Святкові салати: прості та цікаві ідеї прикрашання
Прикрашання - це один із найвідповідальніших і найцікавіших етапів приготування святкових страв. Ошатні салати та нарізки створюють необхідний настрій для застілля. Щоб прикрасити салат, використовуйте ті самі продукти, що для його компонентів, або такі, що з ними поєднуватимуться. Немає потреби вигадувати щось надприродне. Найпростіші та водночас найоригінальніші ідеї зібрані в цій статті.
Загальні поради щодо прикрашання
Деякі салати, заправлені майонезом, губляться на загальному тлі святкового столу, тому їх потрібно прикрасити. Оформлення має бути не просто красивим, а й смачним. З цим погодиться кожна господиня, яка піклується про грамотне поєднання всіх компонентів страви. Усі продукти для декору мають гармоніювати за смаком з інгредієнтами салату. Так, для рибної страви не підійде прикраса з копченої ковбаси.
Слід звертати увагу не тільки на смак, а й на колір декору. Яскраві кольори будуть притягувати погляд. Відомо, що червоний посилює апетит, тому прикраси з помідорів, червоного перцю та ковбаси додадуть салату магнетизму. І навпаки, бляклі відтінки, швидше, відштовхнуть гостя від страви.
Порада! Додавайте свіжу зелень і зелені овочі в прикрасу. Зелений колір підсвідомо асоціюється зі здоровою їжею. Такий салат не оминуть увагою.
Щоб підібрати продукти за кольором, орієнтуйтеся на цей список:
- білий - варений білок яйця, картопля (з білою м'якоттю), редька, рис, очищений редис, майонез і сметана;
- жовтий - тертий сир, кукурудза, яєчний жовток, жовта картопля, болгарський перець;
- чорний - маслини, зерна чорного кунжуту, зіра;
- зелений - консервований горошок, оливки, свіжий або солоний огірок, китайська капуста, усі види зелені (петрушка, кріп тощо), всі види зелені.д.);
- червоний - томати (звичайні та чері), болгарський перець, гранатові зерна, буряк;
- рожевий - ковбаса варена, буряк із майонезом (буряковим соком можна підфарбувати відварений рис, картоплю);
- блакитний - продукти, забарвлені соком червонокачанної капусти;
- помаранчевий - морква, болгарський перець, м'якоть гарбуза.
Остання порада - неспішність і акуратність у підготовці прикраси своїми руками. Якщо в самому салаті нерівномірні шматочки цибулі та шинки гостей бентежити не будуть, то недбало нарізаний верхній шар не додасть страві апетитності.
Найвесняніший весняний салат - мімоза
Мімоза - популярний салат із рибних консервів, відварених яєць і твердого сиру. Свою назву страва отримала через схожість з бархатистими жовтими квітами.
Два традиційні способи оформити мімозу:
- Найпростіший - відварити круто курячі яйця, витягти жовтки і натерти їх на дрібній тертці. Після того, як останній шар страви буде покладений, на нього рівномірно розподіляють терту масу. Так салат набуває схожості з квітами мімози.
- Складніший спосіб - сформувати квіти мімози на білому тлі. Для цього круто зварені яйця розділяють на білки і жовтки. Білок натирають на дрібній тертці, ним покривають готовий салат. Далі у вигляді букета викладається 2-3 гілочки кропу. Залишається оформити їх «квітами», тобто.е. викласти невеликими гірками тертий яєчний жовток.
Порада! Оформляйте страву перед самою подачею на стіл. Незмішані продукти довше залишаються свіжими.
Оселедець під шубою: оригінальний спосіб подачі
Перше, що спадає на думку для подачі традиційного салату під шубою, - сформувати його у вигляді риби. Тематика оформлення і компоненти поєднуються якнайкраще. Уся черговість шарів залишається незмінною, а буряком покривається не тільки верхня частина, а й боки риби. Луску промальовують майонезом. Як око на голову риби поміщається маслина.
Порада! Щоб салатна конструкція добре трималася на блюді для подачі, перед складанням шарів поверхню змащують майонезом.
Варіація такого способу - буряк перемішується з майонезом в окремій мисці, рівномірно розподіляється на «рибі», а лусочки викладаються з півкілець ріпчастої цибулі.
У принципі, верхній шар салату може бути будь-яким. Іноді господині вважають за краще робити його морквяним, із вкрапленням зелені, вважаючи цей колір більш ошатним, ніж темно-червоний.
За аналогією, грибний салат робиться у формі гриба, особливо яскраво виглядає «мухомор», моркву по-корейськи (гостру моркву) - у вигляді помаранчевого коренеплоду тощо.д.
Незвичайна класика: прикрашаємо крабовий салат
Крабовий салат можна і потрібно оформити в морській тематиці. Простіше простого сформувати з перемішаних продуктів п'ятикутну морську зірку, злегка зігнувши промені. Салат посипають тертими крабовими паличками, поверх яких укладають нарізані кільцями маслини.
