Прості та смачні кулінарні рецепти
Простосмак » Як готувати » Коли краще солити рис під час варіння, щоб був розсипчастим і смачним

Коли краще солити рис під час варіння, щоб був розсипчастим і смачним

Коли краще солити рис під час варіння, щоб був розсипчастим і смачним

Кухарі рекомендують солити рис так, як зазначено в рецепті. Залежно від страви, його солять на початку приготування або наприкінці варіння. Особливо важливо дотримуватися рецепта, якщо вариться біла рисова крупа. Вона добре вбирає запахи та смаки, може вийти пересоленою або занадто клейкою, якщо сіль покласти невчасно.

Відварений рис

Коли солити рис залежно від страви

Рисова крупа найбагатша на сорти та різновиди. Її використовують для приготування всіляких страв. Чи вийде рисовий суп, гарнір, голубці, різотто вдалими і смачними, багато в чому залежить від правильно обраного виду рису.

Сіль на ложці

Другий важливий нюанс - коли посолений рис при варінні в каструлі.

Страва з рисом Коли солити?
Рис на гарнір або салат Після закипання води або за 5 хвилин до готовності
Плов На початку варіння
Начинка для фарширування перців і приготування голубців Сіль додати в окріп, і залити рисову крупу на 20 хвилин
Суп За 5-10 хвилин до готовності
Різотто Використовувати солоний бульйон. Досолити наприкінці приготування за смаком
Паелья

Корисно знати. Сіль, додана при варінні білого рису на самому початку, сприятиме руйнуванню зерен, більшій клейкості. На довгозерний, пропарений і дикий рис вона такого впливу не чинить.

Нюанси та поради щодо приготування

Щоб приготувати смачний і розсипчастий рис, потрібно читати інформацію на упаковці. Крупа буває різного сорту, виду, може бути обробленою і ні. Виробляти враховує це, і вказує оптимальний об'єм води та тривалість варіння. Крім того, на упаковці можуть бути рецепти із зазначенням часу, коли солити рис.

Промивання рису

Загальні рекомендації:

  1. Для варіння розсипчастого рису промити крупу холодною водою 5-7 разів, поки вода не залишатиметься прозорою. Процедура допомагає змити крохмаль, який дає клейкість.
  2. Для варіння ризото, молочних каш і страв, де потрібен клейкий рис, промити крупу достатньо один раз.
  3. Для варіння рису на салат і гарнір правильно спочатку закип'ятити воду, посолити її, а потім додати промиту крупу.
  4. Перемішати рис потрібно один раз, коли вода повторно закипить. Це робиться для того, щоб він не прилип до дна. Якщо перемішувати рис під час варіння, зернятка будуть ламатися і виділяти клейкий крохмаль.
  5. Рис має варитися на слабкому вогні в каструлі під кришкою. Краще її не піднімати, якщо не хочеться збільшити час приготування.

Рис у каструлі

Види рису та нюанси варіння:

Вид рису Пропорції з водою Середній час приготування Особливості та застосування
Довгозерний 1 : 1,5-2 20 хвилин Добре зберігає форму, розсипчастий. Призначений для приготування гарніру, плову, салатів.
Круглозерний 1 : 2,5-3 20 хвилин Добре розварюється, клейкий. Підходить для солодких каш, суші, десертів, запіканок, пудингів.
Середньозерний 1 : 2-2,5 20 хвилин Добре вбирає аромати, стає м'яким, трохи злипається. Призначений для приготування супів, паельї, різотто.
Пропарений 1 : 2 30 хвилин Найбільш розсипчастий, не злипається навіть за багаторазового розігрівання.
Дикий 1 : 3,5 40-60 хвилин Не є справжнім рисом. Являє собою злак цицанія водяна. З диким рисом готують оригінальні супи, салати, закуски, десерти і пироги.
Коричневий 1 : 2,5-3 40 хвилин Має насичений горіховий смак, щільний і розсипчастий. Багатий на клітковину і підходить для дієтичного харчування.

Скільки солити рис

Часто в рецептах не вказують кількість солі, а обходяться загальною фразою «солити за смаком». Якщо є сумніви, скільки солі потрібно додати, візьміть за орієнтир таку норму:

0,75 ч. ложки солі на 1 склянку сухої рисової крупи.

