Макарони в мікрохвильовці - як зварити, щоб було смачно
З появою низки сучасних кухонних девайсів, у господинь з'явилася можливість готувати макарони найрізноманітнішими способами. Дедалі частіше вони роблять це в мікрохвильовці, що дає змогу не тільки заощадити час, а й урізноманітнити смак звичних страв. Подібний підхід можна використовувати під час роботи з найрізноманітнішими макаронними виробами. За бажання навіть не обов'язково обмежуватися «порожнім» продуктом. Усього кілька хвилин знадобиться для приготування відповідного соусу або ароматної заправки до заготовки.
Правила приготування макаронів у СВЧ-печі
Перед тим, як приступати до сміливих експериментів, слід навчитися просто варити продукт. І хоч кулінари підходять до приготування напівфабрикату з найрізноманітніших сторін, оптимальним варіантом обробки інгредієнта вважається тільки один.
- Беремо макарони в сухому вигляді. Промивати або вимочувати їх перед обробкою не потрібно! Викладаємо вироби в сухий термостійкий посуд із високими бортиками та рівним дном. Перед тим, як зварити одразу багато макаронів, потрібно врахувати, що в процесі термічної обробки вони збільшаться мінімум удвічі.
- Беремо окріп (можна приготувати його в чайнику або прямо в мікрохвильовці), занурюючи в нього продукт. Рідина має покрити суху частину мінімум на 2 см. Не слід лити гарячу воду на напівфабрикат, від цього він потім провариться нерівномірно.
Порада: Вибираючи макарони для приготування в мікрохвильовій печі, слід віддавати перевагу якісному продукту з твердих сортів пшениці. У каструлі процес варіння виробів можна контролювати і в потрібний момент перервати. З мікрохвильовкою так не вийде, через що страву легко зіпсувати.
- Накриваємо ємність кришкою і відправляємо в СВЧ-піч. Щоб встановити, який час виставляти на таймері, треба прочитати інструкцію на упаковці макаронів. До зазначеного в ній часу слід додати 3-4 хвилини. Щоб навчитися варити смачний продукт ідеальної текстури, доведеться трохи поекспериментувати, т.к. багато що залежить ще й від потужності апарата.
- Пробуємо готовий продукт і за необхідності відправляємо його на доопрацювання ще на кілька хвилин. Коли консистенція буде ідеальною, із заготовки зливаємо воду або відкидаємо масу на друшляк. Далі склад використовуємо за призначенням, доводячи до стану повноцінної страви.
Зазвичай макарони готують у мікрохвильовці на середній потужності, але, якщо за такого підходу доводиться постійно подовжувати час впливу, можна спробувати максимальні показники.
Прості рецепти смачних страв
При створенні кулінарних шедеврів у мікрохвильовці, потрібно пам'ятати одне правило - чим простіше, тим краще. Звичайно, можна використовувати в процесі м'ясо, свіжі або заморожені овочі, але на піку популярності залишаються такі рецепти:
- Макарони з томатним соусом. Готовий напівфабрикат позбавляємо від надлишків вологи і викладаємо назад у посуд. Присипаємо їх подрібненим часником (не перетертим, а рубаним), базиліком і орегано. Приправляємо томатною пастою. Можна використовувати кетчуп або готовий соус, але тоді смак страви не буде таким чистим. Відправляємо все це в мікрохвильовку ще на пару хвилин.
- Паста з сиром. Із натертого твердого сиру, вершкового масла, гірчиці, борошна, солі та спецій готуємо масу, що за консистенцією схожа на густу сметану. Змішуємо отриманий соус із готовими макаронами і тримаємо в мікрохвильовці за середньої потужності 3-4 хвилини.
- Спагеті з грибами та шинкою. Солоні або мариновані гриби нарізаємо дрібними кубиками. Те ж саме робимо з шинкою. Змішуємо компоненти, додаємо рослинну олію та розігріваємо цей сосав у печі протягом 2-3 хвилин. Перемішуємо заготовку з макаронами, додаємо натертий твердий сир, сіль, томатну пасту. Усе це слід зварити за максимальної потужності, витративши на це не більше кількох хвилин, і можна подавати.
- Макаронні вироби з бринзою. Готові макарони приправляємо сіллю та рослинною олією, перемішуємо. Зверху посипаємо натертою бринзою, подрібненою цибулею, викладаємо столову ложку сметани. Гріємо масу протягом 2 хвилин у СВЧ-печі, перемішуємо та подаємо.
Не обов'язково відварювати макаронні вироби у воді. Для цієї мети кулінари використовують м'ясний і овочевий бульйони, молоко. Процес при цьому нічим не відрізняється від базового.
Поради від досвідчених кулінарів
Щоб зварити дійсно смачний продукт, слід використовувати прості та доступні рекомендації від професіоналів:
- Кожні 2-3 хвилини макарони слід перемішувати. По-перше, так вони проваряться в мікрохвильовці більш рівномірно. По-друге, подібні перевірки дозволять оцінювати стан страви.
- Не слід заливати напівфабрикат холодною водою. Від такого впливу макаронні вироби стають липкими і набувають не найприємнішого смаку.
- Якщо якість макаронів не найвища, в окріп потрібно опустити шматочок вершкового масла або налити кілька столових ложок рослинної олії. Мішати нічого не треба, компонент і сам розподілиться.
- Не слід варити вироби в пластику, навіть якщо він призначений для використання в СВЧ-печах. Від такого сусідства у готової страви з'являться неприємний присмак і аромат.
- Перед тим, як подавати страву або піддавати заготовки подальшій обробці, необхідно оцінити якість бульйону. Якщо він каламутний, вироби краще відкинути на друшляк і промити до прозорості води. Інакше у готової страви буде «борошняний» присмак.
Не варто забувати, що якість готової страви багато в чому залежить від типу, сорту та особливостей використовуваних заготовок. Навіть дотримання всіх правил не гарантує гарного результату, якщо за основу взято дешеві спагеті з другосортного борошна.