Скільки і як потрібно варити кукурудзу в мультиварці
Сучасні побутові прилади від торгових марок Редмонд, Панасонік, Філіпс, Поларіс тощо. продумані так, що в принципі працюють приблизно однаково, щоб не плутати споживачів. Але все ж, перед тим, як варити кукурудзу в мультиварці, пароварці, скороварці або іншому технологічному пристосуванні, варто ознайомитися з інструкцією. Це дасть змогу уникнути поширених помилок або хоча б переконатися у відсутності специфіки в даному напрямку. Методик обробки качанів існує кілька, але в будь-якому разі, окрім основного інгредієнта нам знадобляться вода, сіль і кілька крапель рослинної олії.
Варіанти приготування кукурудзи в мультиварці
Перед тим, як приступати до термічної обробки злаку, необхідно позбутися всього зайвого на качанах. Деякі господині стверджують, що молоду кукурудзу найкраще відварювати разом із листям і рильцями. Насправді ж, відмова від попереднього очищення призводить до зміни кінцевого смаку продукту. А користі це ніякої не приносить, навіть якщо варити заготовку в скороварці протягом мінімального часу. Після того, як продукт очищений, промитий і підсушений, працюємо за однією з таких схем:
- Качани викладаємо в чашу мультиварки і заливаємо їх холодною підсоленою водою, рівень якої не повинен перевищувати допущених норм. Зняте з кукурудзи листя чистимо від усього зайвого, ошпарюємо окропом і викладаємо зверху. Далі потрібно вирішити, який вибрати режим і скільки готувати продукт. Якщо в пристосуванні передбачений режим «Бобові», то вибираємо його. На жаль, навіть у таких лідерів напряму, як торгової марки Редмонд, його можна знайти не на всіх моделях. У цьому разі обираємо «Варка», «Суп» або щось схоже. Що стосується часу, то для молодих качанів вистачить 15 хвилин, а ось щоб зварити старі, доведеться почекати від 20 до 30 хвилин.
Порада: Навіть якщо варена кукурудза потрібна у великих кількостях, не варто намагатися прискорити процес її приготування шляхом обробки одних тільки зерен. Лише при відварюванні цілих качанів можна домогтися тих смаку й аромату, за які так цінують популярний продукт.
- Для цього підходу необхідно мати спеціальну вставку, яка встановлюється в пристосування і дає змогу готувати в ньому на пару. Багато моделей марок Редмонд і Поларіс нею комплектуються, але за необхідності аксесуар можна придбати й окремо. Варто врахувати, що, беручи до уваги розміри вставки, кукурудзу, найімовірніше, доведеться готувати не цілком, а розрізавши качан на кілька частин, але так вона навіть краще провариться. Наливаємо в чашу воду, якщо це передбачено інструкцією, додаємо в неї трохи солі. Кукурудзу викладаємо на підставку, виставляємо режим «На пару» і обробляємо продукт стільки, скільки потрібно до його повної готовності. Починаємо з півгодини і, якщо потрібно, додаємо ще кілька хвилин.
- За такого підходу кінцевий результат виходить не тільки смачним, а й дуже ароматним. Спочатку потрібно підготувати кукурудзяне листя, почистивши його, промивши під холодною водою і злегка підсушивши в мікрохвильовці або духовці. Тоді можна викладати їх на дно чаші приладу і залити холодною водою. На них кладемо качани, а зверху знову підготовлене в той самий спосіб листя. Закриваємо кришку, вибираємо режим «Варіння», «Бобові» або «Суп». Що стосується часу, таймер виставляємо на 25 хвилин.
Приготований одним із наведених способів продукт потрібно скропити олією або злегка змастити вершковим маслом і можна одразу подавати.
Правила та особливості використання скороварки
Завдяки скороварці навіть злегка залежану кукурудзу можна зварити буквально за 15 хвилин. Особливу увагу варто приділити тому, скільки використовується солі. Якщо перестаратися з компонентом, «змити» його вже не вийде. Щоб уникнути такої проблеми, страву рекомендується готувати із застосуванням промитого і підігрітого в духовці кукурудзяного листя (воно вбирає все зайве).
Сама маніпуляція дуже проста і навіть при використанні базових моделей від Редмонд та інших лідерів напряму, виглядає наступним чином:
- Дно чаші в скороварці викладаємо попередньо підготовленим листям (краще, якщо воно буде молодим і зеленим), заливаємо злегка підсоленою водою. Далі максимально щільно викладаємо качани. Не потрібно турбуватися, що вони не приготуються, при щільному укладанні зерна навпаки будуть тільки ніжнішими.
- Заливаємо масу цього разу водою без додавання солі. Зверху ще раз викладаємо зелене листя і присолюємо його. Обов'язково переконуємося, що вода не знаходиться вище зазначених на скороварці меж, інакше можливий вибух.
- Закриваємо кришку апарату, виставляємо таймер на 15 хвилин, незалежно від того, скільки кукурудза вже пролежала і наскільки щільні її качани.
- Через зазначений час вимикаємо пристрій. Якщо є сумніви з приводу швидкості приготування продукту, даємо йому полежати у воді ще 10-15 хвилин. Але зазвичай чверті години в скороварці Редмонд, Філіпс, Тефаль та інших аналогах цілком достатньо.
Практика показує, що застосування наведених пристосувань дає змогу зберегти в кукурудзі максимальну кількість корисних компонентів, на відміну від відварювання качанів у каструлі, яке призводить до виходу речовин у воду. Головне, не зловживати сіллю в процесі відварювання качанів. Це може спровокувати затримку води в організмі, що призводить до набору ваги.