Прості та смачні кулінарні рецепти
Простосмак » Поради » Красиве і правильне оформлення рибної тарілки з рибним асорті

Красиве і правильне оформлення рибної тарілки з рибним асорті

Красиве і правильне оформлення рибної тарілки з рибним асорті
  • Особливості оформлення
    • Чим прикрасити та доповнити нарізку
    • Як зробити прикраси із солоної риби
  • Питання-відповідь
    • У якій тарілці подавати?
    • Яку білу рибу можна використовувати для нарізки?
  • Рибне асорті - гідна прикраса святкового столу. До нього можуть входити різні сорти риби. Можна використовувати копчену і солону скумбрію, оселедець. Родзинка цієї страви з риби в оформленні.

    Склад рибної тарілки

    Рибна тарілка також називається рибне асорті або рибна нарізка. Склад може бути різноманітний, включати від 2 до 5 видів риби.

    Склад рибної тарілки

    Найчастіше зустрічаються такі варіанти:

    • Склад №1: оселедець, скумбрія, лосось або інша червона риба. Склад вважається традиційним.
    • Склад №2: копчена масляна риба, копчена форель, малосольна сьомга, малосольне черевце сьомги. Часто подається на святковий стіл.
    • Склад №3: слабосолона сьомга, палтус, копчений вугор, слабосолона форель, осетрина. Для особливо урочистих випадків.
    • Сашимі. Складається із сирого рибного м'яса. Традиційно до складу входить лосось, тунець масляна риба.
    • Смажена. Може включати: рибні палички в паніровці, мойва, смажені стейки лосося, порційні шматки минтая, скумбрії, хека в клярі, тілапію в овочевій шубі.

    Ви також можете робити рибну тарілку зі слабосоленого філе дикої кети, балика холодного копчення з горбуші, нерки, форелі гарячого копчення, скибочок копченого марліна, тунця.

    Нарізка риби

    Крім самої риби, в тарілку кладуть різні продукти, що допомагають розкрити її смак. Найчастіше як добавку використовують сирі овочі, зелень, лимон, лайм, маслини та оливки.

    Порада. У рибній тарілці може поєднуватися риба різного кольору, копчення і посолу, маринована риба і шпроти. Можна додавати креветки, мідії, ікру, крабове м'ясо, шматочки кальмара, морські гребінці та інші морепродукти.

    Основні правила приготування

    Перше і найважливіше правило приготування рибної тарілки - вся риба має бути свіжою, не хворою, відмінної якості. Що ще потрібно знати:

    1. Риба - особливо швидкопсувний продукт. Рибну тарілку необхідно готувати перед подачею. Не можна зберігати при кімнатній температурі більше 2 годин.
    2. Сировину попередньо охолоджують. Так продукт краще зберігає свіжість і легше нарізається.
    3. Рибину слід випатрати, зокрема якщо вона в'ялена, солона, копчена. У животі не повинно залишитися нутрощів. Слід перевірити ножиком, чи чисте міжребер'я.
    4. Луска має бути прибрана. Її не завжди легко помітити на шкірі. У червоної риби лусочки прозорі, дрібні. Щоб не виникло казусів, проведіть ножем по шкірі вгору-вниз.
    5. Рибні шматочки повинні виглядати виключно естетично: однієї товщини, з рівними краями. Тоді рука сама потягнеться спробувати що-небудь із нарізки.
    6. Красиво порізати рибне філе не так і легко: під тиском ножа м'ясо схильне перетворюватися на безформну, неапетитну на вигляд масу. Щоб усе вийшло, гострий і довгий рибний ніж обов'язковий.
    7. Для нарізування повинна використовуватися спеціальна рибна обробна дошка. Інші продукти нарізати на ній уже не можна.
    8. Якщо рибину планують подати шматочками, кістки рекомендується видалити. У більшості випадків це проробляється через надріз уздовж лінії хребта на спині. Розріз поглиблюється, м'якоть притримується ножем. Потім витягується кістяк із ребрами.
    9. Вологу рибу необхідно обсушити паперовими серветками або рушником.

    Рибу для асорті нарізають шматочками, смужками, скибочками, пластинками. Копчена риба краще розкриває смак у широких пластинках, які іноді згортають рулетиком. Шматочками подають здебільшого копчену і солону скумбрію та оселедець.

    Два варіанти приготування рибної тарілки на відео:

    Тарілка сашимі

    Для приготування використовується виключно свіжа сира риба.  Спершу її обгортають ламінарією і витримують у холодильнику кілька годин, щоб витягнути зайву вологу і надати особливого пікантного смаку. Потім слідує нарізка.

    • Щільне рибне м'ясо нарізають дуже тонко. Сашимі може бути практично прозорим.
    • Рибу з більш м'якою і пухкою структурою правильно нарізати товщиною в 1 см.

    Порада. Щоб шматочки виходили рівними й акуратними, використовується спеціальний ніж янагіба з довгим і вузьким лезом. Він має мінімальний кут заточування. Як правило, заточка у ножа янагіба одностороння.

    Риба

    Тарілка з червоною рибою

    Для нарізки використовується пружне філе без запаху. Як правильно нарізати червону рибу на стіл:

    1. Покладіть рибу в морозильник на 15 хвилин.
    2. Зріжте край із жиром по лінії плавника.
    3. Тримаючи ніж під нахилом, зріжте плівку з реберними кістками. Зручно зрізати за один зріз по 4 ребра.
    4. Витягніть пінцетом усі кісточки, що стирчать у центрі філе. Щоб не пошкодити рибне м'ясо, правильно тягнути кістку у напрямку росту, притримуючи філе другою рукою.
    5. Нахиліть ніж під кутом 45 градусів, і відріжте кутовий шматочок (шкірка знаходиться внизу). Для нарізки кутовий шматок не використовується.
    6. Продовжуйте нарізати філе, дотримуючись однакової товщини скибочок (0,5-1 см).
    7. Коричневу смужку на філе біля шкіри можна зрізати або залишити. Але в такому разі шматочки необхідно укладати внахлест, приховуючи темне місце.

