітамінів А і Е в ній теж значно вищий.

Інші рецепти
Із чого зроблена ячна крупа: процес обробки ячменю
Із чого зроблена ячна крупа: процес обробки ячменю
Із чого робиться ячна крупа? Вона виробляється з ячменю, зернової рослини, що використовується для їжі та виробництва пива. Процес виробництва ячної
20 ідей, як прикрасити стіл на день народження для хлопчика і для дівчинки
20 ідей, як прикрасити стіл на день народження для хлопчика і для дівчинки
Діти дуже люблять свята не тільки через подарунки. Цього дня радісний настрій дарують весела музика, можливість пограти з друзями, розваги, яскраві
Із чого і як роблять коричневий цукор і чому він коричневий
Із чого і як роблять коричневий цукор і чому він коричневий
Пояснити, чому цукор коричневий, легко. Білим продукт робить процедура очищення на виробництві. Очищений цукор називають ще рафінованим. З такого
Коли краще солити плов, щоб він вийшов «справжнім»: соковитим, смачним, насиченим
Коли краще солити плов, щоб він вийшов «справжнім»: соковитим, смачним, насиченим
Питання та відповіді Коли не можна солити плов? Що робити, якщо плов пересолений? Кухарі рекомендують солити плов кілька разів у процесі
Апетитні котлети з гречки та фаршу з хрусткою скоринкою
Апетитні котлети з гречки та фаршу з хрусткою скоринкою
Будь-яка господиня регулярно замислюється про те, щоб потішити своїх домашніх і приготувати що-небудь нове і незвичайне. У такому разі чудовим
5 недорогих продуктів, у яких багато заліза
5 недорогих продуктів, у яких багато заліза
Список продуктів, багатих на залізо, досить великий: крупи, спеції, какао, субпродукти, яєчний жовток, бобові, зелень, горіхи, сухофрукти..… У 100 г