Омлет із сиром і помідорами на сковороді у французькому стилі
Омлет з помідорами і сиром - звучить смачно, але вас напевно мучать смутні сумніви: якщо готувати разом яйця, молоко, сир і помідори, що-небудь із цього набору точно пригорить. Не поспішайте здаватися! Ми розповімо, як приготувати оригінальний омлет із чудовим вершково-томатним смаком.
Інгредієнти
- Яйця курячі - 3 шт.;
- Нежирні вершки або молоко - 50 мл;
- Помідор - 1 маленький або ½ великого;
- Сир - 50 г;
- Сіль - 2 щіпки;
- Заморожене вершкове масло - 20 г;
- Зелень (свіжа або сушена) - за смаком;
- Перець мелений - за смаком;
- Олія рослинна для смаження.
Також знадобляться:
- обробна дошка;
- гострий кухонний ніж;
- миска для змішування;
- вінчик або виделка для збивання яєць;
- терка;
- сковорода з антипригарним покриттям;
- зручна лопатка;
- кухонна плита.
Як приготувати омлет із сиром і помідорами
- Насамперед ставимо на сильний вогонь сковорідку з рослинною олією. Поки вона розігрівається, миємо помідор і ріжемо його дрібними кубиками.
- Викладаємо помідор на розігріту сковорідку й обсмажуємо, не забуваючи помішувати. Мета - дати випаруватися зайвій волозі, але уникнути пригорання. Щойно волога випарувалася, зменшуємо вогонь.
- Заморожене вершкове масло ріжемо маленькими кубиками.
- Яйця розбиваємо в глибоку миску, додаємо вершки (молоко) і кубики вершкового масла. Солимо, збиваємо протягом 30 секунд.
- Суміш із миски виливаємо на сковороду до обсмажених помідорів. Температура нагріву конфорки має бути на середньому рівні.
- Перші кілька хвилин тримаємо омлет без кришки, потім накриваємо і томимо, поки верхня частина не загусне.
- Натираємо на дрібній тертці сир.
- Посипаємо загуслий омлет зеленню і перцем.
- Зверху рівномірно розподіляємо тертий сир (залиште трохи для того, щоб потім прикрасити готову страву).
- Потрібно переконатися, що низ омлету достатньо просмажився. Обережно підніміть край лопаткою, пройдіться по всьому периметру, щоб переконатися, що вміст сковорідки легко відстає від дна. В ідеалі омлет має «їздити» по сковорідці під час погойдування.
- Якщо все зроблено правильно, настав час переставити сковорідку на вільну конфорку і згорнути омлет. Акуратно загніть краєчок, потім ще раз - і так до кінця, поки не вийде рулет.
- Пересуньте рулет на середину сковороди, накрийте кришкою і дайте постояти хвилин 5. Можна залишити на холодній конфорці або, якщо ви не впевнені в тому, що він достатньо просмажився, увімкнути слабкий нагрів.
- Через 5 хвилин страву можна подавати до столу. Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить максимум 2 порції (або одна - для любителя щільно поїсти). Рулетик розрізаємо поперек на 2 частини, викладаємо на тарілки, посипаємо сиром, що залишився. Можна доповнити зеленню, брускеттами, сухариками, свіжими овочами.
Нюанси та поради
Ця страва ґрунтується на рецепті класичного французького омлету з сиром, з додаткових інгредієнтів - тільки помідор. Однак можна додати й часник, якщо вам не вистачає його специфічного аромату. Зелень краще використовувати свіжу, соковиту, але сушена теж підійде.
Омлет із сиром і томатами можна приготувати і в духовці, але тоді навряд чи вийде згорнути його в рулет. Натомість можна буде зробити його більш пишним, з більшої кількості яєць - адже немає потреби смажити досить тонкий «млинець», який легко згортається.
Калорійність такої страви залежить від того, які ви використовуєте інгредієнти - молоко чи вершки, скільки кладете вершкового масла. Орієнтовно - 200 ккал на 100 г.
Смачного!