Прості та смачні кулінарні рецепти
Простосмак » Як готувати » Скільки і як варити кукурудзу в качанах каструлі, якщо вона в качанах

Скільки і як варити кукурудзу в качанах каструлі, якщо вона в качанах

Як варити кукурудзу в качанах у каструлі

З боку здається, що немає нічого складного в тому, як варити кукурудзу в качанах. Коли ж справа доходить до практики, спливають деякі нюанси, що ускладнюють процес. По-перше, отримати смачну кукурудзу можна тільки в тому разі, якщо правильно вибрати вихідний продукт.

кукурудза

Наприклад, качани кормових сортів не дійдуть до потрібного ступеня м'якості, скільки їх не відварюй. По-друге, потрібно чітко розуміти, протягом якого часу обробляти обраний сорт, якщо не хочеться, щоб варена кукурудза за текстурою нагадувала гуму або хрустіла на зубах. Нарешті, кілька хвилин доведеться приділити і підготовці компонента, щоб домогтися бажаного результату максимально швидко і з мінімальними клопотами.

Рекомендації щодо вибору відповідного продукту

Такі схожі на перший погляд качани можуть володіти різними смаковими характеристиками і вимагають різних підходів до обробки. Хоч ділити всі сорти злаку на харчові та кормові не зовсім правильно, це помітно спрощує процес вибору продукту. Харчова кукурудза готується за часом швидше, але приступати до її обробки потрібно відразу після купівлі продукту.

кукурудза в кошику

Витративши всього 15-60 хвилин (залежно від ступеня зрілості качанів), можна отримати смачну і корисну закуску. На те, щоб довести до готовності представника пізніших кормових сортів, піде від 2 до 5 годин. Але господині іноді віддають перевагу саме такому варіанту через те, скільки можуть зберігатися качани у свіжому вигляді.

Щоб не помилитися у виборі відповідного виробу, потрібно запам'ятати такі правила:

  1. Купуючи свіжу кукурудзу, перевагу слід віддавати качанам у листі, які мають бути зеленими та вологими. Це дасть змогу продукту максимально довго не засохнути.
  2. Молоду продукцію можна відрізнити за світло-жовтими, рівномірно щільними зернятками. Качани невеликі й не дуже довгі. З надрізаного зерна виділятиметься сік.
  3. Деякі сорти продукту, такі, як бондюель, навіть у перестиглому вигляді потребують мінімальної за часом обробки.
  4. Зламаний качан на зрізі білястий, світлий, трохи вологий. У харчових сортів вусики ніжні, білуваті, вологі. У кормових - коричневі та щільні.
  5. Продукт дуже світлого кольору звариться швидко, всього за 15-45 хвилин. На відварювання яскраво-жовтих зерен піде від 2 до 4 годин. Нерідко на якості продукту позначається і тип місцевості, в якій він був вирощений. Наприклад, смачно зварити продукт із південних регіонів набагато простіше, ніж представника північних.

Уміння правильно визначати вік і тип продукту допоможе отримати не тільки смачну, але й корисну страву. Стара варена кукурудза може сподобатися в гастрономічному плані не менше, ніж молода, але в ній міститиметься занадто багато крохмалю, що не дуже корисно для організму.

очищена кукурудза в каструлі

Особливості підготовчого етапу

Перед тим, як варити кукурудзу в качанах, її необхідно правильно підготувати. На це піде всього кілька хвилин, а результат проявить себе з кращого боку. В обов'язковому порядку видаляються брудні листочки. Якщо в процесі варіння використовувати соковите зелене листя і вусики, то варена кукурудза вийде смачнішою. Щоправда, чистити такі вироби дуже складно. Для вирішення проблеми треба зробити наступне - елементи зчищаємо з качанів, але не викидаємо, а викладаємо в ємність для варіння.

Порада: Якщо необхідно відварити попередньо засушену кукурудзу, то спочатку качани рекомендується вимочити протягом 2-3 годин. Якщо від цього відмовитися, то швидко зварити продукт не вийде навіть при використанні скороварки. А на плиті такі вироби взагалі готуються по 5-7 годин.

До речі, процесу вибору відповідної ємності для відварювання качанів потрібно приділити підвищену увагу. Найкраще це робити в об'ємній каструлі з товстими стінками. Оптимальним варіантом став би чавунець або казан, але в домашніх умовах складно використовувати предмети таких розмірів, у яких качани помістяться повністю. До ємності має додаватися кришка, яка буде щільно закривати посуд, зберігаючи пар по максимуму. Якщо відповідної каструлі немає в наявності, качани доведеться розламувати на 2-3 частини.

