Огляд спецій і приправ для тушкованої капусти
- Із сосисками та томатним соусом
- З грибами та картоплею
- З курячою грудкою на сковороді
- З яблуками в мультиварці
Самі по собі овочі не мають яскравого смаку та запаху. Спеції для тушкованої капусти наділяють страву пряним ароматом і гостротою, заглушають специфічний капустяний присмак, надають приємний колірний відтінок. Як приправу до страви також додають пряну зелень і овочі - цибулю, моркву, помідори.
Найпопулярніші спеції для тушкованої капусти
Для тушкованої капусти підходять ароматні та гострі спеції. У кухарському середовищі існує традиційний набір прянощів для цієї страви. У принципі їх може замінити готова приправа, наприклад, хмелі-сунелі. При самостійному складанні суміші в неї допустимо включати додаткові компоненти. Це може бути сушений часник, каррі, гірчиця.
Лавровий лист
Лавровий лист - ідеальна добавка до тушкованої капусти. Зазвичай страва готується з додаванням води або бульйону. У рідкому середовищі лавр охоче ділиться своїм ароматом. Якщо тушкування відбувається «на суху», лаврушку в страву можна не додавати, оскільки вона не зможе повністю розкрити свій смак, але зате додасть гіркоти. Кладуть спецію зазвичай цілою. На 1 кг капусти витрачають 2-3 лаврові листки.
Суміш перців
Під час тушкування в капусту додають червоний і чорний мелений перець. Горошини чорних сортів можна покласти в страву цілком хвилин за 5-10 до закінчення готування. Перець зробить капусту пікантною та гострою. Ті, хто любить м'якший смак, замість подрібненого перцю чилі можуть додати солодку паприку.
Насіння кмину
Насіння кмину дуже ароматне. Вони підходять для тушкованого овоча, бо маскують капустяний запах і смак. Не всім подобається аромат розіпрілої капусти. Через великий вміст ефірної олії пахуча пряність використовується в невеликій кількості. Якщо переборщити з кмином, страва буде зіпсована. На 1 кг капусти витрачають 2 ч. л. л. насіння або трохи менше. Спецію краще класти в розігріту олію, перед тим як у сотейник буде додано капусту.
Коріандр
Коріандр дуже популярний у рецептах східної кухні, але й до тушкованої капусти його теж можна додати. Спеція підсилює аромат страви, зробить її смак пікантним. Крім того, коріандр полегшує перетравлення клітковини, усуває спазми і здуття в кишечнику. Приправа добре поєднується з іншими спеціями - перцем, кмином, часником, куркумою, паприкою.
Куркума
Куркуму додають, насамперед, для надання їжі апетитного вигляду. Спеція робить капусту золотистою. Запах у куркуми приємний, але не різкий. Смак прянощі теж досить м'який. Куркуму рекомендується додати в тому разі, якщо капусту не піддають тривалій тепловій обробці. Уже за 10-15 хвилин страва набуває гарного вигляду.
Майоран
Цю приправу вносять у страву, коли готують капусту по-баварськи. Спеція надає овочевому гарніру особливого аромату. Рецепт також передбачає добавку у вигляді шинки та яблучного оцту. Замість оцтової кислоти можна використовувати біле сухе вино. Майоран відмінно поєднується з кмином і мускатним горіхом. Додають цю пряність і до інших овочевих страв.
Як приготувати суміш прянощів самостійно
Приправу для тушкованої капусти складають із заздалегідь подрібнених або перемелених у порошок спецій. Виняток становлять насіння кмину і лавровий лист, їх додають цілком. Чим менш виражений смак і запах прянощі, тим більшу її кількість можна використовувати для суміші.
Наприклад, насіння коріандру і гострий червоний перець додають зовсім у невеликій кількості. Пряні трави, зрозуміло, мають бути сушеними. Якщо якийсь з інгредієнтів не подобається або викликає алергію, його можна виключити. Спеції перемішують у мисочці, куди їх насипають за допомогою чайної ложки.
Готову суміш пересипають у банку, що герметично закривається, і прибирають у шафу. Якщо ємність непрозора, приправа може зберігатися на відкритій полиці. Використовують прянощі протягом року. Після цього потрібно буде приготувати суміш заново.
Прості рецепти тушкованої капусти з приправами
Рецептів цієї страви існує безліч. Капусту готують у пісному вигляді та з додаванням різного виду м'яса, ковбаси, шинки. Спеції в якості приправи доречні у всіх варіаціях страви.
Із сосисками та томатним соусом
Список інгредієнтів:
- капуста білокачанна - 700-800 г;
- сосиски - 300-350 г;
- цибуля ріпчаста - 1 шт.;
- томатний соус - 3 ст. л.;
- лавровий лист - 2 шт.;
- суміш прянощів - 1 ч. л.;
- сіль - за смаком.
Процес приготування:
- Подрібнити цибулю кубиками, обсмажити її, щоб стала золотистою.
- Нашаткувати капусту тонкою соломкою, додати її до смаженої цибулі, тушкувати в закритому посуді чверть години.
