Рецепт киселю з кукурудзяним і картопляним крохмалем із заморожених ягід за класичним рецептом
Приготувати кисіль із заморожених ягід на сьогоднішній день досить легко. Якщо в давнину доводилося сквашувати борошно або злакові культури впродовж кількох днів, то на сьогодні весь процес займає не більше години. Сучасний кисіль - напій, приготований із ягід. Кисіль можна зварити рідким або досить густим, вживати його холодним або гарячим. У справу йдуть свіжі ягоди та заморожені.
Правила приготування
Процес приготування виглядає так - зварити компот, розвести в крижаній воді крохмаль, вилити в компот, поварити. Однак щоб желеподібний напій вийшов не тільки смачним, а й корисним, потрібно вивчити деякі секрети:
- Крохмаль потрібно вибирати картопляний або кукурудзяний. Картопляний заварюється дуже швидко, виходить крутим. Кукурудзяний навпаки, ніжний і м'який, чудово підходить для дітей.
- Розводити крохмаль обов'язково в холодній воді. Якщо буде використана гаряча, то крохмаль заварюється і як підсумок - з'являються грудочки. Вливають крохмаль струменем, постійно перемішуючи вміст каструлі.
- Напій, у який додано крохмаль, не можна кип'ятити дуже довго. Після закипання достатньо 2 хвилин. Якщо проварити довше, то напій вийде рідким.
- У гарячому стані кисіль рідкий, але щойно він починає остигати - загусає.
- Для надання аромату наприкінці приготування додають невелику кількість кориці, ванілі. Якщо ягоди нудотні, додають лимонну кислоту або лимонний сік.
Порада! Щоб не допустити появи пінки, потрібно розлити напій по склянках і зверху посипати цукром або цукровою пудрою.
Класична рецептура
За основу беруть класичний рецепт киселю з крохмалем і замороженими ягодами. Процес не складний, часу йде відносно ягоди. Можна додавати будь-які види ягід. Наприклад, якщо використовувати чорну смородину, то напій набуде темного відтінку, якщо полуницю - рожевого. Якщо потрібен кисіль із кислинкою, то тоді потрібно додавати журавлину або брусницю.
Для класичного рецепта потрібні такі інгредієнти:
- вода - 1,5 л;
- ягоди (можна свіжі) - 300 г;
- цукор - 5 ст. л;
- крохмаль - 4 ст. л.
Цієї кількості інгредієнтів буде цілком достатньо, щоб отримати напій на 4 великі порції. Якщо хочеться рідкий кисіль, то тоді крохмаль беруть тільки 2 ложки. Для любителів густого напою потрібно, навпаки, збільшити кількість крохмалю до 6 ложок. Ці пропорції вказані для картопляного крохмалю, у разі, якщо буде використано кукурудзяний, то знадобиться в 1,5 раза більше.
Покроковий алгоритм дій:
- Беремо ягоди, перекладаємо в глибоку каструлю, заливаємо необхідною кількістю води.
- Доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо протягом 15 хвилин.
- Вимикаємо каструлю і даємо компоту настоятися, що дасть змогу ягодам віддати всі поживні компоненти напою.
- Проціджуємо компот через сито, видаляємо ягоди.
- Чисту рідину ставимо знову на вогонь, додаємо цукровий пісок.
- Беремо окрему ємність, де розводимо холодною водою крохмаль.
- Як тільки компот закипів, тонким струменем вливаємо крохмаль. Не забуваємо постійно помішувати. Через 2-3 хвилини вимикаємо.
- Розливати по склянках, коли трохи охолоне. Як гарний і їстівний декор можна порізати невеликими шматочками свіжі фрукти або ягоди.
Домашній кисіль, приготований за цією рецептурою, виходить досить насиченим, у ньому міститься велика кількість вітамінів. Такий напій підійде як для дитини, так і для людини, яка сидить на дієті. Чудово підходить на сніданок, полуденок або вечерю. Добре поєднується з печивом, випічкою.
Порада! Якщо додавати одразу кілька видів ягід, то можна отримати напій з цікавим кольором і незвичайними смаковими якостями.
Інші способи приготування напою
Варити кисіль можна великою кількістю способів і кожен по-своєму унікальний і цікавий.
Вітамінізований
Чудовий варіант, коли хочеться отримати насичений і корисний напій. Пропорції та інгредієнти залишаються такими самими, як і в класичній рецептурі, однак за часом процес приготування буде довшим. Насамперед потрібно дістати заморожені ягоди, розморозити їх, перекласти в марлю і видавити сік.
Макуху не викидаємо, оскільки на її основі готують компот під кисіль, після чого проціджуємо. Після цього ставимо чистий компот на плиту, доводимо до кипіння, додаємо цукор, крохмаль, доводимо до кипіння ще раз і знімаємо з плити. Тепер можна додати ягідний сік.
З журавлини
Відмінні риси журавлинного киселю - терпкість, кисло-солодкий смак, висока користь. Завдяки такому напою можна зміцнити імунітет, вивести з організму зайву воду, поліпшити травлення. Для того щоб напій був максимально збагачений вітамінами, як і в попередньому варіанті, рекомендується розморозити ягоду, віджати добре сік і після цього додати його до вже готового напою.
Вишневий
Для надання вишневому киселю неповторного аромату рекомендується додавати стружку мигдальних горіхів. Напій виходить смачним, досить поживним, набуває різкого і неповторного смаку.
З інгредієнтів знадобиться:
- вода - 1000 мл;
- вишня, відокремлена від кісточок - 0,25 кг;
- цукор - 100 г;
- крохмаль - 3 ст. л;
- стружка мигдалевого горіха - 60 г.
Алгоритм приготування точно такий самий, як і в класичній рецептурі. Стружку мигдалю додають одночасно з цукром. За бажанням ягоду протирають. Попередньо компот можна процідити від макухи або залишити її в готовому напої.