Прості та смачні кулінарні рецепти
Простосмак » Як готувати » Скільки і як потрібно варити в мікрохвильовці буряк

Скільки і як потрібно варити в мікрохвильовці буряк

Як варити буряк у мікрохвильовці

Буряк є дуже смачним і корисним продуктом, але в кулінарії використовується не так часто лише через те, що необхідно витратити чимало часу на його приготування традиційним способом. А ось якщо знати, як варити буряк у мікрохвильовій печі, цей етап можна скоротити всього до кількох хвилин.

Варений буряк на тарілці

Існує чимало методів здійснення цього підходу, кожен з яких має свої переваги та недоліки. Досвідчені господині рекомендують спробувати їх усі, щоб зрозуміти, який варіант підійде в конкретному випадку. Головне, враховувати рекомендації щодо того, як вибрати продукт, як його підготувати і скільки обробляти.

Особливості підготовчого етапу

Перед тим, як варити буряк у мікрохвильовці, необхідно врахувати кілька важливих моментів, що впливають на якість кінцевого результату:

  • Вибираючи коренеплід, необхідно звертати увагу на екземпляри з тонкою і гладкою шкіркою, акуратним ниткоподібним корінням і ще свіжими листочками. Тільки такі вироби можна відварити справді швидко, без втрати якості та особливостей текстури овоча.
  • Зберігати буряк у холодильнику потрібно не повністю очищеним або взагалі не обробленим. На бульбі має залишитися по 2 см листя і кореня.
  • Якщо коренеплід попередньо очистити і нарізати невеликими шматочками, звариться він швидко, але при цьому позбудеться значної частини корисних компонентів, які вийдуть разом із соком.

Свіжий буряк

Порада: Варто врахувати, що старий буряк неможливо відварити за 5 хвилин. Якщо продукт і стане м'яким, то його текстура залишиться неоднорідною, що вплине на якість готової страви. Взагалі, якщо овоч використовується не для тушкування або відварювання в супі, він має бути тільки молодим. Зі старого буряка марно готувати якісне доповнення до салату або закуски, скільки його на відварюй.

  • Не варто намагатися зварити свіже бурякове листя. Вони можуть вживатися в їжу тільки у свіжому вигляді. У цьому разі їхній вік не може перевищувати 2-3 днів. Навіть кілька хвилин термічної обробки майже повністю знищують у них корисні речовини.

Після того, як плоди вибрані, їх потрібно ретельно вимити і обсушити паперовими рушниками. Потім вибираємо один із методів впливу і приступаємо до обробки інгредієнта.

Найпростіші методи приготування буряка в мікрохвильовці

Найпростіше зварити буряк, просто поклавши його на тарілку, придатну для використання в мікрохвильовці. Найкраще використовувати овочі середнього розміру, тоді вони ретельно проваряться, але не висохнуть зсередини.

  1. Листя і коріння так і залишаємо по парі сантиметрів, щоб запобігти випаровуванню корисних компонентів і зниженню інтенсивності кольору.
  2. У самому коренеплоді робимо кілька проколів тонкою і довгою голкою, але не ножем. Чим більше отворів, тим краще пропечеться м'якоть.
  3. Овоч викладаємо на тарілку, накриваємо чим-небудь, щоб захистити стінки від можливого розбризкування соку і ставимо в камеру.
  4. Те, скільки продукт обробляється, залежить від потужності агрегату. За показника у 800 Вт достатньо 10 хвилин. Після цього рекомендується залишити плід на такий самий час, щоб він настоявся. Потім пробуємо його на ступінь готовності та використовуємо за призначенням.

Мікрохвильовка

Крім цього, існує ще два таких самих простих, але більш традиційних способи. Результат вони дають так само швидко, але при цьому використовується вода:

  1. Ретельно вимитий овоч поміщаємо у відповідну ємність і заливаємо водою. Прикриваємо кришкою і протягом 10 хвилин готуємо на максимумі. Оцінюємо результат, після чого за необхідності повторюємо маніпуляцію, зменшивши час впливу вдвічі. Готовий продукт можна не настоювати, а відразу чистити і пускати в роботу.
  2. Не тільки вимитий, а й очищений від шкірки плід поміщаємо в ємність для запікання, заливаємо водою і ставимо в СВЧ-піч. Спочатку його потрібно обробити на максимальних показниках протягом 3 хвилин, після чого перейти на середні та потримати ще 10 хвилин. Повторно чистити такий буряк не потрібно.

