Прості та смачні кулінарні рецепти
Простосмак » Як готувати » Скільки і як варити буряк

Скільки і як варити буряк

Як і скільки варити буряк

Правильно відварені овочі є одним з основних секретів приготування смачного вінегрету. Тож кожна людина, яка хоче навчитися готувати цю страву, насамперед має розібратися, як і скільки варити буряк, щоб він дійшов до ідеального стану. Способів приготування овоча існує чимало, причому не обов'язково обмежуватися традиційним підходом. Не менш смачним і соковитим буряк виходить при використанні мультиварки або пароварки. Варити буряк до готовності може зайняти від 30 хвилин до 3 годин. При цьому складно сказати, який із підходів кращий, варто пробувати їх усі, щоб вибрати для себе оптимальний.

буряк у кошику

Як вибрати відповідний для варіння буряк

Якщо спочатку підібрати відповідні коренеплоди, вийде не тільки смачно приготувати овочі, а й витратити на це мінімум часу. Під час купівлі слід керуватися такими порадами від професійних кулінарів:

  1. Бульби мають бути свіжими й молодими. Їхня м'якоть яскравіша, соковитіша, м'якша і не розпадається на волокна після температурної обробки.
  2. Добре, якщо їхні розміри будуть середніми, поверхня щільною, шкірка тонкою. Неприпустимі сліди гнилі, тріщини та інші пошкодження.
  3. Поверхня продукту має бути однорідною, жодних наростів і відгалужень. Подібні зміни можуть вказувати на те, що в процесі вирощування продукту використовувалися сумнівні хімічні добрива.
  4. Оптимальним сортом буряка для салату є бордо. Овоч має ніжний смак і яскравий колір. Він швидше за інших доходить до готовності та легко чиститься.

За можливості буряк слід купувати з бадиллям. Цей елемент вказує на свіжість і якість коренеплоду. За бажання його навіть можна додавати в деякі страви.

буряк у каструлі з водою

Способи відварювання буряка в каструлі

Багатьох господинь цікавить, як правильно варити буряк, використовуючи при цьому каструлю. Варіантів підходів тут може бути кілька. У кожного з них є свої переваги та недоліки.

  • Варіант 1. Найтриваліший за часом підхід, який, щоправда, дає змогу отримати повний вітамінів компонент. Помитий овоч викладаємо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на вогонь. На максимумі доводимо рідину до кипіння, після чого полум'я зменшуємо. Варимо коренеплід на малому вогні протягом 2-3 годин, регулярно підливаючи окріп, що випаровується.

відварювання буряка в каструлі

Порада: Великий буряк абсолютно не годиться для приготування вінегрету. По-перше, її практично неможливо рівномірно проварити. По-друге, великі бульби часто виявляються кормовими, а не столовими. Вони занадто щільні та мають текстуру, яка не змінюється навіть унаслідок термічної обробки.

  • Варіант 2. Якщо хочеться скоротити час, що витрачається на відварювання буряка, заливаємо його окропом. Додаємо у воду 3-4 столові ложки рослинної олії. Це підвищить температуру середовища, тому овоч буде готовий уже через годину.
  • Варіант 3. Овоч викладаємо в киплячу воду, тримаємо на максимально допустимому вогні при відкритій кришці протягом півгодини. Знімаємо заготовку з плити, зливаємо воду і заливаємо буряк холодною водою. Чекаємо 10 хвилин, продукт має бути готовий. До потрібного стану він доводиться за рахунок перепаду температур. У такого підходу є істотний мінус - вітамін С при ньому практично не зберігається.

У випадку з приготуванням буряка не варто намагатися заощадити час, але й перетримувати виріб не рекомендується. Розуміння про те, яким має бути оптимальний стан буряка, приходить із часом, тому потрібно сміливо пробувати нові способи.

Нюанси варіння буряка в мікрохвильовці, мультиварці та пароварці

Якщо цікавить, як швидко зварити буряк за допомогою одного із сучасних чудес техніки, можна спробувати варіант із мікрохвильовкою. Виглядає це таким чином:

буряк у свп печі

  • У цьому разі продукт навіть не вариться, а запікається, від чого його текстура і смак тільки виграють. Загортаємо компонент папером для випічки, допустимим для використання в НВЧ-печі, і відправляємо в камеру апарату на 25-30 хвилин. За таким же принципом буряк можна запекти в духовці, але при цьому краще використовувати фольгу. Тримаємо його півгодини при температурі близько 200ºС.

