Скільки і як можна зберігати калину в домашніх умовах
Ягоди калини є унікальними за безліччю параметрів, і тільки якщо їх правильно зберігати, можна розраховувати на те, що продукт повною мірою розкриє свій потенціал. Особливу увагу заготовкам на зиму варто приділити тим людям, які стежать за своїм здоров'ям.
Цілі плоди, віджатий із них сік, зварене варення або желе - джерела вітамінів, мікроелементів і органічних кислот. Їх вживання сприяє зміцненню серцевого м'яза, нормалізації роботи органів травлення, відновленню імунітету та зниженню рівня холестерину. Нарешті, у калини просто приємний освіжаючий смак, що робить її несхожою на інші ягоди і фрукти.
Як збирати калину і зберігати її у свіжому вигляді
Якщо зібрати калину невчасно, в її смаку буде присутня гіркота, яку не перекрити навіть цукром. Оптимальний час для збору плодів, призначених для вживання або виробництва заготовок на зиму - пізня осінь. Найкраще дочекатися перших заморозків і відразу після них зайнятися врожаєм. З цією метою використовується секатор, яким зрізаються грона продукту. Компонент втратить сік, якщо збирати його по одній ягідці.
Навіть у свіжому вигляді калину можна зберігати протягом тривалого часу. Для цього найкраще підійде якесь прохолодне приміщення або холодильник. Китиці ягід підвішуємо або викладаємо в ємність, яку прикриваємо кришкою, залишаючи щілину для циркуляції повітря. При температурі не вище 5-8ºС заготівля може пролежати і всю зиму. У випадках, коли використання таких низьких температур неможливе, плоди слід переробити.
Заморожування і сушіння калини
У міській квартирі найпростіше зберегти заморожену або висушену калину. Незалежно від підходу, вміст у ягодах корисних компонентів залишиться на високому рівні. Заготовки надалі можна буде вживати в чистому вигляді, або використовувати як компонент для приготування найрізноманітніших страв.
- Заморожування. Ягоди прекрасно себе почувають на будь-якому морозі й можуть провести на дереві всю зиму. Тому в домашніх умовах найпростіше винести зібрані китиці на холодний балкон і розвісити їх там (у крайньому разі, скласти у відповідну відкриту ємність). Навіть якщо для заморозки буде використовуватися холодильник, не варто видаляти плодоніжки. Це дасть змогу зберегти в них сік, а отже, і корисні речовини. Плоди розкладають по пластикових контейнерах або щільних пакетах.
Порада: Якщо в процесі збору, транспортування або зберігання ягода пустила сік, її доведеться пускати на приготування заготовок. Причому, чим швидше, тим краще. Навіть сушити і заморожувати продукт уже марно, в ньому залишиться мало смаку і користі.
- Сушіння. Китиці викладаємо на деко і сушимо за температури в межах 50-60ºС. При цьому дверцята духовки закривати не слід, інакше плоди полопаються і з них витече весь сік. Процедура триває доти, доки плоди не стануть сухими та зморшкуватими. Тільки після завершення маніпуляції можна видалити плодоніжки, а калину розкласти по сухих скляних банках із притертими кришками.
Найчастіше заморожену і висушену на зиму продукцію далі пускають на компоти, киселі, настої, відвари і морси. Іноді ягоди використовують при виготовленні варення, желе або пастили.
Як приготувати калину, перетерту з цукром
Корисні компоненти в складі ягід не руйнуються навіть під впливом цукру. Перетирання стиглих плодів із даним компонентом є одним із найпростіших і найпоширеніших варіантів заготівлі продукту на зиму. Виглядає процедура таким чином:
- Ягоди знімаємо з грон, перебираємо, видаляємо неякісні та промиваємо в прохолодній воді. Підсушуємо калину на паперових рушниках до повного зникнення вологи.
- Тепер вироби потрібно подрібнити, при цьому зібравши весь цілющий сік. З цією метою використовуємо сито, блендер або м'ясорубку.
- У процесі подрібнення не потрібно намагатися видалити кісточки. Якість складу вони не зменшать, текстуру не зіпсують.
- На одну частину ягід беремо дві частини цукру і ретельно перемішуємо ці компоненти.
