Спеції для грецького салату: які трави поєднуються, популярні приправи та заправки
Склад салату і приправа для грецького салату знайомі багатьом. Одного у всіх страва виходить різною. Секрет цього полягає у використовуваній заправці, яку готують по-різному, і приправах. Здавалося б, така дрібниця, а нею можна підкреслити певний інгредієнт у салаті. Неправильно підібрані трави здатні порушити гармонію овочів і зробити страву абсолютно несмачною.
Найпопулярніші приправи для салату
У процесі вибору приправ переважно віддають перевагу травам. У цьому разі підійдуть не тільки свіжі трави, а й попередньо висушені та подрібнені. Спеції, що відрізняються від інших своїм пікантним смаком, намагаються додавати акуратно. Найкраще, якщо вони будуть присутні мінімальних кількостях.
Із трав використовують:
- Базилік - пряма трава, що володіє гострими смаковими якостями. Листя зеленого кольору нагадує гвоздику і лавровий лист. А фіолетового - гвоздику і перцеву м'яту. Базилік дуже часто використовують для приправлення овочевих салатів.
- Орегано - ароматна трава, відома під назвою материнка. Відрізняється трохи гірким смаком. Має високу популярність у середньоазіатській кухні. Відмінно підкреслює смак.
- Петрушка - поширення зелень із ненав'язливою смаковою якістю та яскравим запахом. Цей вид приправи по праву можна назвати універсальним. До овочевих страв підходить ідеально. Можна додавати як у сухому, так і сухому вигляді.
- Кріп - підходить практично для будь-яких салатів, зокрема й грецького. Зелень має лакричні нотки, аромат віддалено нагадує кілька разом узятих трав - петрушку, лимон, аніс. Додавши кріп, можна домогтися свіжого і приємного аромату.
- Чорний перець - універсальний варіант приправи, що не має яскравого аромату. Додавати рекомендується потроху.
- Паприка - приправа, отримана із солодкого перцю.
- Часник - мінімальна кількість дасть змогу надати пікантності, аромату. Додавати в готові страви свіжим або сушеним.
Порада! Часник рекомендується пропустити через часничницю і після додавати в готову заправку.
KATANYI
До складу цієї готової приправи входять сіль, цукровий пісок, крохмаль, олія. Із сухих овочів - цибуля, часник. Із зелені - цибуля, петрушка, кріп, базилік. Також є - любисток, куркума.
Маггі
Велика частина готової приправи Маггі складається із сушеної зелені - кріп, петрушка, базилік, орегано, селера, коріандр, майоран. З овочів тут присутня лише ріпчаста цибуля. Ще цукровий пісок, сіль, борошно, сироп глюкози, олію.
KAMIS
Ще одна затребувана салатна суміш. Приправа продається в пакетиках вагою по 8 г. Велика частина вмісту сіль, цукровий пісок, регулятори кислотності. Часник, кілька видів цибулі, гірчиця, мелений перець, куркума, петрушка.
MINOS
Суміш, вироблена греками. Входять виключно овочі та зелень. З овочів тут томати, чилі, ріпчаста цибуля. Із трав - базилік, кріп, петрушка, орегано.
Індіана
Виготовлена виробниками з Росії. Склад досить різноманітний. Тут присутні базилік, петрушка, орегано, цибуля, часник, томати, перець чилі, паприка, куркума, коріандр. І, звісно ж, сіль.
Як зробити самому суміші спецій
За необхідності зробити суміш для заправки можна в домашніх умовах.
Потрібно змішати в певних пропорціях відповідні інгредієнти:
- Візьміть базилік, орегано, кріп і кучеряву петрушку. Зелень брати в аналогічних пропорціях. У цьому випадку трави мають бути сушеними. Усі прянощі змішують разом у кавомолці. Консистенція має вийти порошкоподібною. Після цього додають сушений часник і чорний перець - пропорції також ідентичні. Усе перемішати, додати сіль, пересипати в тару і щільно закрити.
