Чому чавунна сковорода іржавіє і що з цим робити
Сучасний ринок пристосувань для приготування їжі пропонує найнезвичайніші сковороди зі зручних сучасних матеріалів, але багато господинь традиційно віддають перевагу чавунному посуду. Щоправда, такі вироби нерідко вкриваються шаром іржі, і потрібно знати, що робити в цьому випадку. Крім того, треба розібратися, чому це сталося, щоб не тільки очистити поверхню від корозії, а й запобігти її повторній появі. Взагалі, існують особливі правила використання чавунної сковороди, дотримання яких дасть змогу не допустити розвитку проблем.
Основні причини появи слідів корозії на сковороді
Сліди іржі є результатом процесу окислення заліза. Каталізатором реакцій зазвичай виступає волога, яка занадто часто або тривало впливає на метал через порушення правил його зберігання і використання. Щоб з'ясувати, чому саме це сталося, потрібно розглянути кілька причин:
- Низька якість металу. У цьому разі все відбувається через присутність додаткових елементів у складі матеріалу. Деякі виробники додають їх для зниження собівартості продукції. Відновити таку сковорідку дуже складно, тому ще до купівлі слід переконатися в її якості. Вона не може бути занадто легкою або дешевою.
- Порушення правил догляду. Якщо зовсім не доглядати за чавунним посудом або нехтувати базовими правилами процесу, можна зіпсувати і спочатку якісний продукт.
Порада: Чавунна поверхня повільно нагрівається і так само повільно остигає. Деякі господині відразу після використання опускають виріб у холодну воду, щоб остудити його і швидше очистити. Від кількох таких маніпуляцій нічого не трапиться, а ось, якщо робити це регулярно, навіть настільки стійкий матеріал почне поступово руйнуватися.
- Відмова від підготовчого етапу. Щоб не думати, як видалити корозію з поверхні чавуну, перед початком експлуатації слід робити підготовчу обробку матеріалу.
Важливо запам'ятати, що, незалежно від того, чому на поверхні сковорідки з'явилася корозія, використовувати такий виріб не можна, доки він не буде повністю очищений від усіх слідів іржі.
Як швидко і якісно видалити іржу
Самі по собі іржаві розводи не токсичні, але вони псують зовнішній вигляд посуду, спричиняють зміну смаку й аромату продуктів, накопичують у своїй пористій структурі пил і бруд. Щоб їх позбутися, потрібно провести низку простих маніпуляцій:
- Спочатку сковороду ретельно миємо теплою водою із застосуванням м'яких засобів побутової хімії. Ідеально підійде нейтральна рідина для миття посуду.
- Беремо дуже жорстку щітку або металеву мочалку, намагаємося очистити поверхню механічним шляхом. Навіть якщо працювати доведеться довго, робити це слід до повного видалення проблемних утворень. Ніякі реагенти не використовуємо!
- Ще раз споліскуємо виріб. Щоб відновити функціональність чавуну, потрібно провести всі ті маніпуляції, які дозволяють підготувати виріб до першого використання після покупки.
У процесі видалення іржі з посудом треба поводитися обережно. Адже, незважаючи на свою видиму міцність, чавун є доволі крихким матеріалом. Він може навіть розколотися на кілька частин від сильного удару.
Особливості підготовки виробу до використання
Відразу після придбання нового кухонного начиння або на останньому етапі його відновлення слід провести такі процедури із загартовування чавуну:
- Виріб миємо з нейтральним засобом, якщо це ще не було зроблено.
- Обсушуємо пательню, наливаємо в неї трохи рослинної олії, яку рівномірно розподіляємо по дну і стінках, ставимо на вогонь.
- Продукт треба прожарити, щоб він заповнив усі пори матеріалу. Тоді його можна буде очистити без проблем за будь-якого ступеня забруднення і не переживати за появу іржі.
Залишається прибрати з поверхні металу залишки киплячої олії, промити предмет і ретельно витерти. При цьому чавун має залишитися злегка жирним, щоб захисна функція не ослабла.
Правила догляду за чавунним посудом
Навіть якщо правильно провести підготовку, це не гарантує збереження матеріалу під час його регулярного використання. Щоб не замислюватися, чому на поверхні виробу з'являються іржаві розводи, слід забезпечити йому правильний догляд.
- Чавунну сковороду необхідно регулярно використовувати. Якщо цього не робити, то навіть під шаром мастила через якийсь час почнуть утворюватися корозійні утворення.
- Відразу після того, як процедуру приготування їжі завершено, отриману страву потрібно перекласти в інший посуд, а чавунну ємність - почистити. Для зберігання їжі такі вироби використовувати категорично заборонено.
- У процесі чищення чавуну не рекомендується застосовувати порошки і жорсткі мочалки, краще обмежуватися звичайними губками. В ідеалі потрібно відмовитися і від мийних засобів, обходячись гарячою водою.
- Навіть стійкий бруд не слід терти. Треба просто замочити посуд на півгодини в гарячій воді й очистити м'якою губкою.
- Щоразу після використання сковороду висушують і змащують рослинною олією.
Виконання таких простих правил дасть змогу протягом тривалого часу насолоджуватися функціональністю пристосування. Важливо й те, що тільки правильний підхід до чищення чавуну забезпечить їжі потрібний смак і аромат.