Прості та смачні кулінарні рецепти
Простосмак » Поради » Домашній сир із молока та сиру. 3 перевірені рецепти

Домашній сир із молока та сиру. 3 перевірені рецепти

Домашній сир із молока та сиру. 3 перевірені рецепти

Зробити сир із сиру в домашніх умовах дуже просто. Усього 30 хвилин роботи - і ви отримуєте абсолютно натуральну і дуже смачну «Філадельфію».

До того ж домашній продукт у 3 рази дешевший за магазинний. Ви витратите на продукти 150 рублів, а сиру зробите на 500.

Сирний сир - покроковий рецепт

Для приготування домашньої «Філадельфії» вам знадобиться тільки сметана і йогурт - натуральний, без цукру і добавок. Якщо не знайдете в магазині натуральний йогурт, використовуйте кефір. Сирок вийде більш кислий, з яскравим насиченим смаком. Те, що потрібно для салатів і бутербродів.

Вам знадобиться:

  • йогурт або кефір - 500 мл;
  • сметана жирністю не менше 20% - 250 мл;
  • лимонний сік - 0,5 ч. л. л.;
  • сіль - 1/3 ч. л.

Ще вам знадобиться чиста біла тканина і марля - її продають в аптеці.

Лимонний сік для сиру

Із приготуванням сиру впорається навіть новачок.

  1. Змішайте в окремій ємності йогурт і сметану.
  2. Додайте лимонний сік і сіль. Перемішайте масу до однорідності.
  3. Візьміть об'ємну миску, в неї покладіть друшляк або сито. Між денцем миски і ситом повинен залишатися зазор не менше 5 см заввишки. Туди буде стікати сироватка.
  4. Вистеліть сито складеною в 3-4 рази марлею. На неї покладіть тканину і розправте кінці так, щоб вони звисали з сита.
  5. Акуратно вилийте на тканину йогуртову масу.
  6. Загорніть кінці тканини внахлест. Ваше завдання - надійно «запечатати» йогурт, щоб він не пробився через щілини.
  7. Зверху покладіть відповідного розміру тарілку, а на неї поставте гніт вагою 4-5 кг. Якщо таких важких предметів у будинку немає, використовуйте 5-літрову пляшку з водою.
  8. Приберіть ємність у холодильник на 12-15 годин. Чим більше часу сир проведе під гнітом, тим щільнішим він буде.

Приготування сиру

За цей час йогуртова маса відкине воду. Під гнітом рідина стече вниз, а в друшляку залишиться гладка сирна маса без грудочок.

Такий сирок за смаком точно такий самий, як фірмова «Філадельфія». Намазуйте його на хліб, додавайте в соуси або кладіть у сирні десерти.

Якщо ви використовуєте для гніту металеві предмети, оберніть їх шаром поліетилену. Так ви захистите залізо від впливу кислоти, яка міститься в йогурті.

Як приготувати вдома твердий сир - рецепт покроково

Найсмачніший сир виходить із натурального домашнього сиру. Не знайшли таку смакоту? Використовуйте магазинний продукт. Але беріть сир максимальної жирності від перевіреного виробника. «Молочний продукт» використовувати не можна. Фальшивий сир не розплавиться, і замість сиру ви отримаєте несмачну грудкувату масу.

Твердий сир

Для приготування вам знадобиться:

  • 0,5 кг сиру;
  • 0,5 л жирного молока;
  • 1 яйце;
  • 30-50 гр вершкового масла;
  • 0,5 ч. л. соди;
  • 1 ч. л. солі без гірки.

Заздалегідь підготуйте формочку для сиру. Годиться будь-яка компактна ємність із широкою шийкою і кришкою, але найзручніший варіант - круглі пластикові контейнери.

