Із чого робиться ячмінна крупа
Ячмінна крупа - це злаковий продукт, створений із зерен ячменю, який вирощують на спеціальних посівних полях, використовують для виготовлення кави, ячної та перлової каш, а також для виробництва солодового компонента для квасу, пива та оцту.
Вирощування ячменю та догляд
Для посіву ячмінної крупи, перше, що потрібно зробити - це вибрати сорт. До популярних видів належать: Віконт, Геліос, Мамлюк, Дункан, Вакула і приазовський. Озимий ячмінь висаджувати починають наприкінці березня, а ярий підвид на початку осені.
Цікаво! У період дозрівання, зерна витримують температуру до сорока п'яти градусів за Цельсієм.
Ячмінь вважається невибагливою культурою і може рости на мало збагаченому кислому ґрунті, а також добре уживається з бур'янами. Найкраще підійдуть чорноземи глибокого проорювання і суглинки.
У період наливання колосків, слід надати рослині підвищену кількість води та добрив. Для підживлення підійдуть азотні, фосфорні та калієві добрива, розташовувати їх краще у верхньому шарі ґрунту і вносити під оранку. Важливо пам'ятати, що в перший місяць росту ячменю, він поглинає найбільше поживних і корисних речовин, тому не варто забувати збагачувати ними ґрунт.
Ячмінне зерно вважається скоростиглою рослиною і дозріває через два з половиною або три місяці після посівних заходів.
Важливо! У період дозрівання ячменю і після формування волоті слід, за можливості, забезпечити рослину теплом і сонячним світлом.
Збирання зерен
Невеликі насадження рекомендується прибирати ручним методом у спекотну та суху погоду. Зазвичай починають збирати в серпні, чекаючи повної стиглості злаку, зібраний урожай піддають обмолоту.
Великі поля з насадженнями прибираються двома методами комбайнування:
- пряме (разове збирання та обмолот);
- двофазне, застосовується при нерівномірному дозріванні ячменю, включає:
- скошування колосків і укладання в жатки;
- збирання та обмолот.
Корисно! Під час збирання, рівень вологості зерна повинен бути не більше двадцяти відсотків.
Способи зберігання та обробки ячмінного зерна
Після процедур обмолоту зерно доставляється на елеватори, з метою подальшої обробки (очищення та охолодження) і тривалого зберігання. Якщо зерно - вологе, його переносять у зерносушарку, а потім у зерносховище (у засіках і насипом у критому приміщенні).
Цікаво! При порушеннях технологій зберігання втрачається до тридцяти п'яти відсотків зерна.
Також ячмінь проходить сортування в зерноочисній машині, для видалення дефектного зерна, дрібного сміття і бур'янів, потім переходять до дроблення, яке відбувається за допомогою вальцьових верстатів.
Відмінності ячної та перлової круп
Незважаючи на те, що обидва види круп виготовляються з ячмінної, вони мають низку відмінностей.
Відмінності Вид крупи | Ячна | Перлова |
Зовнішній вигляд зерен | Від білого до світло-коричневого кольору, нерівна поверхня та гострі грані. | Перлинно-кремового кольору, великі, опуклі й округлі. |
Обробка | Виготовляється з нешліфованого зерна, просівають і проводять процеси дроблення. | Спочатку очищають, дроблять до ядер, потім піддають процесам шліфування та полірування. |
Смак | М'який, менш насичений, з горіховим присмаком. | М'який, насичений, із пшеничним присмаком. |
Якості | Підвищений вміст клітковини. | Жорсткі розсипчасті зерна при приготуванні. Менша кількість клітковини |
Рецепт запеченої ячної каші зі сметаною
Ячмінна крупа славиться своїми корисними властивостями і незвичайними смаковими якостями, існують свої особливості під час приготування.
Таку запіканку їстимуть навіть діти, найкраще її подавати на сніданок.
Необхідні продукти:
- Молоко - 1 літр;
- Ячна крупа - 180 грамів;
- Вершкове масло - 40 грам;
- Куряче яйце - 3 штуки;
- Сметана - 200 грамів;
- Сіль - за смаком.
Спосіб приготування:
Крок № 1. Добре вимити ячну крупу;
Крок № 2. Налити молоко в каструлю і варити, поки воно не закипить;
Крок № 3. Засипати крупу, зменшити вогонь і варити повільно протягом півгодини;
Крок № 4. Зняти з вогню, додати сметану, вершкове масло і сіль;
Крок № 5. Збити яйця і тихенько вилити отриману суміш у кашу;
Крок № 6. Викласти на деко і запікати в духовці протягом двадцяти хвилин при температурі сто п'ятдесят градусів за Цельсієм.