М'ясо в мультиварці - як правильно зварити яловичину, свинину, телятину та кролика
Практика показує, що смачно відварити м'ясо не так просто, як здається. На щастя, з появою мультиварок, цей процес помітно оптимізувався. Тепер не потрібно постійно стежити за бульйоном і вносити якісь поправки в кулінарний процес. Потрібно тільки вибрати якісний компонент, правильно його підготувати, встановити відповідний режим і запустити роботу пристрою. Щоправда, і за такого підходу доведеться ознайомитися з низкою нюансів, дотримання яких дасть змогу розраховувати на отримання ідеальної в плані смаку, аромату і текстури страви.
Загальні рекомендації щодо процесу
М'ясо, приготоване в мультиварці, відповідатиме всім вимогам тільки за умови дотримання технічних особливостей обробки. Мало вибрати на пристрої відповідний режим, завантажити в нього продукт і запустити прилад. Спочатку інгредієнт потрібно вибрати та підготувати. Незалежно від того, що планується варити - дієтичну яловичину чи жирну свинину, потрібно пам'ятати про такі моменти:
- На варіння краще відбирати шматочки чистого м'яса без сухожиль, плівок і шматочків жиру. Усі ці елементи псують бульйон, який потім вбирається волокнами.
- М'ясо має бути рожевим і свіжим. Старий і залежаний інгредієнт, навіть за незвично тривалого виварювання в мультиварці, ніколи не дійде до потрібної текстури.
- Всупереч поширеній думці, заморожену м'ясну м'якоть цілком можна відварювати. Тільки спочатку компонент необхідно повністю розморозити в холодильнику. Не варто використовувати для цієї мети холодну (і вже тим паче гарячу) воду, волокна занадто сильно набухнуть.
- Для кожного сорту м'яса існує свій допоміжний компонент, а іноді, і не один. Великою помилкою буде використання звичних цибулі та моркви під час роботи з усіма видами продукту.
- Перед тим, як варити м'ясну заготовку в мультиварці, її можна злегка обсмажити на сухій сковороді, використовуючи сильний вогонь. У цьому випадку кінцевий продукт вийде максимально соковитим і ніжним.
Дотримання цих простих рекомендацій дасть змогу зварити не тільки дуже смачну м'ясну страву, а й зробити її корисною та поживною, незважаючи на простоту підходу.
Особливості приготування яловичини в мультиварці
Яловичину складно зіпсувати, особливо, якщо готувати її в мультиварці. Нежирне м'ясо в результаті термічної обробки стає ніжнішим. Головне, довести його до потрібної кондиції, лише в цьому випадку волокна будуть без проблем перероблені органами травлення.
Сама маніпуляція виглядає так:
- М'ясо промиваємо під холодною проточною водою і обсушуємо паперовими рушниками. Далі або нарізаємо продукт, або розташовуємо в мультиварці єдиним шматком, але він повинен займати не більше половини об'єму чаші.
Порада: Яловичину і телятину краще варити без кісточок. У них у тварин накопичуються мінеральні солі та різні хімічні сполуки, які в процесі термічної обробки потрапляють у бульйон, а з нього - у волокна м'яса. Більшість із них погано сприймаються людським організмом, не переробляються і осідають у тканинах у незміненому вигляді.
- Виставляємо на приладі режим «Суп» або «Варка». М'ясо заливаємо водою до максимальної позначки (можна відразу використовувати окріп). Чекаємо закипання рідини, знімаємо з неї пінку, вводимо сіль, кілька листочків лавра і тільки після цього закриваємо кришку.
- Тривалість обробки залежить від розміру шматків і свіжості продукту. Нарізану та молоду яловичину достатньо варити близько 2 годин. Великі або жорсткуваті шматки рекомендується тримати в мультиварці не менше 3 годин.
Відварений продукт рекомендується дістати з бульйону відразу ж після того, як прозвучить сигнал про готовність страви. Настоювати яловичину немає жодного сенсу, м'якшою вона не стане, а ось водянистої текстури може набути.
