Прості та смачні кулінарні рецепти
Простосмак » Цікаві факти » Корисні та шкідливі продукти, багаті на вуглеводи: як скласти здоровий раціон

Корисні та шкідливі продукти, багаті на вуглеводи: як скласти здоровий раціон

У яких продуктах багато вуглеводів
  • Продукти з високим вмістом простих вуглеводів
    • Кондитерські вироби та солодощі
    • Фастфуд і напівфабрикати
    • Сухофрукти та деякі фрукти
  • Продукти, багаті на вуглеводи: FAQ
  • Люди, які стежать за фігурою, часто цікавляться, в яких продуктах багато вуглеводів. Адже довгий час дієтологи вважали таку їжу основним винуватцем зайвої ваги. А багато тих, хто худне, досі обирають низьковуглеводні дієти, щоб швидко скинути ненависні кілограми. І даремно. Ми розповімо, навіщо організму потрібні вуглеводи і в яких продуктах вони містяться.

    Дівчина п'є ягідний смузі

    Функції та види вуглеводів в організмі

    Вуглеводи - це сполуки, які утворюються в процесі фотосинтезу в тканинах рослин. У тілі людини такі речовини перетворюються на глюкозу - її організм використовує як основне джерело енергії. Тому на низьковуглеводних дієтах ті, хто худне, часто стикаються з м'язовою слабкістю, сонливістю, апатією.

    Звісно, організм здатен отримувати енергію також із білків і жирів. Однак ці нутрієнти виступають насамперед структурними елементами. Білки йдуть на будівництво м'язів, кісток, сполучної тканини, а жири беруть участь у процесах терморегуляції, синтезу гормонів, забезпечення роботи внутрішніх органів. На низьковуглеводному харчуванні організм змушений жертвувати основними функціями структурних елементів (насамперед білків), щоб виробляти достатню кількість енергії.

    Усі вуглеводи діляться на 2 види:

    1. Прості. Їх ще називають швидкими, або моносахаридами. Такі речовини складаються з однієї молекули. Вони моментально засвоюються організмом і підвищують рівень цукру в крові. Моносахариди корисні для поповнення енергії після важких фізичних навантажень (наприклад, тренувань). Однак їхній надлишок часто призводить до набору маси тіла. До простих вуглеводів належать глюкоза, фруктоза та галактоза.
    2. Складні. Їх також називають повільними, або дисахаридами. Такі речовини складаються з декількох молекул і поступово засвоюються організмом. Вони надовго забезпечують відчуття ситості, високу працездатність і гарний настрій. Дієтологи вважають, що на частку складних має припадати 70-80% від усіх вуглеводів у раціоні. До дисахаридів належать крохмаль, клітковина (целюлоза і пектин), мальтоза, лактоза та інші сполуки.

    Продукти з високим вмістом складних вуглеводів

    Продукти з високим вмістом складних вуглеводів

    Продукти, багаті вуглеводами-дисахаридами, складають основу правильного харчування. Однак таку їжу краще вживати в першій половині дня, щоб не набрати вагу.

    Зернова каша з чорницею

    Зернові

    Найбільше вуглеводів міститься в злаках, хлібі та макаронах. Такі продукти багаті ще й білками, тому відмінно насичують. Вживайте зернові на сніданок як самостійну страву або в якості гарніру.

    Таблиця 1. Зернова їжа, багата на дисахариди

    Продукт Кількість вуглеводів у 100 г
    Нешліфований (коричневий) рис 73 г
    Білий рис 71 г
    Макарони з твердих сортів пшениці 70 г
    Манка 67 г
    Пшоно 66 г
    Ячна крупа 65 г
    Перловка 62 г
    Вівсяні пластівці 61 г
    Вівсяна крупа 60 г
    Гречка 58 г
    Цільнозерновий пшеничний хліб 57 г
    Житній хліб 42 г

    Персики, яблука, вишня

    Овочі, фрукти та ягоди

    Така їжа виступає джерелом клітковини, крохмалю та інших дисахаридів. При цьому вона низькокалорійна. Хоча у фруктах також багато фруктози, тому ними не варто зловживати під час дієти.