Зберігати готову страву потрібно в стерильних скляних банках. Час стерилізації має становити мінімум 10 хвилин. Після цього закрутки закриваємо і прибираємо в прохолодне місце. Не варто переживати, якщо в процесі зберігання плоди виділять сік, який опуститься на дно ємності. На смак і склад маси це не впливає.
Як віджати з калини сік і приготувати наливку
Сік, отриманий із калини, можна використовувати не тільки у свіжому вигляді. Його збирають і розливають у відповідні ємності, щоб зберігати протягом декількох місяців. Виглядає процедура таким чином:
- Плоди перебираємо, миємо, підсушуємо і відправляємо в соковижималку. Використання сита або товкушки тут не дуже підійде, рідина буде виділятися не так активно.
- Добутий сік змішуємо з цукром у рівних пропорціях і розливаємо по стерильних скляних банках або пляшках.
- За бажання до складу можна додати воду (склянка рідини на 1 л соку) і трохи меду. У цьому разі масу слід прокип'ятити протягом 10 хвилин. Такий продукт можна зберігати 1-2 роки, завдяки термічній обробці.
Калиновий сік використовується при виробництві джему, морсу, компоту, пастили, мармеладу. А свіжий компонент нерідко пускають на приготування наливки. Потрібно просто змішати по 100 мл соку, води і цукру з 0,5 л горілки і витримати масу при кімнатній температурі протягом двох діб. Готову наливку розливають по пляшках і закривають на зиму. Тримати її можна в холодильнику або за кімнатної температури.
Рецепти калинового варення, желе та пастили
Десерти з калини мають приємний смак і незвичайний аромат. А ще господинь приваблює простота їхнього приготування. Навіть не найдосвідченіша господиня з легкістю впорається з такими рецептами:
- Варення. На 1 кг ягід беремо склянку води, 1 кг і склянку цукру. З води і цукру варимо сироп, в який викладаємо плоди. Настоюємо масу за кімнатної температури протягом 10-12 годин, накривши марлею. Після цього варимо масу до готовності, регулярно знімаючи піну.
- Желе. На 1 кг ягід беремо 1 кг цукру і 2 склянки питної води. Плоди заливаємо водою і проварюємо протягом півгодини на слабкому вогні. Додаємо цукор і варимо продукт після закипання ще 45 хвилин. Готове желе розкладаємо по стерильних банках і закатуємо на зиму.
- Пастила. На 1 кг ягід беремо склянку води. З'єднуємо компоненти і проварюємо калину до м'якості. Після цього перетираємо масу через сито і знову ставимо на плиту варитися. Цього разу це потрібно робити доти, доки заготівля не стане нагадувати за консистенцією м'яке тісто. Отриманий склад викладаємо рівномірним шаром на спеціальне деко і підсушуємо в духовці.
Термічно оброблені продукти з калини слід зберігати в прохолодному місці. Це дасть змогу зберегти їхній ніжний і чистий смак максимально довго.
Як приготувати з калини олію та оцет
Мало хто знає, що калину можна зберегти ще й у вигляді унікальних за своїми характеристиками продуктів. Хоча б раз слід обробити ягоди такими способами, щоб оцінити якість отриманих заготовок:
- Масло. Для приготування складу ідеально підійде макуха, яка залишається після добування калинового соку. Його слід подрібнити в блендері або пропустити через м'ясорубку. Далі на 1 частину макухи беремо 4 частини рослинної олії, змішуємо компоненти. Отриману масу протягом трьох тижнів настоюємо в темному місці. Після чого проціджуємо продукт, віджимаємо макуху і викидаємо. Зібрану олію розливаємо по ємностях і закриваємо на зиму. Заготовку використовуємо для заправки різних страв.
- Оцет. Беремо 3-літрову банку, викладаємо в неї 0,5 кг ягід і склянку цукру. Заливаємо масу 2 л води, для аромату додаємо кілька листочків чорної смородини. Заготовку закриваємо і прибираємо в темне місце на 2 місяці. Протягом першого тижня склад слід щодня помішувати. Оцет вважається готовим, коли він стає прозорим.
Заготовки з калини на зиму мають приємний смак і апетитний аромат, але не слід вживати їх безконтрольно. Насамперед, такі продукти є терапевтичними засобами і використовувати їх слід дозовано та систематично. Якщо внаслідок тривалого зберігання у наведених компонентів зміниться смак, аромат, колір або текстура, краще відмовитися від їх подальшого вживання. Це може негативно позначитися на стані організму.