кукурудза в каструлі

Як правильно відварювати кукурудзяні качани в каструлі

Незалежно від того, яку продукцію потрібно відварити (молочну, зрілу, сорту бондюель або кормовий аналог), принцип дій однаковий. Різниця полягатиме тільки в тому, скільки витримувати продукт у відварі.

  • В обраній каструлі дно вистилаємо листям, на них викладаємо цілі або нарізані качани. Листя розміщуємо і з боків, щоб зернятка не стикалися зі стінками. Вусики розташовуємо зверху.
  • Заливаємо масу водою, вона має бути повністю покрита рідиною. Якщо треба приготувати зрілий або кормовий продукт, то води слід налити навіть трохи більше, ніж потрібно.к. вона через якийсь час почне википати.
  • Те, скільки варити кукурудзу, часто стає зрозуміло тільки в процесі обробки. Процес займає від 15 хвилин до кількох годин. Ґрунтуючись на сорті та якості компонента, можна тільки приблизно зорієнтуватися за часом.
  • Регулярно перевіряємо ступінь готовності продукту. Для цього потрібно оцінювати не тільки його зовнішні зміни, а й іноді відщипувати по зернятку, пробуючи кукурудзу на смак.
  • У процесі варіння правильно буде підтримувати постійне кипіння складу. При цьому кришка має бути закрита. Не варто намагатися приготувати виріб швидко, збільшуючи жар. Початки варяться виключно на малому вогні.

відварювання кукурудзи

Молоду кукурудзу можна зіпсувати, якщо під час відварювання в каструлі додати сіль. Цей компонент прискорює процес виведення рідини із зерняток, що робить їх сухими та щільними. Підсолювати потрібно вже готовий продукт (або воду за кілька хвилин до вимкнення вогню) безпосередньо перед подачею. Але в ідеалі краще відмовитися і від цього.

Правила подачі та зберігання готового продукту

Щоб отримати дійсно смачну кукурудзу, не слід її діставати з відвару одразу після приготування. Продукт швидко зморщується і псується. Краще дати йому трохи часу охолонути прямо у відварі. Перед подачею качани рекомендується натерти вершковим маслом і спеціями.

Варена кукурудза може зберігатися в холодильнику близько 2 днів, але тільки в тому разі, якщо вона перебуває у своєму ж відварі. Взагалі, смакові та корисні властивості виробів починають стрімко погіршуватися вже через кілька хвилин після вилучення з бульйону. З цієї причини рекомендується варити стільки качанів, скільки планується з'їсти за один прийом їжі.

У крайньому випадку, варена кукурудза повинна піддаватися швидкому заморожуванню прямо в бульйоні або в чистому вигляді. За необхідності її залишиться тільки розморозити і розігріти в мікрохвильовці за пару хвилин.

Інші рецепти
Скільки і як варити качани кукурудзи в пароварці
Скільки і як варити качани кукурудзи в пароварці
Досвідчені господині вважають, що, тільки відварюючи кукурудзу на пару, вдається максимально зберегти корисний склад компонента, зберегти його
Скільки і як варити яйця курки, качки, індички та перепела
Скільки і як варити яйця курки, качки, індички та перепела
Перед тим, як варити яйця звичним способом, варто ознайомитися з особливостями процесу. Практика показує, що навіть найдосвідченіші господині
Скільки і як потрібно варити рис у мікрохвильовці
Скільки і як потрібно варити рис у мікрохвильовці
За умови правильної організації процесу в мікрохвильовці можна не тільки розігрівати їжу, а й готувати різні страви, зокрема, рис. Щоправда,
Скільки і як можна зберігати гарбуз
Скільки і як можна зберігати гарбуз
Гарбуз є дуже смачним і поживним продуктом, з якого можна готувати супи, другі страви, соуси і навіть десерти. На тлі цього у багатьох господинь
Макарони альденте - як і скільки варити, чим заправляти
Макарони альденте - як і скільки варити, чим заправляти
Незважаючи на те, що спагеті, локшину, макарони, або пасту, традиційно вважають споконвічно італійською стравою, походженням такого популярного
Чим і як можна швидко очистити каструлю від нагару
Чим і як можна швидко очистити каструлю від нагару
Завдяки появі найрізноманітніших мийних засобів, сучасні господині можуть не ламати голову над тим, як очистити каструлю. Тепер усього за кілька