Скільки і як правильно варити компот зі свіжої та замороженої вишні
Десерти та напої з кисло-солодкої вишні традиційно улюблені дорослими та дітьми. Але, якщо варити варення з ароматних ягід вміє майже кожна господиня, то компот у багатьох викликає запитання. Його можна готувати зі свіжих або заморожених продуктів, на підставі одного компонента або цілого набору складових, протягом кількох хвилин або годин. Щоб домогтися оптимального результату, доведеться трохи попрактикуватися, оскільки.к. при роботі з вишнею основну роль відіграє не стільки чітке дотримання рекомендацій, скільки наявність досвіду та інтуїції.
Як правильно працювати з вишнею
Залежно від того, що планується створювати - напій на кожен день або заготовку на зиму, потрібно дотримуватися низки правил і рекомендацій, здатних полегшити процес:
- Компот із кісточками можна зберігати не більше 1 року. Після цього елемент ягід почне виділяти в рідину шкідливі речовини, здатні спрацювати за принципом отрути.
- Всупереч поширеній думці, напій не рекомендується варити з перестиглих, майже чорних плодів. Краще використовувати тільки дозрілі ягоди темно-червоного кольору.
- Не варто відкладати приготування напою зі свіжих ягід. Уже через кілька днів вони можуть злегка підкиснути. У результаті вийде або компот із винним присмаком, або справжнісіньке вино. Якщо терміни підтискають, з плодів потрібно видалити кісточки і відправити їх у морозилку. Приготування компоту із заморожених ягід практично нічим не відрізняється від стандартного підходу.
Потрібно пам'ятати, що вишневий компот - це не тільки смачний напій, а й дієвий терапевтичний засіб. Його регулярне вживання сприяє нормалізації сну, налагодженню обмінних процесів, усуненню ознак депресії, авітамінозу, емоційного та фізичного виснаження.
Рецепти вишневих компотів зі свіжих ягід
Зазвичай вишневий напій випивається членами сім'ї досить швидко, тому господині вважають за краще використовувати рецепти продуктів із кісточками. Вони готуються дуже швидко і не передбачають зайвого клопоту.
- Традиційний компот із кісточками. На 3 кг вишні беремо 1,5 л води і 3 склянки цукру. Ягоди перебираємо, промиваємо і розкладаємо по банках, заповнюючи їх на дві третини об'єму. Із цукру і води готуємо сироп (варити його слід не більше 2-3 хвилин), яким заповнюємо ємності з вишнею. Лити продукт потрібно на плоди, а не на стінки, тоді скло не перегріється і не лопне. Прикриваємо банки кришками, стерилізуємо протягом 15 хвилин і закриваємо.
Порада: При роботі з цільною вишнею неможливо перевірити кожну ягідку на наявність черв'ячків. Щоб не хвилюватися з цього приводу, плоди рекомендується на годину замочити в холодній воді з невеликою кількістю солі. Це забезпечить їх надійне очищення, але при цьому не вплине на смак кінцевої страви.
- Концентрат без кісточок. Ягоди промиваємо, відкидаємо на друшляк, виймаємо кісточки. Починаємо розкладати фрукти по літрових банках, пересипаючи їх цукром. Щоб приблизно орієнтуватися, скільки брати компонентів, потрібно запам'ятати формулу - на одну банку має йти близько склянки цукрового піску. Ємності заповнюємо під зав'язку, виставляємо в каструлю з гарячою водою, яку доводимо до кипіння. Обробляємо тару 10-15 хвилин, закатуємо кришками.
- Напій із кісточками без стерилізації. Крім вишні (свіжої або замороженої) беремо воду і цукор (на кожен 1 л рідини 600 г піску). Готуємо банки великого об'єму, в них склад буде повільно остигати, проходячи додаткову обробку. За допомогою промитих і підсушених ягід заповнюємо банки на третину. Заливаємо їх окропом, накриваємо кришками і залишаємо на 20 хвилин. Після цього зливаємо рідину. З неї та цукру потрібно зварити сироп. Отриманою рідиною заливаємо плоди та закриваємо банки.
Кількість цукру в бік зменшення потрібно коригувати дуже акуратно. Вишня має кисло-солодкий смак, який може здатися надто різким при дефіциті підсолоджувача.
Як приготувати напій із замороженою вишнею
Хоч принцип приготування заморожених і свіжих ягід не надто відрізняється, існують підходи, які дозволяють зварити з напівфабрикату неймовірно смачний продукт. Додатковим плюсом підходу є значна економія часу.
- Те, скільки знадобиться вишні та інших компонентів, доведеться визначати на око. Щоб усе зробити правильно, потрібно лише пам'ятати, що на кожен 1 л води береться 2 склянки цукру.
- Ягоди рекомендується розморозити, щоб не спровокувати різкий перепад температур у банках. Після чого їх промиваємо і викладаємо в підготовлені ємності, повністю заповнюючи, але не утрамбовуючи.
- У каструлі відварюємо сироп, яким заливаємо фрукти. Ємності прикриваємо кришками і стерилізуємо протягом 10-20 хвилин (залежить від об'єму). Продукт закриваємо і прибираємо остигати.
- Отриманий компот виходить концентрованим і насиченим. Перед вживанням його розводять кип'яченою водою.
Варити вишневі компоти можна й іншими способами. Непоганий результат виходить у разі поєднання одразу кількох свіжих або заморожених компонентів. З вишнею рекомендується комбінувати яблука, груші, абрикоси, айву, аличу та різні сухофрукти. Щоб підкреслити смак і аромат чистого напою, в нього слід додати трохи лимонної цедри, корицю, ваніль або імбир. Не менш популярні сьогодні склади з розмарином, перцем, бергамотом і кардамоном. Деякі навіть додають у продукт чайне листя та кавові зерна.