Коли і скільки потрібно солити макарони під час варіння, щоб вони не розварилися
Кухарі відповіли, коли солити макарони під час варіння. Сіль потрібно додати у воду до того, як вона почне закипати. Продукт починають варити через 20 секунд після закипання води. Такі правила спрощують процес приготування тістових виробів. Тепер поговоримо про нюанси.
Коли солити макарони при варінні
У тісті для макаронних виробів у 99% випадків не міститься солі. Самі по собі вони прісні. Щоб зварити макарони швидко і смачно, рекомендується використовувати сіль для варіння, а для подачі - соус.
Сіль під час варіння додають у воду перед тим, як опустити в неї тістові вироби. Краще зробити це незадовго до кипіння.
Кухарі так роблять, тому що:
- Температура кипіння солоної води трохи вища. Нагадаємо, що макарони мають варитися в воді, що активно вирує. Якщо після додавання сирого продукту кипіння затихає, каструлю на 1-2 хвилини накривають кришкою. Потім ріжки один раз перемішують, щоб запобігти злипанню один з одним і прилипанню до дна.
- Солона кипляча вода допомагає миттєво «запечатати» крохмаль у сирих макаронах. У результаті поліпшується текстура виробів, вони добре зберігають форму і менше липнуть. Якщо додати сіль у середині варіння або наприкінці, це не спрацює, оскільки крохмаль уже перейде у воду.
Макарони | Коли солити? |
Рисові
|
Посолити воду для макаронів перед тим, як почати варити вироби |
Гречані
|
|
Із твердих сортів пшениці
|
|
Пшеничні макарони сорту В
|
|
Павутинка |
Як бачимо, ця рекомендація не має винятків для окремих видів макаронних виробів.
Норма солі на 100 г ріжок
Має значення не тільки коли, а й скільки солити макарони. Норма солі розраховується на кількість води для варіння.
В 1 л води потрібно покласти 10-12 г солі та 100 г сухих ріжок.
На цю норму орієнтуються при варінні макаронів, локшини, спагеті, італійської пасти. Якщо вимірювати в столових ложках, то 10-12 г солі відповідає 1 ст. ложці без гірки. Можна просто покластися на свій смак. Вода для варіння має бути приємної солоності. Перед пробою її слід остудити, щоб не обдурити рецептори (гарячі продукти здаються менш солоними, ніж є насправді).
Яку сіль використовувати
Для варіння тістових виробів використовують найпростішу сіль - крупну харчову. Додавати сіль зі смаковими, ароматичними добавками, йодом, не має сенсу. Добавки будуть злиті разом із водою. Вже краще такі види солі застосовувати для соусів.
Нюанси та поради щодо приготування
У Росії варені макарони, як і яєчня, вважаються одними з найпростіших страв. Здається, немає нічого простішого, ніж закип'ятити воду, додати сіль і відварити вироби до м'якості. В Італії ставлення до продукту набагато серйозніше.
Італійські кухарі кажуть: «Немає нічого простішого, ніж зварити макарони, набагато складніше зварити їх добре».
Щоб вони вийшли смачними, не злиплися, необхідно знати тонкощі:
- Варити макарони у великій кількості води - на 100 г продукту потрібно закип'ятити не менше 1 л води.
- Дивитися час варіння на упаковці. Деякі макаронні вироби доходять до готовності за 5-7 хвилин, інші за 12-15 хвилин. Не можна переварювати продукт, інакше він перетвориться на кашу, стане несмачним.
- Пробувати ріжки на готовність за 2-3 хвилини до зазначеного на упаковці часу. Якщо всередині серединка проварена, не біла, вогонь слід вимкнути.
- Більшу частину води після варіння можна злити, але 50 мл потрібно залишити. Солонуватий крохмалистий бульйон знадобиться для приготування соусу.
- Не промивати макарони після варіння, особливо холодною водою. Від цього погіршується їхній смак. Якщо вони варилися в достатній кількості води, не переварені, то промивання водою буде зайвим. Ріжки і так не злипнуться.
- Соус приготувати заздалегідь. Подавати гарнір прийнято гарячим, щойно знятим з плити.
- Дати «відпочити» макаронам 2-3 хвилини в соусі або бульйоні, який залишився після варіння.
- Для подачі використовувати глибоку тарілку, в ідеальному варіанті - нагріту. Вона краще зберігає тепло і дає можливість насолодитися свіжою, не застиглою стравою на всі 100%.
Порада. Після варіння на поверхні макаронів має залишитися трохи крохмалю, щоб соус, вершкове масло або тертий сир не стікали, а обволікали поверхню.
Питання і відповіді
Що буде, якщо зварити макарони без солі
Макарони вийдуть несмачними, можуть сильніше набрякнути та розваритися. Якщо ви переживаєте щодо великої кількості солі в раціоні, можна додати її в меншій кількості - 7 г на 1 л води. Слід врахувати, що основна частина солі зіллється разом із водою.
Що робити, якщо макарони після варіння несолоні або пересолені
По правді кажучи, ситуацію з пересолом або недосолом макаронів уявити собі складно. Вони вбирають сіль у мінімальній кількості. Ступінь солоності продукту здебільшого залежить від складу, приготоване тісто з сіллю (іншими добавками), чи ні. Але якщо з якихось причин гарнір здається прісним або пересоленим, його смак можна легко відкоригувати за допомогою соусу (болоньєзе, часниково-вершковий або інший), тертого сиру потрібного ступеня солоності.
Багато хто не здогадується, наскільки смачним може вийти гарнір, коли вариш макарони правильно. Перше і головне правило - солити потрібно воду для варіння. Сирий продукт закладають у киплячу солону воду. Готові макарони ніколи не солять. Краще довести їх до потрібного смаку за допомогою соусів.