  1. Покладіть сир у каструлю.Сир у каструлі
  2. Влийте туди молоко і розмішайте. Не домагайтеся однорідності - просто «розбавте» сир молоком.
  3. Поставте каструлю на слабкий вогонь і прогрівайте 5-7 хвилин. Весь час помішуйте масу дерев'яною лопаткою, відокремлюючи її від днища.Приготування твердого сиру 2
  4. Сир почне плавитися, з нього буде відходити сироватка. Не лякайтеся, так і має бути. Помішуйте сир, поки він не перетвориться на м'які пластичні пластівці.
  5. Відкиньте сир на дрібне сито.Приготування твердого сиру 3
  6. Поки маса стікає, відокремте жовток від білка. Білок приберіть - він не знадобиться.
  7. Коли сироватка стече, в ситі залишиться пухка волога маса. Поверніть її в каструлю.Сироватка
  8. Вбийте туди жовток і швидко, енергійними рухами перемішайте. Якщо зволікатимете, яйце «завариться» і вийде омлет із сиром.
  9. У процесі помішування додайте сіль і соду. Сіль додасть смаку, а сода розплавить сир.
  10. Не перестаючи помішувати сир, додайте в нього вершкове масло.
  11. Увімкніть найменший вогонь і продовжуйте вимішувати сир лопатковою лопаткою. Мніть його, як пластилін, доти, доки не вийде однорідна тягуча маса без грудочок. Зазвичай процес займає 10-12 хвилин.
  12. Змастіть формочку зсередини вершковим маслом.
  13. Викладіть у неї сир і акуратно утрамбуйте.Твердий сир у домашніх умовах

Коли маса охолоне, приберіть її в холодильник. Через кілька годин сир застигне. Витрусіть його з формочки - і робіть смачні бутерброди.

Такий сир відмінно плавиться. Використовуйте його для приготування соусів або піци.

Справжня моцарела - простий рецепт

Для приготування такого сиру вам знадобиться сичужний фермент. Він продається на сайтах сироварів і в деяких аптеках. Недорогий сичужний фермент коштує близько 300 рублів, але вистачить його на 50-100 літрів молока, залежно від виробника.

Моцарела

Інгредієнти для приготування моцарели:

  • натуральне непастеризоване молоко - 3 л;
  • лимонна кислота - 1 ч. л.;
  • сичужний фермент - за інструкцією виробника;
  • сіль і вода для розсолу.

Лимонну кислоту розведіть у 0,5 ст. кип'яченої теплої води. Сичужний фермент підготуйте за інструкцією. Деякі виробники випускають порошок, який потрібно заздалегідь розвести у воді. Інші пропонують фермент, який додають безпосередньо в молоко.