    Таблиця 2. Плоди, в яких найбільше складних вуглеводів

    Продукт Кількість вуглеводів у 100 г
    Банани 21 г
    Картопля 16 г
    Черешня 14 г
    Ананас 12 г
    Зелений горошок 12 г
    Вишня 11 г
    Яблука, груші 10 г
    Абрикоси 9 г
    Буряк 9 г
    Ріпчаста цибуля 9 г
    Апельсини 8 г
    Ківі 8 г
    Малина 8 г
    Чорниці 8 г
    Полуниця 7,5 г
    Морква 7 г
    Редька 6,5 г
    Гарбуз 4 г
    Кабачки 4 г
    Помідори 4 г

    Бобові, горіхи та насіння

    Бобові, горіхи та насіння

    Бобові, крім дисахаридів, багаті білками, а горіхи й насіння - корисними ненасиченими жирами. Крім того, така їжа містить багато макро- і мікроелементів: калію, магнію, фосфору, заліза, цинку, селену, хрому. Однак бобові, горіхи та насіння довго перетравлюються в організмі, тому їх варто вживати малими порціями.

    Таблиця 3. Бобові, горіхи та насіння з високим вмістом складних вуглеводів

    Продукт Кількість вуглеводів у 100 г
    Горох (крупа) 48 г
    Квасоля 47 г
    Сочевиця, нут 46 г
    Кеш'ю 22,5 г
    Кокос 20 г
    Соя 17 г
    Фісташки 15 г
    Арахіс смажений 13 г
    Насіння гарбуза, соняшнику, кунжуту 12 г

    Продукти з високим вмістом простих вуглеводів

    Велика кількість моносахаридів у складі ще не свідчить про те, що продукт шкідливий. Він може також містити вітаміни, макро- і мікроелементи, клітковину, антиоксиданти. Уникати варто лише рафінованої їжі - тієї, яка пройшла серйозну промислову обробку.

    Солодощі

    Кондитерські вироби та солодощі

    Класичний приклад рафінованої їжі, від якої товстішають і набувають «букет» хронічних захворювань.

    Ось список шкідливих продуктів із високим вмістом моносахаридів:

    • здобне печиво, пряники - 70-75 г;
    • мармелад - 72 г;
    • льодяники - 70 г;
    • вафлі з начинкою - 65-70 г;
    • варення, джеми - 65-70 г;
    • шоколадні цукерки - 60-65 г;
    • тістечка з кремом - 60-65 г;
    • молочний шоколад - 55-58 г;
    • бісквітні торти - 50-55 г;
    • морозиво - 20-25 г.

    До корисних солодощів дієтологи відносять бджолиний мед (у ньому 75 г вуглеводів), яблучну пастилу і зефір (75-80 г), халву (55 г), гіркий шоколад із вмістом какао не менше 70% (50 г). Якщо ви не сидите на дієті, то щодня можете з'їдати невелику порцію десерту.

    Фастфуд

    Фастфуд і напівфабрикати

    Така їжа найбільш шкідлива для організму. Причому не стільки через прості вуглеводи, скільки через тваринні насичені жири, трансжири, консерванти, підсилювачі смаку. Регулярне вживання фастфуду та напівфабрикатів - майже 100% гарантія ожиріння в майбутньому.

    Найбільше моносахаридів міститься в таких продуктах:

    • локшині швидкого приготування - 50-57 г;
    • млинцях із борошна вищого ґатунку, пельменях, чебуреках - 25-28 г;
    • бургерах - від 25 г;
    • картоплі фрі - 23 г;
    • піцу - 15-20 г.

    Багато «порожніх» калорій можна знайти і в солодких напоях, якими запивають фастфуд. За кількістю простих вуглеводів лідирує кока-кола - 10,6 г на 100 мл газованої води.

