Скільки і як варити качани кукурудзи в пароварці
Досвідчені господині вважають, що, тільки відварюючи кукурудзу на пару, вдається максимально зберегти корисний склад компонента, зберегти його унікальний смак і особливу текстуру. Те, скільки необхідно обробляти компонент, залежить від безлічі факторів. У середньому, на приготування кукурудзи в качанах йде близько 35-40 хвилин. Якщо планується варити тільки зерна, то цей термін скоротиться приблизно до 15-20 хвилин. А ось кормові сорти або залежані екземпляри навіть у пароварці доведеться відварювати не менше години. При цьому не буде жодної гарантії отримання продукту тієї якості, яка була необхідною.
Рекомендації щодо варіння кукурудзи в пароварці
Немає сенсу розраховувати на отримання користі та гастрономічного задоволення від кукурудзи, в якій уже не залишилося потрібних компонентів. Саме тому кукурудзу для приготування в пароварці треба правильно вибирати. Щоб із цим упоратися, слід вивчити кілька простих рекомендацій і ознайомитися з низкою досить важливих моментів:
- Кормові сорти неможливо приготувати ідеально. На жаль, саме вони найчастіше продаються на ринках. Тому краще трохи переплатити, купивши кукурудзу в супермаркеті (переконавшись за написом на етикетці, що це не кормова культура).
Порада: Навіть якщо в пароварці присутні кілька рівнів, використовувати краще всього один. Нехай це збільшить терміни приготування злаку (якщо всі качани або зерна не поміщаються), зате всі компоненти однаково проваряться. Навіть найбільш просунуті прилади не здатні гарантувати однакового впливу на вміст ємностей, тому нерідко одні компоненти виявляються сирими, а інші встигають набути текстуру гуми.
- Молочна зрілість припадає на серпень-вересень. Саме в цей час можна знайти солодку і соковиту кукурудзу, вирощену на полях, а не в теплицях. До речі, саме таку кукурудзу найкраще переносить заморожування, яке не чинить жодного негативного впливу на якість злаку.
- Обов'язково оглядаємо зерна перед покупкою. Їхній кремовий, молочно-білий або ніжно-лимонний колір вказує на молодість, свіжість і високу якість компонента. Саме такий продукт найкраще готувати на пару. Більш старі качани краще зварити у воді.
- Є ще кілька ознак хорошої кукурудзи. Поверхня зерен має бути гладкою, блискучою, без ямочок. Листя вітається зелене, вологе, щільно прилягає до качана.
- Кукурудзу рекомендується варити окремо від інших компонентів. Її зернятка занадто активно вбирають сторонні запахи, що може негативно позначитися на якості кінцевої страви.
- Воду в чашу пароварки краще заливати фільтровану або відстояну. В іншому разі на поверхні виробів може з'явитися тонкий вапняний наліт. Він не шкідливий для організму, але несуттєво псує смак.
Відварювання злаку на пару є найбільш щадним варіантом впливу на кукурудзу. Але це не означає, що не потрібно дотримуватися рекомендацій щодо того, скільки обробляти компонент. Якщо качани або зерна довго варити, користь вони збережуть, але водночас практично втратять смак і набудуть не найприємнішої текстури.
Техніка обробки кукурудзи в пароварці
Сама процедура відварювання кукурудзи на пару дуже проста. Є кілька способів обробки компонента в пароварці. Незалежно від обраного, спочатку рекомендується замочити очищені качани в чистій холодній воді без будь-яких добавок на одну годину. Це дозволить отримати максимально соковиту страву.
Після цього відкидаємо вироби на друшляк, чекаємо, поки стечуть надлишки води і діємо за однією з таких схем:
- Відварювання качанів на пару. Качани очищаємо від листя, викладаємо на лоток з отворами в цілому вигляді або, розрізавши на порційні шматки. Варити продукт потрібно 35-40 хвилин. Скільки точно, залежить від потужності пароварки і свіжості кукурудзи. Солити качани не потрібно, це може збільшити час доведення їх до готовності. Уже готовий продукт присолюємо, змащуємо вершковим маслом і подаємо.
- Приготування зерен на парі. У цьому випадку кукурудзу після відмочування чистимо і розбираємо на зерна, які ще раз промиваємо. Відкидаємо їх на друшляк. Після того, як надлишки вологи стечуть, викладаємо компонент на відповідний лоток, намагаючись розташувати їх максимально тонким шаром. Злак у такому вигляді досить варити чверть години. Не варто перевіряти готовність страви раніше, мало того, що це збільшить термін приготування, так ще й створить імовірність отримання термічного опіку.
Варто врахувати, що, якщо в пароварці планується варити продукт одразу на кількох рівнях, час витримки доведеться збільшити щонайменше на 7-15 хвилин (залежить від того, скільки «поверхів» займають продукти і які між ними перегородки). При цьому не потрібно намагатися відразу після вимкнення таймера діставати готові вироби. Краще дати їм настоятися хоча б кілька хвилин.