Рецепти компоту із суниці та правила його варіння
Найчастіше ягоди суниці закочують на зиму саме у вигляді компоту. Цей напій вирізняється унікальним ароматом і приємним смаком, але славиться він своїм чистим і легким післясмаком. Щоб приготувати саме такий компот, необхідно не тільки вибрати відповідний рецепт, а й врахувати специфічні особливості компонента. Слід чітко підібрати пропорції складових, ввести їх у певному порядку, використовувати тільки відповідні методики впливу на продукти. Сама маніпуляція займе буквально кілька хвилин, а насолоджуватися складом можна буде довгі місяці.
Рекомендації з варіння компоту із суниці
Перед тим, як приступати до закачування заготовок на зиму, слід запам'ятати кілька важливих правил щодо обробки ягід. Ігнорування рекомендацій може зіпсувати продукт навіть за умови дотримання всіх інструкцій, що містяться в рецепті.
- Компот найкраще готувати не зі свіжих, а попередньо заморожених ягід. В іншому разі готовий напій може «порадувати» несподіваними нотками гіркоти. Причому, не обов'язково заморожувати продукт у цілому вигляді, ягоди можна попередньо перетерти з цукром.
- Для напою необхідно брати суницю темного кольору і насиченого відтінку. У цьому разі компот матиме стійкий аромат і насичений смак.
- Якщо хочеться закрити на зиму по-справжньому корисний продукт, багатий на вітаміни, клітковину і мікроелементи, то треба вибирати рецепти, що передбачають мінімальну тривалість термічної обробки.
Порада: Не варто викидати забраковані ягоди (прим'яті або перезрілі). З них слід вичавити сік, який потім піде в сироп. При цьому кількість води потрібно буде зменшити саме на обсяг цієї ароматної добавки.
На останньому етапі відварювання складових напою, в компот слід додати трохи лимонного соку. Це не тільки додасть йому приємної кислинки, а й дасть змогу зберегти яскравість кольору протягом багатьох місяців.
Класичні варіанти приготування компоту
Найпростіше зварити продукт у його традиційному вигляді. Існує кілька методик приготування напою, у кожного з яких є свої переваги. Ось тільки базові варіанти підходу:
- Компот із лісової суниці. На 2 кг ягід беремо 1 кг цукру та 1 л води. З води і цукру готуємо сироп, яким заливаємо суницю, перемішуємо і настоюємо півгодини. Після цього ягоди виловлюємо шумівкою і розкладаємо по баночках. Сироп, що залишився, ще раз доводимо до кипіння і заливаємо ним плоди. Закриваємо банки на зиму, стерилізуємо 15 хвилин і прибираємо на зберігання в прохолодне місце.
- Вітамінний напій без стерилізації. На 500 г суниці беремо стільки ж цукру і половину чайної ложки лимонної кислоти. Промиті ягоди викладаємо на рушник і просушуємо. Розкладаємо їх по банках, заливаємо окропом, розподіляємо по ємностях цукор і лимонну кислоту. Настоюємо напій, поки він не охолоне, тоді зливаємо рідину. Ще раз її кип'ятимо, знову розливаємо по банках і закриваємо на зиму.
Крім цього, смачний суничний компот можна зварити за допомогою мультиварки. Для отримання ароматного, тонізуючого напою, слід діяти за такою схемою:
- На 800 г стиглих ягід беремо 3 неповних склянки цукру, 3 л води, дрібку лимонної кислоти і кілька листочків свіжої м'яти.
- Із води та цукру готуємо сироп. Для цього поміщаємо компоненти в чашу приладу, закриваємо кришку, вибираємо режим «Мультиповар» і чекаємо 15 хвилин.
- Ягоди суниці розкладаємо по баночках, додаємо лимонну кислоту і промиті листочки м'яти. Заливаємо все це сиропом, прикриваємо ємності кришками і чекаємо кілька хвилин, поки ягоди не вберуть у себе солодку субстанцію. Якщо звільнилося місце, доливаємо в баночки воду і закатуємо кришками. За бажання їх можна додатково простерилізувати, перед тим, як закатувати на зиму.
Компот, приготований за одним із наведених рецептів, виходить насиченим і навіть концентрованим. Його можна вживати в чистому вигляді, додавати в напої або розводити фільтрованою водою.
Ягідний компот із додатковими компонентами
Суниці чудово поєднуються з багатьма продуктами, тому любителям складних напоїв слід випробувати один із таких рецептів:
- Суниця з яблуками (для щоденного вживання). На 100 г ягід беремо м'якоть чотирьох солодких яблук, 2 л води, кілька м'ятних листочків і 4 столові ложки цукру. Воду доводимо до кипіння на сильному вогні, викладаємо в неї порізані шматочками яблука і промиту суницю. Після повторного закипання зменшуємо вогонь до слабкого, і варимо склад 20 хвилин. За 2 хвилини до вимкнення додаємо в масу м'яту. Готовий компот проціджуємо, приправляємо цукром, куштуємо і за необхідності додаємо якісь інгредієнти (цукор, приправи, спеції). Продукт подаємо в теплому вигляді або спочатку охолоджуємо.
- Суниця з вишнею. Беремо по 0,5 кг суниці та вишні без кісточок, 2 склянки цукру, трохи лимонної кислоти. Кількість води доведеться визначати самостійно, виходячи зі смакових уподобань (її можна додавати в процесі відварювання напою). Промиті та підсушені ягоди розкладаємо по баночках, заливаємо крутим окропом. Чекаємо 5 хвилин, зціджуємо цю рідину і ще раз доводимо до кипіння. У банки додаємо цукор і лимонну кислоту, знову заливаємо ягідним настоєм, закатуємо на зиму і прибираємо в прохолодне місце остигати.
Смак суниці можна підкреслити ваніллю або корицею. Кардамон, імбир і гвоздика дають виражений аромат, який подобається деяким гурманам. Але навіть без додаткових компонентів подібні напої мають приємний натуральний смак.