Прості та смачні кулінарні рецепти
Простосмак » Десерти » Вдалий експеримент: заливний пиріг на кефірі з яблуками та гарбузом

Вдалий експеримент: заливний пиріг на кефірі з яблуками та гарбузом

Пиріг із гарбузом і яблуками

В останні дні листопада, коли осінні барви вже потьмяніли, а радіти першому снігу поки що зарано, так хочеться чогось яскравого, затишного - і смачного, звісно ж! Рішення було знайдено в старому зошиті з рецептами, які я збирала ще за часів студентства, та тільки руки до більшості з них так і не дійшли. Що ж, настав час дізнатися, наскільки смачним виявиться пиріг із гарбузом і яблуками.

Спойлер: хоч я і готувала за цим рецептом вперше, пиріг вийшов просто шалений. Ароматний, в міру солодкий, розсипчастий, несхожий на банальний бісквіт.

Інгредієнти


Інгредієнти для пирога з гарбузом і яблуками

  • Борошно - 1 склянка;
  • Манка - 1 склянка;
  • Цукор - 1 склянка;
  • Ряжанка (або кефір) - 1 склянка;
  • Яйця курячі - 4 штуки;
  • Масло вершкове - 110 г;
  • Гарбуз - 400 г;
  • Яблуко - 1 шт.;
  • Сода - ½ чайної ложки;
  • Ванілін;
  • Кориця (за бажанням).
Під час приготування знадобляться:
  • Глибока миска для змішування;
  • Одна або кілька склянок;
  • Вінчик і столова ложка;
  • Блендер або міксер;
  • Обробна дошка і ніж;
  • Сотейник або каструля;
  • Сковорода і лопатка;
  • Форма для випічки;
  • Кухонна плита з духовкою.

Процес приготування

  1. Для початку відміряємо потрібну кількість гарбуза. Аптекарської точності тут не потрібно - просто зважте весь гарбуз цілим і виходячи з отриманих цифр «на око» відріжте відповідний сегмент. Столовою ложкою вискобліть насіння і пухку м'якоть, на якій воно тримається. Зніміть шкірку (для цього зручно використовувати гостру овочечистку).

    Яблуко позбавте серцевини. Чистити його не потрібно.

    Гарбуз і яблуко поріжте однаковими кубиками. Краще подрібніше: ідеальні кубики - менше сантиметра.

  2. Нарізка гарбуза кубиками Гарбуз і яблука, нарізані кубиками
  3. На плиті увімкніть дві конфорки. На одну з них поставте сковороду з невеликим шматочком вершкового масла (приблизно 10 г), на другу - сотейник або будь-яку металеву посудину з маслом, що залишилося (краще посікти його на кілька шматків, щоб швидше розтопилося). Сковорідка має прогрітися як слід (температура - трохи нижче максимуму), а сотейник - рівно настільки, щоб масло почало танути. Щойно воно повністю розтопиться, одразу ж зніміть ємність із плити й остудіть.
  4. Вершкове масло в сотейнику Розтоплене вершкове масло
  5. На сковорідку викладаємо яблучні та гарбузові кубики, посипаємо їх цукром (без фанатизму - достатньо двох столових ложок). Температура має бути трохи вищою за середню, вміст сковороди потрібно періодично перемішувати.

    На цьому етапі я вирішила поекспериментувати: трохи більші кубики відправила на сковорідку з цукром, а дрібні залишила як є. Забігаючи наперед, зізнаюся: варіант з обсмаженими кубиками мені сподобався більше. Але якщо часу обмаль, можна обійтися без цього - пиріг все одно вийде смачним.

  6. Кубики гарбуза і яблука на пательні з цукром Карамелізовані кубики гарбуза та яблука
  7. Поки майбутня начинка карамелізується, розбийте в глибоку миску яйця, додайте цукор і ванілін і гарненько збийте все разом міксером або блендером із насадкою-віночком (хоча б кілька хвилин). Має вийти світла піна - не така міцна, як для безе, але й не така символічна, як для омлету. В отриману повітряну суміш влийте ряжанку (або кефір) і розтоплене масло. Воно в жодному разі не має бути гарячим, інакше яйця згорнуться завчасно! Знову злегка збийте вміст миски.
  8. Цукор, яйця і ванілін у мисці Яйця, збиті з цукром і ваніліном
  9. До рідких інгредієнтів додаємо сухі - просіюємо борошно з содою (гасити її не потрібно), поступово всипаємо манку. Перемішуємо все тим самим способом, тільки вже на менших обертах. Готове тісто має виглядати як ідеально зварена манна каша.
  10. Додавання сухих інгредієнтів у тісто для пирога Тісто для заливного пирога
  11. До цього часу має бути готова начинка. Зніміть сковороду з вогню, дістаньте форму для випічки. Якщо знаєте, що пиріг у ній може пригоріти, змастіть стінки та дно вершковим маслом або вистеліть промасленим пергаментним папером. Я використовувала скляну форму, тому вирішила обійтися без цього.