- Візьміть м'яту і материнку по 10 г, петрушку і базилік по 20 г. перемішайте. Доповнити готову приправу перцем.
- Візьміть однакові пропорції петрушки та кропу. Подрібніть. На 1 ст. л трав додають 1 ч. л. л гірчичного порошку. Слід додати дрібку цукрового піску, фруктози.
- В одній ємності змішують однакову кількість часникового порошку, паприки, цибулі. Усе перемішують. Додають куркуму. За кількістю її слід брати вдвічі менше, ніж перелічені компоненти. У суміш допускається додати петрушку. Краще робити це за смаком.
Порада! Трави рекомендується сушити в теплому місці, куди не потрапляє сонце. Також обране місце має провітрюватися.
Сушити овочі в духовці або за допомогою пристроїв, призначених для сушіння фруктів. Для подрібнення відмінно підходить ручний млин або кавомолка. Іноді для цих цілей домогосподарки використовують ступи, де розтирають висушені трави й овочі. Приправу сипати потроху. Можна купити готовий варіант у магазині.
Грецький салат зі спеціями
Як правильно готувати заправку - між гурманами активно ведуться суперечки. Як відомо, суперечки точаться між кількох варіантів заправок:
- Оливкова олія, сік лимона, базилік.
- Оливкова олія, бальзамічний оцет, гірчиця.
- Соняшникова олія, яблучний оцет, гірчиця.
- Йогурт, сіль, часник, кріп.
Але як показує практика, немає однієї ідеальної заправки. «Грецький» салат вважається сільським, кожен готує його по-різному.
Інгредієнтами є:
- огірки;
- томати;
- болгарські перці;
- маслини;
- цибуля;
- сир Фета.
Алгоритм приготування:
- Свіжі овочі помити під теплою водою, порізати великими шматками.
- Цибулю нарізати півкільцями.
- Сир нарізається кубиками.
- Усе змішується в ємності разом із маслинами.
Для страви потрібно приготувати заправку. Існує багато варіантів. Розглянемо популярні.
Часникова
Інгредієнти:
- олія - 55 мл;
- бальзамічний соус - 45 мл;
- часник - 2 часточки;
- сіль, петрушка, орегано.
Алгоритм:
- Часник найкраще видавити через часничницю.
- Змішати олію та бальзамічний соус. Маса має бути однорідною.
- Додати часник, сіль, трави, перемішати.
Лимонна з оцтом
Компоненти:
- олія - 55 мл;
- лимон - 25 мл;
- оцет 6% - 15 мл;
- часник - 15 г;
- кріп - 15 г;
- орегано.
Приготування:
- Часник нашаткувати або через часничницю.
- Кріп промити, трохи обсушити, видалити всі жорсткі гілочки, дрібно нашаткувати.
- З'єднати свіжовичавлений сік лимона, оцет і олію. Перемішати. Додати подрібнений кріп, часник, орегано.
- Збивати, маса в кінцевому підсумку має вийти однорідної консистенції.
Гірчична
Компоненти:
- олія - 55 мл;
- сік лимона - 25 мл;
- оцет винний - 20 мл;
- діжонська гірчиця - 1 ст. л;
- часник - 7 г;
- сіль, цукровий пісок, базилік, орегано - за смаком.
Покроковий алгоритм:
- Усі перелічені компоненти, крім олії, відправити в блендер і збивати.
- Додавайте олію. Соус має набути кремового відтінку.
- Перш ніж додавати заправку, її потрібно на 60 хвилин відправити в холодильник.
З лимоном
Компоненти:
- олія (можна використовувати рослинну) - 65 мл;
- лимон - 1 шт.;
- суміш трав.
Алгоритм:
- Вичавити сік із лимона, процідити.
- В одній ємності ретельно збити за допомогою вінчика або блендера лимонний сік і олію.