    Корисне відео:

    Особливості оформлення

    Усі компоненти рибної тарілки мають бути добре видні, а гостям зручно брати шматочки з тарілки. Особливості оформлення:

    • Основа красивої рибної тарілки - однакові скибочки.
    • Поруч зі стравою кладуть зубочистки або шпажки.
    • Якщо використані морепродукти, смажена риба, доречно подавати до рибної тарілки соус.
    • Ікру розміщують на загальній тарілці в окремій ємності, у тарталетках, на чіпсах, шматочках лаваша.
    • Щоб гості могли зробити компактний бутерброд, можна покласти на блюдо невеликі тости з вершковим маслом.
    • Один вид риби укладають в одній частині тарілки. Види риби поєднують так, щоб чергувалися білі та червоні кольорові плями. Між зонами розкладають зелень, маслини, контрастного кольору овочі.

    Рибні пластинки оформлення

    Що стосується сашимі, тут важливо дотримуватися традицій японської кухні. Кількість рибних шматочків має бути непарною. Рибну тарілку подають на початку трапези, щоб гості отримали максимум задоволення. Смакові рецептори не втомилися і дозволяють повною мірою насолодитися смаками різних сортів риби. Для оформлення рибної тарілки сашимі використовують соєвий соус, васабі, імбир, а також овочі.

    Тарілка з морепродуктами

    Чим прикрасити та доповнити нарізку

    У рибній тарілці важливе ефектне поєднання. Чим можна прикрасити та доповнити нарізку з риби:

    • Солону скумбрію та оселедець доповнюють свіжою зеленню, ріпчастою цибулею, салатною цибулею.
    • Економваріант нарізки з оселедця і скумбрії матиме дорогий і презентабельний вигляд, якщо покласти в тарілку одну трояндочку із сьомги і кілька часточок лимона.
    • Гідна прикраса для червоної риби - лимон, маслини, листя салату, м'який вершковий сир, тости, авокадо, огірок.
    • Для контрасту можна покласти в тарілку жменю журавлини, гранатових зерен, кілька помідорів чері.
    • Рибні пластинки можна подати з морквою, дайконом, буряком. Овочі в сирому вигляді нарізають тонкими слайсами, потім дрібною соломкою й опускають у крижану воду на 1-2 години. Соломка використовується як хрустка подушка.

    Рибні пластинки

    Краї тарілки можна прикрасити бальзамічним або іншим соусом.

    Як зробити прикраси із солоної риби

    Можна прикрасити рибну тарілку прикрасами з тонких шматочків солоної риби. Як зробити троянду:

    Троянда з риби

    Другий варіант декору із солоної риби - складання об'ємних фігур.

    Асорті з риби

    Порада. Не переборщіть з прикрасами. Мінімалізм - ось що завжди доречно. Головними в тарілці мають залишитися соковиті й апетитні рибні шматочки.

    Питання-відповідь

    У якій тарілці подавати

    Можна подати рибне асорті на дощечці, великому квадратному блюді або тарілці для пасти. На довгастій вузькій тарілці подають рибу шматочками, викладену у формі цілої рибини. Спеціальна тарілка називається кокіль.

    Яку білу рибу можна використовувати для нарізки

    Крім загальновідомих скумбрії та оселедця до рибної нарізки включають осетрину, палтус, камбалу, масляну рибу.

    Головні правила створення рибного асорті: свіжість і смакова сполучуваність продуктів, колірна контрастність. Красиво подана їжа завжди має смачніший вигляд, а добре сервірований стіл створює святковий настрій.

    Інші рецепти
    20 ідей, як прикрасити стіл на день народження для хлопчика і для дівчинки
    20 ідей, як прикрасити стіл на день народження для хлопчика і для дівчинки
    Діти дуже люблять свята не тільки через подарунки. Цього дня радісний настрій дарують весела музика, можливість пограти з друзями, розваги, яскраві
    Коли краще солити юшку та рибний бульйон, щоб він був смачним
    Коли краще солити юшку та рибний бульйон, щоб він був смачним
    Кухарі рекомендують солити юшку і рибний бульйон після закипання води і видалення піни. Час додавання солі великої ролі не відіграє. Зазвичай перші
    Коли і скільки потрібно солити макарони під час варіння, щоб вони не розварилися
    Коли і скільки потрібно солити макарони під час варіння, щоб вони не розварилися
    Кухарі відповіли, коли солити макарони під час варіння. Сіль потрібно додати у воду до того, як вона почне закипати. Продукт починають варити через
    Готуй овочі на грилі зі смаком: найкращі спеції, приправи та маринади
    Готуй овочі на грилі зі смаком: найкращі спеції, приправи та маринади
    Овочі на грилі – це не тільки чудовий гарнір до м'яса, а й прекрасна закуска. Можна додавати їх у салати, їсти з локшиною та всілякими соусами.
    Коли краще солити плов, щоб він вийшов «справжнім»: соковитим, смачним, насиченим
    Коли краще солити плов, щоб він вийшов «справжнім»: соковитим, смачним, насиченим
    Питання та відповіді Коли не можна солити плов? Що робити, якщо плов пересолений? Кухарі рекомендують солити плов кілька разів у процесі
    Консервована каша в банках на зиму: 6 рецептів
    Консервована каша в банках на зиму: 6 рецептів
    Домашня консервація у вигляді каші в банках з м'ясом вважається повноцінною стравою, здатною виручити в момент, коли відсутній час на