буряк і морква в мультиварці

Якщо цікавить, як варити буряк у мультиварці, треба пам'ятати про такі моменти:

  • Це можна зробити у воді та на пару. У першому випадку овоч заливаємо окропом і готуємо від 40 хвилин до 2 годин за режиму «Варка». Час впливу доведеться визначати самостійно, виходячи з розмірів продукту. У другому випадку коренеплід краще почистити, порізати на дрібні шматочки і помістити в спеціальний кошик. У чашу приладу наливається вода, режим виставляється «На пару». Тривалість маніпуляції від 30 до 50 хвилин залежно від сорту овоча.

Ще овоч можна готувати в пароварці. Часу це не заощадить, зате результат буде чудовим.

  • Невеликі коренеплоди миємо і викладаємо в чашу пристосування. Якщо прилад містить відповідний режим, обираємо його. В іншому випадку, просто запускаємо пристрій і готуємо буряк від 1 до 2 годин, залежно від розмірів компонентів.

буряк у пароварці

Варто врахувати, що чим вища використовується температура, тим менше в результаті залишається вітамінів в овочевій м'якоті. А ось тривалість впливу на цей момент не впливає, тому буряк можна відварювати довго.

Рекомендації та корисні поради

Тим, хто хоче знати не те, як швидко зварити буряк, а як зробити це якісно, варто запам'ятати кілька нюансів:

  1. Незалежно від варіанту впливу, готовий коренеплід потрібно опустити в холодну воду, а не залишати до охолодження. Це допоможе швидше позбутися шкірки та запобіжить перетравленню продукти за рахунок власної температури.
  2. Сіль під час варіння не використовується. Через її присутність буряк стає жорстким і втрачає соковитість. Додавання компонента у воду ще й збільшує тривалість термічної обробки.
  3. Якщо є така можливість, то буряк краще варити в шкірці. В іншому разі овоч втратить свій яскравий і апетитний колір.
  4. У випадках, коли доводиться відварювати очищені заготовки або вироби, які не надто тішать кольором, до води додають чайну ложку соку лимона або оцту. Це дасть змогу мінімізувати втрати.
  5. Щоб запах відвареного буряка не поширювався на всю квартиру, у воду слід кинути скоринку хліба. Вона чудово нейтралізує специфічний аромат.
  6. Для перевірки буряка на готовність найкраще використовувати не ніж або виделку, а зубочистку. Якщо інструмент вільно входить у м'якоть, продукт готовий.
  7. Господині, які не хочуть, щоб буряк забарвлював усі компоненти салату, попередньо збризкують нарізаний овоч рослинною олією.
  8. Очищений буряк має якомога менше перебувати на свіжому повітрі. Під дією кисню в ній руйнується вітамін С.
  9. Після відварювання буряка не варто виливати отриманий відвар. Його можна використовувати як сечогінний або проносний засіб. Треба лише додати в рідину трохи лимонного соку, меленої кориці та тертого імбиру. Вийде досить приємний за смаком напій.

Відварений буряк, призначений для вінегрету, не підлягає зберіганню. Усього через кілька годин, проведених у холодильнику, вона стає практично несмачною і марною.

Інші рецепти
Варіанти зберігання топінамбура - заморожування, сушіння, консервування продукту
Варіанти зберігання топінамбура - заморожування, сушіння, консервування продукту
Земляну грушу на ділянці цілеспрямовано вирощують не так часто, але це тільки до того моменту, як буде знята перша проба. Відразу після цього
Коли потрібно солити картоплю: варену, смажену та тушковану
Коли потрібно солити картоплю: варену, смажену та тушковану
На кулінарних форумах нерідко виникають суперечки, коли солити картоплю під час варіння. Більшість господинь сходяться на думці, що додавати сіль у
Де і як правильно зберігати моркву на зиму
Де і як правильно зберігати моркву на зиму
Сучасні господині часто навіть не замислюються, як зберігати моркву у квартирі, адже популярний овоч сьогодні доступний цілий рік. За бажання
М'ясо в мультиварці - як правильно зварити яловичину, свинину, телятину та кролика
М'ясо в мультиварці - як правильно зварити яловичину, свинину, телятину та кролика
Практика показує, що смачно відварити м'ясо не так просто, як здається. На щастя, з появою мультиварок, цей процес помітно оптимізувався. Тепер
Скільки і як можна зберігати вдома раків
Скільки і як можна зберігати вдома раків
Відварені раки - це знатне частування, яке може стати прикрасою святкового столу або родзинкою заміського пікніка. На жаль, далеко не всі любителі
Скільки і як можна зберігати гарбуз
Скільки і як можна зберігати гарбуз
Гарбуз є дуже смачним і поживним продуктом, з якого можна готувати супи, другі страви, соуси і навіть десерти. На тлі цього у багатьох господинь