    Сухофрукти

    Сухофрукти та деякі фрукти

    Сухофрукти - джерело вітамінів, макро- і мікроелементів. Вони стимулюють роботу головного мозку, зміцнюють імунітет, слугують профілактикою закрепів. Завдяки високому вмісту простих вуглеводів сухофрукти швидко заряджають організм енергією і допомагають боротися з цукровою залежністю.

    Включіть у раціон такі продукти:

    • сушену вишню - 76 г;
    • фініки - 68 г;
    • родзинки - 66 г;
    • чорнослив - 58 г;
    • курагу - 56 г;
    • сушені яблука та груші - 45-50 г.

    Крім того, багато простих вуглеводів (фруктози) можна знайти в деяких свіжих фруктах: винограді, бананах, хурмі. Однак зловживання такими продуктами часто призводить до здуття живота, а в довгостроковій перспективі - до набору ваги.

    Круасан і яблуко

    Продукти, багаті вуглеводами: FAQ

    Запитання: Чи містяться вуглеводи в їжі тваринного походження?

    Відповідь: Так. Наприклад, у молочних продуктах багато лактози, а в яєчних жовтках і курячій печінці міститься глікоген.

    Запитання: Чи товстіють від складних вуглеводів?

    Відповідь: Людина може набрати вагу від будь-яких нутрієнтів (жирів, простих і складних вуглеводів, навіть білків), якщо перевищує добову норму калорій. Однак продукти, багаті на дисахариди, викликають тривале відчуття ситості та допомагають контролювати апетит.

    Таким чином, вуглеводи життєво необхідні організму, і їхню кількість не можна різко обмежувати в раціоні. Дієтичний ефект багато в чому залежить від самої людини. Якщо ви робите в меню акцент на складні вуглеводи, харчуєтеся різноманітно і стежите за калорійністю, то не наберете вагу. А можливо, навіть схуднете і станете здоровішими.

    Інші рецепти
    Найбезпечніший посуд для здоров'я і найшкідливіший для нього
    Найбезпечніший посуд для здоров'я і найшкідливіший для нього
    Який посуд зовсім не підходить для приготування їжі? Пластиковий посуд Алюмінієвий посуд Посуд із меламіну Під час виготовлення каструль і
    5 недорогих продуктів, у яких багато заліза
    5 недорогих продуктів, у яких багато заліза
    Список продуктів, багатих на залізо, досить великий: крупи, спеції, какао, субпродукти, яєчний жовток, бобові, зелень, горіхи, сухофрукти..… У 100 г
    Варення із заморожених ягід - чи можна варити в домашніх умовах
    Варення із заморожених ягід - чи можна варити в домашніх умовах
    Якщо дуже хочеться варення з малини або вишні, а свіжих ягід годі й шукати (не сезон або просто неврожайний рік), можна спробувати приготувати
    Корисні поради щодо вибору електричної м'ясорубки для м'яса
    Корисні поради щодо вибору електричної м'ясорубки для м'яса
    Сучасна електром'ясорубка - це не тільки пристрій для подрібнення м'яса, прилад має значний перелік функцій і властивостей. Якщо знати, на
    Журавлинний морс: швидко та без клопоту. Як приготувати напій зі свіжої журавлини, зберігши всі вітаміни
    Журавлинний морс: швидко та без клопоту. Як приготувати напій зі свіжої журавлини, зберігши всі вітаміни
    Морс із журавлини - справжнє джерело натуральних вітамінів. Це не просто народний засіб, що застосовується під час лікування застудних захворювань.
    Із чого і як роблять коричневий цукор і чому він коричневий
    Із чого і як роблять коричневий цукор і чому він коричневий
    Пояснити, чому цукор коричневий, легко. Білим продукт робить процедура очищення на виробництві. Очищений цукор називають ще рафінованим. З такого