Прості та смачні кулінарні рецепти
Простосмак » Цікаві факти » Із чого робиться ячмінна крупа

Із чого робиться ячмінна крупа

З чого робиться ячмінна крупа

Ячмінна крупа - це злаковий продукт, створений із зерен ячменю, який вирощують на спеціальних посівних полях, використовують для виготовлення кави, ячної та перлової каш, а також для виробництва солодового компонента для квасу, пива та оцту.

Ячмінна крупа

Вирощування ячменю та догляд

Для посіву ячмінної крупи, перше, що потрібно зробити - це вибрати сорт. До популярних видів належать: Віконт, Геліос, Мамлюк, Дункан, Вакула і приазовський. Озимий ячмінь висаджувати починають наприкінці березня, а ярий підвид на початку осені.

Цікаво! У період дозрівання, зерна витримують температуру до сорока п'яти градусів за Цельсієм.

Ячмінь вважається невибагливою культурою і може рости на мало збагаченому кислому ґрунті, а також добре уживається з бур'янами. Найкраще підійдуть чорноземи глибокого проорювання і суглинки.

У період наливання колосків, слід надати рослині підвищену кількість води та добрив. Для підживлення підійдуть азотні, фосфорні та калієві добрива, розташовувати їх краще у верхньому шарі ґрунту і вносити під оранку. Важливо пам'ятати, що в перший місяць росту ячменю, він поглинає найбільше поживних і корисних речовин, тому не варто забувати збагачувати ними ґрунт.

Ячмінь

Ячмінне зерно вважається скоростиглою рослиною і дозріває через два з половиною або три місяці після посівних заходів.

Важливо! У період дозрівання ячменю і після формування волоті слід, за можливості, забезпечити рослину теплом і сонячним світлом.

Збирання зерен

Невеликі насадження рекомендується прибирати ручним методом у спекотну та суху погоду. Зазвичай починають збирати в серпні, чекаючи повної стиглості злаку, зібраний урожай піддають обмолоту.

Ячмінь зерна

Великі поля з насадженнями прибираються двома методами комбайнування:

  1. пряме (разове збирання та обмолот);
  2. двофазне, застосовується при нерівномірному дозріванні ячменю, включає:
  • скошування колосків і укладання в жатки;
  • збирання та обмолот.

Корисно! Під час збирання, рівень вологості зерна повинен бути не більше двадцяти відсотків.

Способи зберігання та обробки ячмінного зерна

Після процедур обмолоту зерно доставляється на елеватори, з метою подальшої обробки (очищення та охолодження) і тривалого зберігання. Якщо зерно - вологе, його переносять у зерносушарку, а потім у зерносховище (у засіках і насипом у критому приміщенні).

Ячмінь зерна

Цікаво! При порушеннях технологій зберігання втрачається до тридцяти п'яти відсотків зерна.

Також ячмінь проходить сортування в зерноочисній машині, для видалення дефектного зерна, дрібного сміття і бур'янів, потім переходять до дроблення, яке відбувається за допомогою вальцьових верстатів.

Відмінності ячної та перлової круп

Незважаючи на те, що обидва види круп виготовляються з ячмінної, вони мають низку відмінностей.

Відмінності Вид крупи Ячна Перлова
Зовнішній вигляд зерен Від білого до світло-коричневого кольору, нерівна поверхня та гострі грані. Перлинно-кремового кольору, великі, опуклі й округлі.
Обробка Виготовляється з нешліфованого зерна, просівають і проводять процеси дроблення. Спочатку очищають, дроблять до ядер, потім піддають процесам шліфування та полірування.
Смак М'який, менш насичений, з горіховим присмаком. М'який, насичений, із пшеничним присмаком.
Якості Підвищений вміст клітковини. Жорсткі розсипчасті зерна при приготуванні. Менша кількість клітковини

Рецепт запеченої ячної каші зі сметаною

Ячмінна крупа славиться своїми корисними властивостями і незвичайними смаковими якостями, існують свої особливості під час приготування.

Рецепт запеченої ячної каші зі сметаною

Таку запіканку їстимуть навіть діти, найкраще її подавати на сніданок.

Необхідні продукти:

  • Молоко - 1 літр;
  • Ячна крупа - 180 грамів;
  • Вершкове масло - 40 грам;
  • Куряче яйце - 3 штуки;
  • Сметана - 200 грамів;
  • Сіль - за смаком.

Спосіб приготування:

Крок № 1. Добре вимити ячну крупу;

Крок № 2. Налити молоко в каструлю і варити, поки воно не закипить;

Крок № 3. Засипати крупу, зменшити вогонь і варити повільно протягом півгодини;

Крок № 4. Зняти з вогню, додати сметану, вершкове масло і сіль;

Крок № 5. Збити яйця і тихенько вилити отриману суміш у кашу;

Крок № 6. Викласти на деко і запікати в духовці протягом двадцяти хвилин при температурі сто п'ятдесят градусів за Цельсієм.

Інші рецепти
Із чого зроблена ячна крупа: процес обробки ячменю
Із чого зроблена ячна крупа: процес обробки ячменю
Із чого робиться ячна крупа? Вона виробляється з ячменю, зернової рослини, що використовується для їжі та виробництва пива. Процес виробництва ячної
20 ідей, як прикрасити стіл на день народження для хлопчика і для дівчинки
20 ідей, як прикрасити стіл на день народження для хлопчика і для дівчинки
Діти дуже люблять свята не тільки через подарунки. Цього дня радісний настрій дарують весела музика, можливість пограти з друзями, розваги, яскраві
Коли краще солити рис під час варіння, щоб був розсипчастим і смачним
Коли краще солити рис під час варіння, щоб був розсипчастим і смачним
Кухарі рекомендують солити рис так, як зазначено в рецепті. Залежно від страви, його солять на початку приготування або наприкінці варіння. Особливо
Коли краще солити бульйон із яловичини
Коли краще солити бульйон із яловичини
Скільки солити м'ясний бульйон Як зварити корисний бульйон і не пересолити - рецепти Ароматний бульйон із яловичини Бульйон із яловичого
Із чого робиться манна крупа
Із чого робиться манна крупа
Звісно, анекдоти про те, що сучасні школярі (і дорослі, які виросли з них) думають, що булки ростуть на деревах, а молоко виробляють на заводі, не
Із чого і як роблять коричневий цукор і чому він коричневий
Із чого і як роблять коричневий цукор і чому він коричневий
Пояснити, чому цукор коричневий, легко. Білим продукт робить процедура очищення на виробництві. Очищений цукор називають ще рафінованим. З такого