Крабова маса з рисом має дуже в'язку структуру, з неї легко формується будь-яка фігура.
Кілька ідей:
- повітряна куля (як нитка - шматочок фунчози або просто стебло кропу, петрушки);
- серце;
- морда звірка;
- обличчя сніговика (потрібно сформувати коло, обсипати вареним яйцем, приробити очі та морквяний ніс).
Більш легкі варіанти крабового салату без рису можна подавати в тарталетках і навіть на великих чіпсах. Ще одна «морська» ідея: помістити невеликі порції суміші на великі скибочки свіжого огірка і змайструвати вітрила з серветки або яєчного білка і зубочистки чи спеціальної піки (шпажки).
Ідеї та поради щодо оформлення
Оформлення салату - це цілий всесвіт, окрема сторінка кулінарного мистецтва. Тут можна спиратися на чужий досвід або винаходити щось своє. Діє лише кілька правил: поєднання смаку, краса й акуратність (але часом і легка недбалість робить страву більш привабливою). В іншому, прикрашання салатів - простір для самовираження.
Кілька простих ідей і корисні поради:
- Для салатів, які готуються шарами, рекомендується використовувати роз'ємну форму. За допомогою цього пристосування вся маса буде щільно утрамбована і не розвалиться в процесі оформлення. Форми бувають круглими або фігурними - у вигляді серця тощо.д. Незвичайна форма - вже половина успіху.
- Найпростіший спосіб прикрасити страву - посипати її свіжою нарізаною зеленню.
- На день народження дитини салати компонують у вигляді пики. Замість очей і носа підійдуть маслини, за рот - шматочок моркви, зерна граната. Особливо гарно виглядають фігури тварин - песика, зайчика тощо.д. Симпатичні мордочки звірят привернуть увагу дитини з поганим апетитом, тому хитрість частенько використовують і для звичайного дитячого сніданку, обіду та вечері.
- Спеціально для оформлення існують формочки для продуктів за аналогією з формами для випічки. Вони дають змогу із пластиків вареної ковбаси або сиру вирізати зірочки, сердечка, фігурки тварин тощо.д.
- Тарталетки - мініатюрні кошики з тіста або вафлі - прекрасний і легкий спосіб красиво подати салат.
- Деякі господині поміщають салатну суміш у лист лаваша, скручують і нарізають рулетом, а зверху поливають темним густим соусом, створюючи вигадливий візерунок.
- Із пластинок моркви, ковбаси, сиру - будь-яких досить еластичних продуктів за певної вправності можна скрутити бутони квітів. Головне - щоб пластинки були досить тонкими для скручування. Закріплюють їх зазвичай пікою зубочисткою.
- Залежно від події, підбирається тематичне оформлення страв: до дня народження, наприклад, викладають із тертого сиру цифру, що відповідає віку іменинника. Зобразити число легко з інших тертих продуктів: свіжого огірка, волоських горіхів. До Міжнародного жіночого дня буде дуже доречною цифра «8», а до Дня захисника Вітчизни - «23».
- Салати типу «Цезар» самі по собі мають гарний вигляд. Доповнити їх можуть гарне посипання зернами кунжуту, насінням, сухариками, помідорки чері та листовий салат.
- Щоб прикрасити салати з фруктів, використовуються аналогічні інгредієнти: часточки апельсина, ягоди журавлини, терте яблуко.
- Несподіваний ефект справить прикраса-обман. Наприклад, за допомогою відвареної моркви і тертого яєчного білка майструється часточка апельсина. При цьому склад салату - м'ясний.
- Ефектний вигляд мають візерунки у вигляді смужок майонезу, посипаних тертими продуктами. Візерунок береться будь-який: від простої облямівки до напису. Щоб лінія соусу була тонкою і хвилястою, потрібно зрізати куточок упаковки, або перелити майонез у кондитерський шприц.
- Для нарізки овочів використовується спеціальний фігурний ніж. Так усі шматочки матимуть витончений хвилястий край. А фігурна терка допоможе перетворити овоч на красиву спіраль.
- Не біда, якщо немає часу на ретельне формування та декорування салату: в домашніх умовах витончена ємність-салатниця вирішує проблему подачі страви. Це може бути кришталеве блюдо, креманка на ніжці або весела різнокольорова тарілка.
- Прикрашання салатів довершує святкову сервіровку, підкреслює особливу атмосферу.
Звичайно, смак салату не зіпсується, якщо просто помістити його в салатник. Однак творчий підхід зробить свято незабутнім. Для цього не обов'язково бути професійним кулінаром, хоча трохи терпіння і вправності все ж знадобиться. В умілих руках навіть салат із найпростіших інгредієнтів стане святковою стравою.