Коли краще солити рис під час варіння, щоб був розсипчастим і смачним

Краще, якщо страва вийде недосоленою. Його завжди можна досолити дрібною сіллю або прикрасити смак соусом. Другий спосіб визначити, скільки солі потрібно для варіння рису - посолити воду, і спробувати її на смак. Якщо «солоність» влаштовує, насипати крупу для варіння.

Цікавий факт. У передачі «Все про головне» на телеканалі Росія показували експеримент із рисом, під час якого з'ясувалося, що, якщо посолити його на початку варіння, смак буде слабосолоним, м'якшим і збалансованішим. При додаванні солі в практично готовий рис, вона відчувається сильніше. Солити гарнір наприкінці варіння потрібно в 2 рази менше. Це може бути корисно людям, які намагаються вживати менше солі з метою схуднення і для нормалізації тиску.

Питання та відповіді

Чи потрібно солити рис для суші?

Під час варіння - ні. Сіль разом із цукром і рисовим оцтом додають у готовий рис. Для приготування суші та ролів беруть спеціальний японський або круглозерний рис. Перед варінням його 5-7 разів промивають і заливають водою в пропорції 1 до 1,5. Для смаку рекомендується додати в каструлю шматочок норі. Перед тим як вода закипить, водорості потрібно видалити. Рис варять 10-15 хвилин на слабкому вогні під кришкою. Потім вогонь вимикають, але каструлю не відкривають ще 15 хвилин. Тільки після цього його можна посолити і приправити. Для цього в окремій каструлі змішують 2 ст. л. цукру і 1 ч. л. цукру. ложки рисового оцту, 1 ст. ложку цукру та 1 ч. ложку солі. Приправу нагрівають, поки сіль і цукор не розчиняться. Потім її акуратно перемішують із рисом дерев'яною лопаткою. Після охолодження приступають до приготування ролів і суші.

Коли додавати спеції в рис?

Як і сіль, спеції додають у рис на різних етапах приготування, залежно від страви. Під час варіння можна додавати у воду шафран, каррі, кардамон, корицю, гвоздику, зіру, кмин, цитрусову цедру. Зазвичай використовують мелені спеції, які швидко розкривають свій смак і аромат. Достатньо приправити рис за 2-5 хвилин до готовності.

Підбиваючи підсумки, солити рис при варінні на гарнір можна в будь-який час. Але якщо сіль додається в останній момент, потрібно покласти її в 2 рази менше. Якщо готуються страви з рисом, то потрібно дотримуватися рецепта.

Інші рецепти
Коли краще солити плов, щоб він вийшов «справжнім»: соковитим, смачним, насиченим
Коли краще солити плов, щоб він вийшов «справжнім»: соковитим, смачним, насиченим
Питання та відповіді Коли не можна солити плов? Що робити, якщо плов пересолений? Кухарі рекомендують солити плов кілька разів у процесі
Коли краще солити гречку, щоб вона вийшла смачною і корисною
Коли краще солити гречку, щоб вона вийшла смачною і корисною
Кухарі рекомендують солити гречку на самому початку її варіння. Так крупа краще і рівномірно просолиться. Завдяки солі гречка швидше вариться. Але є
Коли краще солити курячий бульйон, щоб він вийшов смачним: солимо бульйон для супу і для вживання з чашки
Коли краще солити курячий бульйон, щоб він вийшов смачним: солимо бульйон для супу і для вживання з чашки
Існує дві різні думки щодо того, коли солити бульйон під час варіння курки. Кухарі рекомендують додавати сіль за 10 хвилин до закінчення готування
Коли краще солити бульйон із яловичини
Коли краще солити бульйон із яловичини
Скільки солити м'ясний бульйон Як зварити корисний бульйон і не пересолити - рецепти Ароматний бульйон із яловичини Бульйон із яловичого
Коли краще солити квасолю під час варіння і як солять інші бобові, сочевицю і нут
Коли краще солити квасолю під час варіння і як солять інші бобові, сочевицю і нут
Кухарі рекомендують солити квасолю при варінні, як і інші бобові (сочевицю, горох, нут), наприкінці приготування. Сіль додають за 5-10 хвилин до
Коли і скільки потрібно солити макарони під час варіння, щоб вони не розварилися
Коли і скільки потрібно солити макарони під час варіння, щоб вони не розварилися
Кухарі відповіли, коли солити макарони під час варіння. Сіль потрібно додати у воду до того, як вона почне закипати. Продукт починають варити через