Житній хліб із солодом у духовці
Найсмачніший солодовий хліб на житній заквасці приготований своїми руками. Настільки смачний і ароматний хліб ви не купите в жодному магазині!
Інгредієнти
Нам знадобиться на 1 буханець вагою близько 900гр, що випікається у формі
Для опари:
- Закваска житня-50гр
- Борошно житнє-160гр
- Тепла вода-160мл
Для тіста:
- Опара житня-370гр
- Солод-2ст.л.
- Вода гаряча для солоду-70-80мл
- Вода тепла-300мл
- Борошно житнє-150гр
- Борошно пшеничне в/г-150гр
- Сіль-10гр
Як спекти домашній хліб на житній заквасці з солодом
Якщо ви будете випікати цей хліб без форми, то борошна беріть на 100гр більше +50гр житнього і +50гр пшеничного.
Опару будемо ставити за 6-8 годин до передбачуваного випікання, зручніше на ніч.
- У миску кладемо 50гр житньої закваски в активному бродінні (з бульбашками), такою вона є через 5-8 годин після освіження.
- Додаємо до неї 160гр житнього борошна і 160мл теплої води, перемішуємо, закриваємо плівкою з дірочками і прибираємо в тепло на вистоювання.
- Готова вона буде через 3 години, якщо за кімнатної температури, то через 5-6 годин.
- Коли опара почне активно пузиритися знизу, вона готова.
- Заварюємо 2ст.л. солоду гарячою водою і даємо настоятися 30-60 хвилин.
- Замішуємо тісто. До опари додаємо 10гр солі, 150 житнього борошна, 150 пшеничного борошна в/г, солод і 300мл теплої води.
- Замішуємо тісто лопаткою, накриваємо і прибираємо в тепло на одноразовий підйом.
- За часом тісто має підніматися вже набагато швидше, близько години.
- Після підйому викладаємо тісто у форму, ретельно змащену вершковим маслом або олією.
- Даємо ще півгодини вистоювання.
- Духовку розігріваємо до 250 градусів.
- Коли хлібець у формі підійде, змочуємо верхівку водою і прибираємо в духовку.
- Перші 15 хвилин випікаємо на 250 градусах, а потім зменшуємо до 180 і допікаємо ще 40 хвилин.
- Загальний час випікання становить 50-60 хвилин.
- Коли хліб буде готовий, даємо йому постояти 10 хвилин у формі, а потім витягаємо застигати на решітку.
Ось і готове смачнюче солодове диво, смак і аромат описати словами неможливо. Але скажу одне вам точно, для мене це найсмачніший хліб на житній заквасці!
Інші рецепти
Домашні роли з червоною рибою
Роли своїми руками, покроковий рецепт з фото. Ідеальна проварка рису, а також приготування рисової заправки зі звичайного оцту.
Простий і швидкий рецепт домашнього білого квасу
Тим, хто любить квас, не потрібно пояснювати, чим гарний цей традиційний російський напій. Він освіжає, приємний на смак, корисний. І найголовніше -
Готуємо паску в мультиварці: легкий рецепт із покроковою інструкцією
Паску в мультиварці приготувати не складно, але сам процес трохи таємничий, і вимагає частки чаклунства. Ви готові до цього? З усіх страв, тільки
Ароматні булочки з гарбузом, родзинками та корицею
Домашня випічка з ароматним чаєм - ось що може задати настрій вашим вихідним. Створіть для себе та своїх близьких атмосферу затишку та
Домашній сир із молока та сиру. 3 перевірені рецепти
Зробити сир із сиру в домашніх умовах дуже просто. Усього 30 хвилин роботи - і ви отримуєте абсолютно натуральну і дуже смачну «Філадельфію».
20 ідей, як прикрасити стіл на день народження для хлопчика і для дівчинки
Діти дуже люблять свята не тільки через подарунки. Цього дня радісний настрій дарують весела музика, можливість пограти з друзями, розваги, яскраві