Скільки важить яблуко середнього розміру: чи є зв'язок між сортом, розміром і калорійністю
Яблуко - один із найкорисніших і найдоступніших фруктів. Вага яблука середнього розміру становить 150-160 гр. Однак цього достатньо, щоб людський організм отримав добову норму необхідних йому мікроелементів: заліза, цинку, натрію, калію магнію, нікелю та селену.
Користь і калорійність
Яблуко - перший фрукт, рекомендований під час дієти. Воно на 85% складається з води, що впливає на його легку засвоюваність. Яблуко містить оптимальну кількість корисних нутрієнтів і при цьому мінімум калорій. Воно наділяє енергією, прискорює метаболізм, позитивно діє на травлення, імунітет, склад крові.
У яблуці середнього розміру міститься всього 50-55 калорій. Цей показник залежить насамперед від сорту і вмісту фруктози. Майже всі калорії цього фрукта йдуть на підтримку енергії організму, не відкладаючись у жирові запаси.
Також у ньому присутні приблизно 0,8 гр білка, стільки ж жирів і 17 гр вуглеводів. Саме клітковина робить цей фрукт настільки корисним для травлення.
Вага яблук різного розміру
Розмір фрукта не може не позначитися на його масі. Найдрібнішими вважаються дикі яблука (дичок). Їхня вага становить 10-12 гр. Лісові фрукти вирізняє кислий смак з низьким вмістом цукру і мінімальна калорійність.
Розмір | Вага, гр |
Маленьке | 25 |
Середнє | 150-160 |
Велике | 270-320 |
Варто зауважити, що середня вага стандартних екземплярів змінилася. Як показує практика, він збільшився на 50-70 гр. Фахівці пов'язують це з активною селекційною роботою і виведенням нових сортів.
Говорячи про чисту вагу плодів, то у середніх за розміром фруктів недогризок важить 25-30 гр, а шкірка - 40-45 гр. Тобто чиста маса яблучної м'якоті дорівнює 85-90 г.
Сорт і вага: як вони залежать один від одного
Існує безліч сортів яблунь: ранні, пізні, карликові. Плоди, які вони дають, різняться за розміром, смаком, зовнішнім виглядом і вмістом корисних речовин. І, звичайно ж, за кількістю калорій.
Сорт | Скільки важить 1 яблуко, гр | Калорійність, ккал на 100 грам | Кількість, шт в 1 кг |
Китайка | 25 | 47 | 40 |
Литовська | 55-70 | 50 | 14-18 |
Аніс | 150 | 45 | 6-7 |
Семеренко | 200 | 37 | 5 |
Білоруське солодке | 160-180 | 55 | 5-6 |
Спартак | 90-130 | 47
|
7-11 |
Медок | 150-200 | 52 | 5-7 |
Коробівка | 40 | 46 | 25 |
Медуниця | 100-150 | 45 | 5-10 |
Якщо говорити про те, який популярний сорт дає найбільші за розміром плоди в Росії, то це буде Яблучний Спас. Вага його плодів досягає позначки в 250-300 гр. Чемпіоном же є Бельфлер-китайка, на гілках якої трапляються й екземпляри під 600 гр, хоча середня вага основної маси плодів становить 300 гр.
У світі ж найбільш великоплідним сортом яблунь є «Джумбо Помм». Це результат французької селекції з червоними фруктами вагою 300-400 гр кожен. Окремі плоди важать до 1 кг.
Зовнішній вигляд фрукта також може свідчити про його калорійність. Так, наприклад, червоні яблука містять близько 59 ккал, а зелені - 40-42 ккал.
І все ж здебільшого склад і кількість калорій залежать не від забарвлення шкірки, а від ступеня зрілості плода, сорту, вмісту фруктового цукру і води. У молодих свіжих фруктах у середньому міститься 35-40 ккал. Повністю зрілі цукристі сорти - понад 50 ккал.
З яблук готується безліч кулінарних страв. Їх сушать, запікають, смажать і навіть маринують. Мочені яблука - один із старовинних рецептів, що успішно дожив до наших днів.
Що цікаво, калорійність сухофруктів набагато вища, ніж свіжих - 231 ккал на 100 грамів. При цьому в процесі обробки до них не додаються ніякі додаткові інгредієнти.
Яблука довго зберігаються. За грамотно створених умов вони можуть без псування пролежати всю зиму. Знаючи приблизну вагу середнього плоду, можна вже в магазині прикинути вартість набраного товару або в процесі приготування зрозуміти, чи потрібно додавати ще цей інгредієнт.