Коли краще солити гречку, щоб вона вийшла смачною і корисною
Кухарі рекомендують солити гречку на самому початку її варіння. Так крупа краще і рівномірно просолиться. Завдяки солі гречка швидше вариться. Але є нюанси, коли солити гречку краще наприкінці її приготування. Відіграє роль спосіб готування страви.
Нюанси та поради
Із гречки готується безліч страв. Для кожного з них передбачені свої правила, на якому етапі їхнього готування потрібно додавати сіль.
Страва з крупою | Коли потрібно додавати сіль під час готування |
По-купецькому з м'ясним фаршем | Солиться перед початком варіння, коли закипить вода |
Гречка з піджаркою з цибулі та моркви | Солиться перед опусканням крупи в киплячу воду |
Гречані котлети | Солиться перед початком варіння |
Гречка, тушкована у вершках із курячим філе та грибами | Додається в процесі тушкування крупи разом із грибами та курячим філе перед додаванням вершків |
Гречана каша на молоці та на воді | В обох випадках рекомендується додавати сіль у воду або молоко перед тим як почати варити крупу |
Гречані оладки | Солиться до початку варіння у воді. Також можна додати сіль у вже зварену гречку перед тим, як почати формувати з неї оладки для подальшого смаження |
Гречка, запечена з курячими ніжками в духовці | Посолити перед тим, як поставити в духову шафу. Рекомендується додати сіль у крупу з водою і ретельно перемішати |
Гречаний суп | Солиться вже в процесі варіння супу, коли всі інгредієнти додані, але сам бульйон ще не закипів |
З тушонкою | Спочатку солиться закипіла вода, після чого в неї додається гречка. Коли страва буде готова, в неї додається тушонка |
Гречана запіканка з овочами та сиром | Після того, як крупа звариться, її необхідно змішати з овочами і тільки тоді посолити та ретельно перемішати. Потім страву ставлять у духовку |
Гречані голубці з м'ясом і грибами | Солиться вже після того, як звариться у воді. Її необхідно перемішати з просмаженим м'ясним фаршем і грибами, після чого всі інгредієнти посолити і перемішати. Після цього їх можна закручувати у зварене капустяне листя |
Українські гречаники | Додається тільки після того, як крупа вже звариться у воді та буде перемішана з м'ясним фаршем |
Гречка також нерідко використовується як начинка для цільної курки, качки або індички, які запікаються в духовці. Крупа спочатку вариться у воді. У такому разі вона солиться до початку варіння. Можна також посолити її вже після того, як вона звариться і буде перемішана з грибами та овочами.
Коли солити крупу при її варінні в каструлі
Якщо варити гречку в каструлі, то солити воду рекомендується в момент її закипання. Тільки після цього можна засипати крупу в каструлю. При варінні в каструлі сіль краще вбереться в продукт. Також засипана перед варінням крупи сіль рівномірно розподілиться по всіх крупинках і додасть їм більш насиченого смаку.
Якщо додавати сіль наприкінці варіння гречки, то вона нерівномірно просолиться. Смак у неї буде прісним. Також вона буде місцями більш солона, оскільки мінерал навіть під час розмішування не розподілиться рівномірно по всіх крупинках.
Коли солити гречку під час її готування в мультиварці
Якщо готувати крупу в мультиварці, то рекомендується посолити її перед тим, як закрити кришку приладу і встановити режим готування. Якщо не посолити заздалегідь, то можна буде це зробити тільки після закінчення процесу готування. В автоматичних мультиварках є режим блокування кришки, тому відкрити її та посолити їжу в процесі роботи приладу неможливо. Але це можна робити під час готування страви в напівавтоматичній мультиварці.
Оскільки в приладі створюється оптимальна температура і тиск, то заздалегідь посолена крупа краще вбере в себе сіль і набуде її смаку в повному обсязі. Якщо додавати мінерал після приготування крупи, то вона буде не така насичена на смак. Гречка буде досить прісною.
Коли солити гречку під час її приготування в мікрохвильовці
Крупу рекомендується солити відразу після того, як залити її водою і перед тим, як поставити в мікрохвильову піч. Під час температурної обробки сіль краще вбереться в крупу. Якщо додати її у вже готову страву, то її смак не буде насиченим. Крупа набагато краще вбирає в себе мінерал, якщо додати його на самому початку готування страви в мікрохвильовій печі.
Коли солити гречку, якщо готувати її в духовці
Якщо томити гречану кашу в духовій шафі, то рекомендується солити її перед тим, як поставити ємність у неї. Так сіль повністю і рівномірно вбереться в продукт. Смак у готової страви в результаті буде органічним і насиченим.
Якщо посолити гречку вже після того, як дістати її з духової шафи, то вона не встигне рівномірно просочитися. Навіть якщо ретельно все перемішати, то смак все одно не буде органічним. На смак страва буде досить прісною.
Залежно від солі
Різні види солі рекомендовано додавати на різних етапах приготування гречаної каші:
- кухонна додається на самому початку варіння;
- дрібна «Екстра» завдяки кращому всмоктуванню може додаватися і наприкінці варіння, але при цьому важливо ретельно перемішати готову страву;
- йодована додається до початку варіння, завдяки чому краще насичує страву;
- фторована також додається до варіння, але коли вода вже закипить;
- дієтичну теж додають на початку варіння, але можна посолити страву і після того, як вона вже буде готовою;
- морська використовується на самому початку готування, а також під час закипання води.
У більшості випадків сіль незалежно від її виду засипається в гречку до початку її варіння. При цьому не рекомендується додавати її у воду в середині готування страви. Так вона не встигне рівномірно вбратися в крупу, що позначиться на смакових якостях готової страви. Вона буде не такою смачною.
Скільки солити гречану кашу
На склянку гречки і три склянки води рекомендується додавати одну маленьку ложку солі. Це оптимальна пропорція. Так гречка вийде рівномірно просоленою. При цьому вона не буде пересоленою.
Щоб у готовій каші на смак не відчувалася сіль, то можна зменшити її пропорцію. На склянку гречки і три склянки води достатньо буде додати половину маленької ложки солі.