  1. Виберіть об'ємну каструлю. Врахуйте: ви будете активно працювати з сиром. Для цього потрібне місце.
  2. Налийте в каструлю молоко, додайте воду з лимонною кислотою і гарненько перемішайте.Приготування моцарели 3
  3. Увімкніть повільний вогонь і нагрівайте молоко, час від часу помішуючи. Рідина має прогрітися до температури 36-36 оС. Якщо у вас немає кулінарного термометра, орієнтуйтеся на власні відчуття. Молоко має бути не теплим, а «ніяким» - температури тіла.Приготування моцарели 4
  4. Коли молоко набрало правильну температуру, додайте сичужний фермент. Ще трохи потримайте каструлю на вогні, але не перегрівайте! Молоко не має бути теплим - фермент перестане працювати.
  5. Зніміть каструлю з вогню і залиште на 15-20 хвилин. За цей час лимонна кислота та фермент створожать молоко. У каструлі буде щільний товстий «млинець» сиру.Приготування моцарели 5
  6. Візьміть гострий довгий ніж і прямо в каструлі поріжте сир кубиками. Просто встроміть ніж у «млинець» і нарізуйте, як тісто, не дістаючи із сироватки.
  7. Знову увімкніть вогонь і нагрійте каструлю, акуратно помішуючи сироватку. Намагайтеся не ламати кубики. Маса має прогрітися до температури 40 °С - після цього сир «схопиться», стане пружним і щільним. Рідина, нагріта до 40 °С, відчувається як трохи тепла. Не перестарайтеся! Якщо перегрієте сироватку, сир вийде гумовий.
  8. Якщо ви все зробили правильно, кубики моцарели почнуть танути, потечуть, як розплавлена жуйка. Обережно витягніть сир із сироватки шумівкою і складіть у дрібнопористе сито. Сироватку, яка стече з моцарели, поверніть у каструлю.Приготування моцарели 1
  9. Ще раз нагрійте рідину, цього разу - майже до кипіння. Сироватка має бути гарячою - такою, що палець не втримаєш.
  10. Покладіть грудку моцарели на ополоник і опустіть у каструлю. Потримайте близько хвилини, щоб маса прогрілася, дістаньте і розімніть руками, як пластилін. Спочатку маса буде розвалюватися - це нормально.
  11. Знову покладіть сир на ополоник і поверніть у сироватку. Прогрійте моцарелу, знову розімніть. Стискайте його, розтягуйте, сплющуйте. Що більше ви «тискаєте» моцарелу, то краще. Якщо маса достатньо розплавилася, після вимішування ви зможете розтягнути сир у товстенький коржик, і він не порветься і не розсиплеться.Приготування моцарели 2
  12. Не вийшло? Не страшно! Просто ще раз викупайте моцарелу в гарячій сироватці.
  13. Коли ви розтягнете сир, швидко загорніть його в короткий товстий рулетик. Якщо хочете, щоб моцарела була «як у магазині», розірвіть рулетик на дві частини і скачайте мокрими руками кульки.

Зберігайте сир у кип'яченій підсоленій воді. Точних пропорцій у розсолу немає, орієнтуйтеся на свій смак.

Не шкодуйте грошей на сичужний фермент. Використовуючи закваску, ви зможете зробити десятки сортів сиру - рікотту, фету, моцарелу, бринзу. Навіть натуральний грецький халлумі, якщо дістанете овече та козяче молоко.

Інші рецепти
2 рецепти гарячих бутербродів із грибами та куркою
2 рецепти гарячих бутербродів із грибами та куркою
Гарячі бутерброди вже давно заслужили популярність серед любителів смачно перекусити. Таку закуску можна приготувати на сніданок, узяти з собою на
Домашній плавлений сир із сиру всього за півгодини
Домашній плавлений сир із сиру всього за півгодини
Приготувати плавлений сир із сиру в домашніх умовах - немає нічого простішого! Що знадобиться Щоб підсумкова страва вийшла не тільки смачною, але й
7 ідей, чим замінити яйце в тісті - напевно знайдеться в холодильнику
7 ідей, чим замінити яйце в тісті - напевно знайдеться в холодильнику
Яйця надають тісту приємного кольору, роблять випічку повітряною, пористою, поживною. Вони одночасно слугують розпушувачем і стабілізатором,
Коли краще солити курячий бульйон, щоб він вийшов смачним: солимо бульйон для супу і для вживання з чашки
Коли краще солити курячий бульйон, щоб він вийшов смачним: солимо бульйон для супу і для вживання з чашки
Існує дві різні думки щодо того, коли солити бульйон під час варіння курки. Кухарі рекомендують додавати сіль за 10 хвилин до закінчення готування
Готуй овочі на грилі зі смаком: найкращі спеції, приправи та маринади
Готуй овочі на грилі зі смаком: найкращі спеції, приправи та маринади
Овочі на грилі – це не тільки чудовий гарнір до м'яса, а й прекрасна закуска. Можна додавати їх у салати, їсти з локшиною та всілякими соусами.
Варення і джем із кислиці - як варити в домашніх умовах
Варення і джем із кислиці - як варити в домашніх умовах
Ягоди червоної смородини (кислиці) не володіють настільки вираженим смаком і ароматом, як чорної. Незважаючи на це, саме її господині пускають на