- Додати суміш із сушених трав.
З бальзамічним оцтом
Компоненти:
- Олія - 60 мл;
- бальзамічний оцет - 25 мл;
- часник - 2 часточки;
- материнка - 15 г;
- цукор - щіпка;
- сіль, перець.
Приготування:
- Блендером потрібно збити материнку і часник.
- У ємності з'єднуємо оцет, цукор, сіль, перець. Перемішати.
- Додати нашаткований часник і материнку.
Кому не подобається з якихось причин материнка, можна додати ложку орегано. Також підійде суміш із сушених трав.
Медова
Компоненти:
- мед - 30 мл;
- соєвий соус - 60 мл;
- масло - 65 мл;
- сік лимона - 35 мл.
Алгоритм:
- Мед потрібно розтопити. Він має бути рідкої консистенції.
- У розтоплений мед поступово вводимо соєвий соус.
- Додаємо олію. Збиваємо.
- Додаємо свіжовичавлений сік лимона.
Соус за смаком стає кисло-солодким.
Йогуртова
Компоненти:
- йогурт - 80 мл;
- огірок - 55 г;
- оцет 6% - 35 мл;
- олія - 25 мл;
- часник - 2 часточки;
- кріп - 7 г;
- сіль, перець - за смаком.
Алгоритм:
- З огірка знімаємо шкірку і натираємо. Пюре поміщаємо в кілька шарів марлі та віджимаємо огірковий сік.
- Часник через часничницю. Відправити в пюре. Дрібно нашаткувати кріп. Перемішати.
- Додати йогурт, олію, оцет, сіль, перець.
- Усе змішати.
Такий варіант заправки дає змогу підкреслити смак сиру.
З йогуртовою заправкою
Компоненти:
- грецький йогурт - 200 мл;
- кедрові горіхи - 1 ст. л;
- базилік - 2 гілки;
- часник - 2 часточки;
- сіль - за смаком.
Алгоритм:
- Кедрові горіхи та часник відправляємо в блендер. Усе ретельно подрібнюємо.
- У невеликій за розміром ємності змішуємо суміш, йогурт, дрібно нашаткований базилік.
- Усі інгредієнти перемішати, додати сіль (за своїм смаком).
Із сиром
Компоненти:
- сирний сир - 110 г;
- сік лимона - 15 мл;
- масло - 25 мл;
- цибуля зелена - 4 пера;
- кріп, петрушка - по 15 г.
Алгоритм:
- Сирний сир потрібно добре збити з маслом і свіжовичавленим процідженим лимонним соком. Компоненти збити міксером.
- В отриману масу додати свіжу зелень, яку попередньо дрібно нарізають. Після чого ще раз усе збити.
Порада! Якщо готувати цей вид заправки, то сир Фета допустимо не додавати.
Якщо заправки приготовлено з надлишком, її можна на певний проміжок часу зберегти. А для цього поставити в холодильник і в міру необхідності використовувати для наступного салату. Соуси, приготовані з кисломолочних продуктів, зберігаються в холодильнику до 48 годин. Після цього часу їх рекомендується утилізувати. Заправки, виконані на олії, зберігаються набагато довше. На відміну від кисломолочних. У цьому випадку термін зберігання сягає до 30 днів. Головне, одразу ж перелити в скляні ємності і щільно закрити.
Грецький салат полюбився багатьом росіянам. Його подають не тільки в кафе і ресторанах, а й готують самостійно. На жаль, мало хто знає, які заправки і приправи підходять до цієї страви, як правильно поєднувати різні трави. У результаті чого під час дегустації приготованої страви з'являється море розчарувань. Тепер, знаючи всі секрети приготування різних заправок, розчарувань точно не буде, а салат вийде нічим не гіршим, ніж у кафе. Головне - дотримуватися рецептури і не додавати нічого зайвого, щоб не зіпсувати смак.