    У форму наливаємо тісто, розрівнюємо. Зверху викладаємо начинку. Я зробила три варіанти: карамелізовані кубики, просто дрібно порізані гарбуз і яблуко і те ж саме, але присипане корицею. Зверху начинку посипаємо цукром (сиру - рясніше, карамелізовану - зовсім трохи).

  12. Наповнення форми тістом для пирога Заливний пиріг із гарбузом і яблуками
  13. Розігріваємо духовку до 170 градусів і відправляємо туди пиріг хвилин на 35-40. Взагалі час залежить від моделі духовки, тому вже після 30 хвилин перевіряйте готовність свого кулінарного шедевра. Якщо він зарум'янився зверху - час діставати.
  14. Пиріг у скляній формі перед запіканням Готовий пиріг із гарбузом і яблуками

Готовому пирогу дайте охолонути хоча б 20 хвилин. Діставайте з форми акуратно: випічка виходить дуже розсипчастою. Розріжте довільно на шматочки і подавайте до чаю.

Шматок заливного пирога з гарбузом і яблуками

Нюанси та поради

Варіант із корицею мені сподобався найменше - вона змішується з соком, що виділяється з начинки, намокає і має вигляд пригару. Але на смак, загалом, дуже навіть нічого.

Найбожественніший варіант - із карамелізацією. І смак набагато цікавіший, і вигляд апетитніший.

Спосіб без обсмажування - золота середина. Теж смачно, нашвидкуруч - чудовий план дій.

Шматочок пирога з гарбузом і яблуками

І насамкінець зазначу, що це простий рецепт із тих часів, коли ні в кого не було кухонних терезів і навіть мірних стаканчиків. Не бійтеся, що з «цими вашими склянками» щось піде не так. Суть у тому, що борошно, манку, цукор і ряжанку ми беремо в рівних обсягах. У мене було приблизно по 230 мл, але якщо ваші склянки більші чи менші, це майже нічого не змінить.

Замість ряжанки можна взяти будь-який кисломолочний продукт схожої консистенції. Заливний пиріг із гарбузом на кефірі готують, напевно, навіть частіше. Але мені чомусь полюбився варіант з ряжанкою - у неї найделікатніший смак і найменше кислинки.

Гарбуз і яблука можна брати в будь-якому співвідношенні або зовсім взяти щось одне.

Пробуйте, експериментуйте, діліться враженнями в коментарях. Смачного!

Інші рецепти
Ароматні осінні мафіни з гарбузом, волоським горіхом і родзинками
Ароматні осінні мафіни з гарбузом, волоським горіхом і родзинками
Хто сказав, що десерти і здорове харчування - речі несумісні? Якщо за вікном похмура осінь і хочеться чогось солоденького, пропонуємо приготувати
Ароматні булочки з гарбузом, родзинками та корицею
Ароматні булочки з гарбузом, родзинками та корицею
Домашня випічка з ароматним чаєм - ось що може задати настрій вашим вихідним. Створіть для себе та своїх близьких атмосферу затишку та
7 ідей, чим замінити яйце в тісті - напевно знайдеться в холодильнику
7 ідей, чим замінити яйце в тісті - напевно знайдеться в холодильнику
Яйця надають тісту приємного кольору, роблять випічку повітряною, пористою, поживною. Вони одночасно слугують розпушувачем і стабілізатором,
Із чого робиться манна крупа
Із чого робиться манна крупа
Звісно, анекдоти про те, що сучасні школярі (і дорослі, які виросли з них) думають, що булки ростуть на деревах, а молоко виробляють на заводі, не
Коли краще солити рис під час варіння, щоб був розсипчастим і смачним
Коли краще солити рис під час варіння, щоб був розсипчастим і смачним
Кухарі рекомендують солити рис так, як зазначено в рецепті. Залежно від страви, його солять на початку приготування або наприкінці варіння. Особливо
Дуже смачна паста з гарбузом і беконом по-італійськи
Дуже смачна паста з гарбузом і беконом по-італійськи
Як ви зазвичай готуєте спагеті? З фаршем і томатним соусом? З куркою та вершками? Віддаєте перевагу класичній карбонарі? Усе це, безумовно, смачно,