- Приправити страву сіллю, приправами і томатним соусом, перемішати інгредієнти.
- Зверху покласти лаврушку, тушкувати під кришкою на слабкому вогні ще 12-15 хвилин.
- Довести смак страви до бажаного, додавши те, чого не вистачає.
- Видалити лаврушку і завантажити сосиски, перемішати вміст сковорідки.
Страва готова. Перед подачею до столу капусту з сосисками можна посипати рубаною свіжою зеленню. Рецепт підходить і для приготування в каструлі з товстими стінками і дном.
З грибами та картоплею
Перелік інгредієнтів:
- капуста білокачанна - половина качана;
- картопля - 4 шт.;
- цибуля ріпчаста - 1 шт.;
- сушені гриби - 100 г;
- пряна суміш - 1 ч. л. л.;
- олія рослинна - 2-3 ст. л.;
- сіль - за смаком.
Спосіб приготування:
- Потримати сушені гриби в гарячій воді під кришкою, поки не збільшаться в об'ємі та не стануть м'якими.
- Помити овочі під проточною водою. Капусту дрібно порубати, картоплю і цибулю нарізати кубиками.
- У сковорідці на рослинній олії обсмажити гриби.
- Потім додати цибулю, смажити разом із грибами хвилин 5.
- Відправити в сковорідку капустяну нарізку, обсмажити на сильному вогні з грибами та цибулею протягом 5-7 хвилин.
- Після того як капуста обм'якне, додати до інгредієнтів картоплю.
- Зменшити вогонь, підлити трохи води, в якій замочувалися гриби, і накрити кришкою.
- Тушкувати страву 10-15 хвилин, додавши сіль, спеції, за бажанням можна влити трохи оцту.
- Довести страву до готовності на слабкому вогні.
Коли їжа буде готова, вимкнути вогонь, прикрасити овочі з грибами зеленню під час подачі, перемішати. Цю страву включають у меню як самостійну страву.
З курячою грудкою на сковороді
Склад інгредієнтів:
- капуста білокачанна - невеликий качан;
- філе курячої грудки - 600 г;
- цибуля ріпчаста - 2 шт.;
- томат великий - 1 шт.;
- солодкий перець - 1 шт.;
- часник - 3 зубчики;
- масло вершкове - 50 г.;
- суміш прянощів - 1,5 ч. л.;
- олія рафінована для смаження - 50 мл;
- сіль - за смаком;
- вода - 0,5 склянки.
Етапи приготування:
- Промаринувати курку зі спеціями і сіллю протягом 1 години при кімнатній температурі в контейнері під плівкою.
- Зробити нарізку з цибулі у вигляді півкілець.
- Помідори подрібнити кубиками.
- Перець очистити від насіння і нарізати шматками середньої величини.
- Обсмажити на рослинній олії куряче філе до рум'яного кольору.
- Додати цибулю і продовжувати обсмажування на середньому вогні, щоб овоч став напівпрозорим.
- Викласти в сковороду солодкий перець і помідор, готувати ще 5 хвилин.
- Відправити до обсмажених овочів нашатковану капусту, влити півсклянки води.
- Готувати страву на слабкому вогні 15-20 хвилин, періодично перемішуючи.
- Наприкінці готування посилити смак продуктів пропущеним через прес часником.
- Слідом покласти в сковорідку вершкове масло і додати сіль, якщо це необхідно.
- Через 5 хвилин вимкнути вогонь.
Перш ніж подати страву до столу, дати їй настоятися під кришкою, щоб капуста з куркою стала смачнішою.
З яблуками в мультиварці
Список інгредієнтів:
- капуста білокачанна - 800 г;
- моркву - 1 шт.;
- цибуля ріпчаста - 1 шт.;
- яблуко без шкірки - 1 шт.;
- суміш спецій - 2 ч. л. л.;
- часник - 2 зубчики;
- лавровий лист - 2 шт.;
- олія для смаження - 4 ст. л.;
- невеликий пучок петрушки;
- сіль - за смаком.
Готують капусту в мультиварці потужністю 1000 Вт, програма - тушкування (1 година).
Приготування покроково:
- Капусту нашаткувати тонкими смужками.
- Цибулю нарізати півкільцями.
- Моркву порізати соломкою.
- Яблуко порізати скибочками.
- Скласти інгредієнти в чашу мультиварки.
- Сюди ж влити рослинну олію, покласти сіль і спеції, перемішати.
- За 5 хвилин до закінчення тушкування додати подрібнений часник і лавровий лист.
Страва виходить ароматною та смачною. Перед подачею капусту посипають зеленню петрушки.
Завдяки спеціям одна й та сама страва може змінювати свій смак і аромат. Повною мірою це стосується і тушкованої капусти. Додатково прянощі прискорюють метаболізм, зміцнюють імунітет, допомагають їжі краще перетравлюватися. Можна скласти заздалегідь комбіновану приправу і додавати її в процесі приготування їжі в кількості 1-2 чайних ложок.