Як правильно відварити свинину
Свинину, на відміну від яловичини, краще варити на кістці, але можна обійтися і чистою м'якоттю. У процесі обробки у воду рекомендується додати моркву та цибулю. Ці компоненти потрібно очистити і викласти в чашу приладу разом із промитим м'ясом. Заливаємо компоненти водою, вводимо сіль, лавровий лист і прянощі. Свинину не рекомендується різати занадто дрібно, м'ясо через це може вийти занадто сухим. Рідину доводимо до кипіння, знімаємо пінку і накриваємо кришкою.
Тривалість обробки свинини в мультиварці може бути такою:
- Невеликі шматочки будуть готові протягом години після закипання. Їх не варто тримати довше, вони втратять потрібний смак.
- М'якоть вагою близько 1-1,5 кг приготується протягом 2 годин. Надрізати її не потрібно, вона і без цього буде м'якою та ніжною.
- А ось на відварювання свинини на кістці доведеться витратити не менше 3 годин.
Деякі фахівці рекомендують варити свинину з невеликими шматочками жиру. У цьому разі одразу після закінчення обробки їх потрібно буде зрізати і викинути. А соковите м'ясо краще відразу нарізати скибочками і далі використовувати за призначенням.
Правила обробки ніжної телятини
Робота з телятиною відрізняється особливою специфікою, зумовленою текстурою м'яса. Перш за все, потрібно засвоїти такі моменти:
- Розморожувати таке м'ясо потрібно не в холодильнику, а за кімнатної температури.
- Заливається воно тільки холодною водою, використання окропу негативно позначиться на стані волокон.
- Сіль додається за 10-15 хвилин до вимкнення приладу.
- Не варто зловживати з прянощами. Телятина, приготована в мультиварці, і без них виходить смачною та ароматною.
- Ніжну м'якоть найкраще відразу нарізати порційними шматками, з огляду на тривалість впливу, пересохнути вони не встигнуть.
- Під час відварювання продукту дозволено використовувати не тільки овочі (моркву, цибулю, корінь селери), а й сухофрукти. Результат спочатку здасться незвичним, але дуже смачним.
Промиваємо м'ясо під прохолодною проточною водою, за необхідності чистимо від плівок і викладаємо в чашу приладу. На мультиварці виставляємо режим «Тушкування». Продукт заливаємо водою і додаємо все, що потрібно за рецептом (сіль, перець, лавровий лист, овочі або сухофрукти). З огляду на молодість м'яса, пінку воно давати не повинно, тому просто закриваємо ємність кришкою і виставляємо час. Телятину достатньо варити 1,5-2 години, незалежно від розміру шматочків.
Чи можна в мультиварці приготувати кролика
Відварити кролятину в мультиварці дуже просто, але тільки якщо знати, на який час виставляти таймер. А залежить цей показник від якості м'яса.
- Оптимальним для відварювання є м'ясо тварини віком 4-5 місяців. Воно біло-рожевого кольору, тушка важить близько 1 кг, волокна ніжні та пружні. У цьому випадку тривалість обробки має перебувати в межах 1,5-2 годин.
- Якщо тушка важить більше, це вказує на солідний вік особини. Таке м'ясо трохи жорсткіше, варити його доведеться не менше 2,5-3 годин.
- Шматки кролятини будуть готові через 35-55 хвилин, залежно від віку м'яса.
Варто врахувати, що будь-яка кролятина вариться винятково на слабкому вогні, тому оптимальним режимом під час використання мультиварки стане «Тушкування». Щоб кінцевий продукт вийшов м'яким, ніжним і ароматним, тушку потрібно попередньо вимочити протягом 6-8 годин, періодично змінюючи воду. Особливий смак страви гарантовано, якщо кролятину перед відварюванням замаринувати у вині. Щоб переконатися в готовності м'яса його потрібно проткнути зубочисткою. Якщо інструмент легко входить, а з місця проколу тонкою цівкою тече прозорий сік, кролик готовий.
Відварене м'ясо є дієтичним продуктом, але тільки в тому разі, якщо правильно приготоване. У цьому разі шматочки будуть легко розділятися на волокна, але не вирізнятимуться сухістю. Якщо від бульйону після обробки буде виходити неприємний запах, страву краще не вживати.