Варений буряк

Якщо все було зроблено з урахуванням технічних рекомендацій, то овоч вийде соковитим, з максимальним вмістом корисних компонентів і без втрати його унікальної текстури.

Незвичайні та ускладнені підходи

Сьогодні все частіше використовуються й інші підходи відварювання буряка. Вони працюють також швидко, але при цьому відрізняються ще й низкою переваг. Наприклад, дозволяють надати заготівлі неповторного смаку, небувалої соковитості та аромату.

  • Відварювання буряка в пакеті. Вимиті овочі невеликого розміру складаємо в пакет для запікання, який ретельно зав'язуємо. Категорично заборонено використовувати звичайні поліетиленові пакети, вони просто розплавляться! Готуємо коренеплоди на максимумі не більше 8 хвилин. Після цього даємо їм «потомитися» в упаковці ще хвилини три. Не варто переживати, якщо упаковка роздулася, вона не лопне. Для власного спокою можна зробити в пакеті одну або дві дірочки. За такого підходу буряк навіть якщо трохи перетримати, він залишиться соковитим і свіжим.

Буряк у пакеті

  • Приготування овоча в маринаді. Якщо процес приготування буряка потрібно прискорити, але при цьому не хочеться втратити корисні компоненти, які містяться в ньому, то найкраще швидко приготувати маринад. Очищені овочі нарізаємо брусочками, які викладаємо у відповідний посуд і збризкуємо половиною чайної ложки яблучного оцту. Накриваємо тарілку кришкою і готуємо в печі протягом 8-10 хвилин на середній потужності. Настоювати не потрібно.

Буряк у маринаді

  • Буряк із цитрусовим ароматом. Якщо хочеться не просто зварити буряк, а отримати справжній делікатес, то можна спробувати такий спосіб. На 2-3 коренеплоди невеликого розміру беремо столову ложку цукрового піску, 1,5 столових ложки кукурудзяного крохмалю, половину склянки питної води, 2 столові ложки вершкового масла, склянку апельсинового соку та по дві чайні ложки лимонного соку і цедри. Коренеплоди відварюємо одним із наведених методів. У цей час змішуємо всі інгредієнти, що залишилися, доводимо масу до однорідного стану, підігріваємо протягом кількох хвилин, щоб продукт злегка загус. У ньому на півгодини замочуємо попередньо нарізаний тонкими скибочками або пелюстками буряк і подаємо як гарнір. Крім цього, готовий виріб можна подрібнити блендером до стану пюре.

Взявши до уваги всі специфічні моменти, можна розраховувати на отримання бажаного результату у вигляді смачної та корисної страви. Його можна вживати хоч щодня на сніданок, обід і вечерю. Головне пам'ятати, що важливо не те, скільки буряка з'їсти, а те, як його приготовано і в поєднанні з якими продуктами подається.

Інші рецепти
Скільки і як варити буряк
Скільки і як варити буряк
Правильно відварені овочі є одним з основних секретів приготування смачного вінегрету. Тож кожна людина, яка хоче навчитися готувати цю страву,
Скільки варити гречку в пакетиках за часом у воді в каструлі
Скільки варити гречку в пакетиках за часом у воді в каструлі
У мікрохвильовці У мультиварці Тривалість варіння залежно від кількості порцій Нюанси приготування молочної каші Гречка як складова страви: скільки
Варимо яйця пашот - як це зробити правильно
Варимо яйця пашот - як це зробити правильно
Яйця, приготовані способом пашот, давно зарекомендували себе тільки з найкращих сторін. Їх можна використовувати як самодостатню страву, складову
Чим відрізняється зелений базилік від фіолетового і який корисніший
Чим відрізняється зелений базилік від фіолетового і який корисніший
Користь і шкода зеленого та фіолетового базиліка Який базилік корисніший Чи можна поєднувати їх у кулінарії Нині існує близько 70 видів базиліка (за
Корисні поради щодо вибору електричної м'ясорубки для м'яса
Корисні поради щодо вибору електричної м'ясорубки для м'яса
Сучасна електром'ясорубка - це не тільки пристрій для подрібнення м'яса, прилад має значний перелік функцій і властивостей. Якщо знати, на
Скільки і як варити яйця курки, качки, індички та перепела
Скільки і як варити яйця курки, качки, індички та перепела
Перед тим, як варити яйця звичним способом, варто ознайомитися з особливостями процесу. Практика показує, що навіть найдосвідченіші господині