Скільки і як можна зберігати зелень у холодильнику і в сушеному вигляді
Свіжі трави здатні посилити і змінити на краще смак звичних страв, надати їм незвичайних ноток. Щоправда, продукт цей швидкопсувний, тому потрібно знати, як зберігати зелень у холодильнику та морозильній камері, як сушити її на зиму. Використовуючи прості прийоми і доступні підходи, можна зберегти вироби в апетитному і привабливому вигляді на кілька тижнів і навіть місяців. При цьому не постраждають ні гастрономічні характеристики заготовок, ні корисні речовини в їхньому складі. Головне, захистити продукцію від впливу тепла й ультрафіолету, а також ще низки негативних чинників.
Як можна зберігати свіжу зелень
Коли потрібно протягом 2-3 тижнів зберегти зелень у свіжому вигляді, можна скористатися одним із таких підходів:
- Викладаємо продукцію в невелику миску, заливаємо прохолодною водою і ретельно промиваємо. Після цього споліскуємо заготовки вже під проточною водою, струшуємо і розкладаємо на рушник. Сушимо компоненти не менше чверті години, регулярно перетрушуючи. Після цього свіжою зеленню наповнюємо висушені пластикові контейнери або скляні банки та закриваємо їх герметичними кришками. Якщо все було зроблено правильно, заготовки збережуться в первісному вигляді протягом місяця.
- Для зберігання дуже свіжого продукту протягом одного тижня можна використовувати й поліетиленові пакети. У цьому випадку продукцію також потрібно ретельно промити і просушити, розфасувати по упаковках, сильно їх не наповнюючи. Після цього намагаємося набрати в тару побільше повітря і запаковуємо. Для складування запасів найкраще підійде полиця холодильника, розташована поруч із морозилкою.
Порада: Якщо зелені дуже багато, її можна не мити. Досить перебрати вироби, видалити зів'ялі або потемнілі гілочки та викласти їх в об'ємний пакет. Туди ж додаємо кілька маленьких почищених цибулин, які міняємо кожні 5 днів. Одночасно з цим міняємо і пакет на сухий.
- Протягом 2-3 тижнів продукція залишиться свіжою, якщо загорнути її в звичайнісінький папір без написів. Для цього слід промити і просушити зелень, надійно загорнути її в аркуш паперу, не залишаючи щілин. Перед тим, як прибрати заготовку в холодильник, її потрібно обприскати водою з пульверизатора.
Зелень, за винятком листового салату, може пролежати в холодильнику і без попередньої обробки. Але в цьому разі вона має бути добре просушена на свіжому повітрі до повного зникнення ознак вологості. Такий продукт упаковують у поліетиленовий пакет з отворами і прибирають у відсік для овочів.
Заморожування зелені в домашніх умовах
Будь-який представник значної групи зелених рослин збереже свою свіжість і користь, якщо його правильно заморозити. Потрібно тільки врахувати кілька важливих моментів:
- Компоненти потрібно почистити, вимити, висушити. Листя слід зняти зі стебел. Для зберігання заготовок ідеально підійдуть контейнери із пластику з герметичними кришками.
- Петрушку, шавлію, кріп і чебрець попередньо слід нашаткувати, так вони краще зберігаються.
- Кріп і м'яту можна упаковувати не тільки в пластик, а й у харчову фольгу.
- Розмарин і базилік після розфасовки слід присипати дрібною сіллю. Для інших видів зелені такий прийом може виявитися згубним.
В одній упаковці дозволено тримати тільки один вид продукції. Поєднання кількох сортів зелені можливе тільки в тому разі, якщо нарізану масу порційно заморожують у воді, вершковому маслі або рослинній олії.
Особливості зберігання різних видів зелені
Крім універсальних правил підтримки зелені у свіжому вигляді, слід ознайомитися з низкою специфічних моментів. Їх дотримання допоможе досягти максимальних термінів зберігання продукції:
- Кріп і петрушка можуть зберігатися і за кімнатної температури. Але для цього пучок потрібно поставити стеблами в ємність із водою, а листову частину накрити пакетом. Рідина змінюється раз на 2-3 дні.
- М'яту та кріп рекомендується тримати не великим пучком, а розділяти на невеликі частини. Це дасть змогу максимально зберегти їхній аромат.
- Із зеленої цибулі не слід зрізати білі частини. Краще зняти з них прозору плівку, змочити в холодній воді й обернути вологою тканиною. Заготовку спочатку упаковуємо у звичайний папір, потім - у поліетиленовий пакет і прибираємо в холодильник.
- Листовий салат швидко розм'якшується і втрачає свою хрустку текстуру. Щоб цього не сталося, потрібно взяти миску, вистелити паперовим рушником, викласти салат, покласти ще один рушник зверху. Конструкцію загортаємо харчовою плівкою і прибираємо в холодильник. Свіжість протягом тижня гарантована.
Якщо здається, що заготовка після тривалого зберігання втратила аромат, поміщаємо її на кілька хвилин у холодну воду. Запах повернеться і буде таким же інтенсивним, як на самому початку.
Як сушити зелень за всіма правилами
У домашніх умовах можна використовувати два методи приготування заготовок. Перед тим, як сушити зелень, вироби потрібно буде промити та просушити. Далі діємо за однією зі схем:
- У духовці. Листочки відокремлюємо від стебел і дрібно шаткуємо. Масу тонким шаром розподіляємо по сухому і чистому деку, накриваємо листом вощеного паперу. Конструкцію виставляємо в духовку, розігріту до 40ºС, і тримаємо при цій же температурі протягом трьох годин. Після цього склад розкладаємо по стерильних скляних банках і закриваємо кришками.
- На повітрі. Стебла рослин збираємо в невеликі пучки, які перев'язуємо ниткою. Розвішуємо їх у теплому, сухому приміщенні, залишаємо на кілька днів. Готовий продукт розкладаємо по скляних банках.
Запаси потрібно регулярно оглядати. У разі появи на стінках тари слідів вологості, ємності потрібно поміняти, а заготовки ще раз просушити, але цього разу не довше півгодини.
Заготівля зеленої цибулі на зиму
Щоб зберегти зелену цибулю на зиму, її потрібно заморозити. Залежно від призначення компонента, це можна зробити двома способами:
- Миємо продукт, просушуємо, очищаємо від поверхневих плівок і нарізаємо невеликими кільцями. Ще раз просушуємо масу, розклавши її на паперовому рушнику. До моменту фасування цибуля має бути абсолютно сухою, інакше її смакові характеристики постраждають. Заготівлю розкладаємо по пластикових контейнерах або пляшках невеликого об'єму і прибираємо в морозильну камеру.
- Цибулю миємо, чистимо, нарізаємо і злегка підсушуємо. Розкладаємо по формах для льоду і заливаємо водою, рослинним або розтопленим вершковим маслом. Прибираємо в морозилку на зберігання.
Зелена цибуля, заготовлена одним із наведених способів, не потребує розморожування перед використанням. Його, як і сушені компоненти, просто додають у страви на будь-якому з етапів їхнього приготування.