Скільки і як потрібно варити булгур, щоб він вийшов розсипчастим
У наші дні булгур не користується у господинь особливою популярністю, незважаючи на приємний смак і простоту приготування. Річ у тім, що багато кулінарів просто не знають, як з ним правильно поводитися і в яких випадках його використовувати. За бажання з продукту можна приготувати смачний гарнір або самостійну страву, наприклад, плов. Крім цього, ситним розсипчастим компонентом нерідко доповнюють салати, а випічці він надає тонкий і незвичайний аромат. Примітно, що, завдяки особливій обробці зерен пшениці, з яких потім виробляють булгур, компонент не потребує тривалого температурного впливу. У деяких випадках його навіть не обов'язково варити традиційним способом.
Усе, що потрібно знати про незвичайний злак
Щоб навчитися правильно відварювати булгур, потрібно розібратися з його існуючими видами. Зварена особливим способом, висушена на сонці та подрібнена пшениця може бути представлена одним із таких ступенів помелу:
- Дрібна (тонка) фракція. Максимально подрібнені частинки використовуються для приготування десертів, випічки, хліба і булок. Злак надає готовим продуктам тонкий горіховий аромат, а самі вироби апетитно хрумтять.
- Середня фракція. З такої крупи прийнято готувати густі супи, салати, каші, гарнір і легкі закуски.
- Велика (груба) фракція. Зовнішнім виглядом і текстурою нагадує рис. Якщо правильно обробити компонент, з нього вийде чудовий плов, який відрізнятиметься меншою калорійністю, ніж його рисовий аналог.
Порада: У сучасних супермаркетах можна знайти суміші, у складі яких одночасно з унікальною пшеничною крупою значаться й інші злаки. Виробники обіцяють, що після швидкої обробки складу можна отримати смачний і корисний гарнір. Насправді, з подібних напівфабрикатів не виходить нічого хорошого. Або готовий продукт виявляється наполовину сирим, або абсолютно позбавленим смаку і марним з точки зору енергетичної цінності.
Страви, приготовані з відвареного булгура, можна вживати навіть у холодному вигляді, їхні смакові якості і після нетривалого зберігання в холодильнику залишаються на високому рівні.
Способи приготування булгура в мікрохвильовці та мультиварці
Коли люди дізнаються, скільки потрібно витратити часу на приготування булгура, вони починають відчувати до нього гострий інтерес. Використання компонента в повсякденному житті дає змогу помітно заощадити час, адже його можна варити за допомогою низки сучасних пристосувань, скорочуючи тривалість впливу до кількох хвилин.
- У СВЧ-печі. Перш за все, потрібно правильно підібрати посуд, т.к. булгур у процесі обробки збільшиться в об'ємі у 2-2,5 раза. На 1 частину сухого продукту беремо майже 2 частини води. Крупу викладаємо, заливаємо рідиною, прикриваємо кришкою і ставимо в камеру печі. Протягом 2-3 хвилин масу потрібно варити на максимальній потужності. Потім продукт рекомендується настояти ще 12-15 хвилин під закритою кришкою або навіть у рушнику. Сіль і спеції вводимо в уже готовий гарнір.
- У мультиварці. У чаші пристосування підігріваємо трохи рослинної олії або вершкового масла й обсмажуємо булгур у режимі «Випічка» протягом кількох хвилин. Потім вводимо в продукт спеції та сіль, заливаємо його холодною водою і варимо протягом 20 хвилин на режимі «Тушкування». Гарнір вийде ідеальним, якщо після всього цього ще потримати його 5-6 хвилин у режимі «Підігрів».
Якщо варіант приготування продукту в мультиварці здається занадто складним, його можна просто відварити в режимі гречка. Вийде не так ніжно й ароматно, але, якщо масу потрібно відправляти в салат або суп, цього буде достатньо.
Як ще можна зварити булгур для гарніру
І все ж, використовувати інноваційні гаджети стосовно пшеничної крупи не зовсім правильно. Краще вдатися до одного з простіших і традиційних варіантів обробки виробу:
- У термосі. Спочатку булгур просто заливали окропом, забезпечували збереження тепла за допомогою ковдр або рушників і чекали, поки маса набубнявіє до потрібного стану. Сьогодні і цей підхід трохи спростився. У термос засипаємо одну частину крупи, заливаємо її двома частинами окропу і герметично закриваємо. Залишаємо заготовку на 40-50 хвилин. Готовий продукт присолюємо і приправляємо спеціями. Саме цей підхід рекомендується використовувати при виготовленні салатів і холодних котлет на основі булгура.
- На плиті. Крупу промиваємо і злегка підсушуємо. У глибокому казані або воці підігріваємо кілька столових ложок рослинної олії. У них викладаємо пшеницю і починаємо обсмажувати, постійно помішуючи. Тиснути на зернятка не потрібно, вони мають зберегти свою початкову форму. Скільки тримати продукт на вогні, залежить від бажаного стану складу, але фахівці вважають, що правильно буде припинити обробку при появі виразного горіхового аромату. Тоді заготовку або викладаємо в суп, або заливаємо киплячою водою і відварюємо до потрібного стану. Незалежно від підходу, готову страву рекомендується укутати рушниками і, хоча б 10 хвилин потримати в теплі.
Булгур тільки здається універсальним продуктом, на практиці ж його краще не поєднувати з яйцями, сирою картоплею, капустою і буряком. Велика кількість сухофруктів у круп'яній каші може запустити процеси бродіння в кишечнику, що може призвести до неприємних відчуттів і проблем із травленням. Не варто включати продукт у раціон людей, які страждають від непереносимості злакових культур.