Риба хек - як правильно і скільки варити
Включаючи в меню відварну рибу, таку, як хек, можна не тільки отримати користь від дієтичного продукту, а й урізноманітнити свій раціон. Дехто вважає, що подібний виріб виходить смачним, лише коли його потушкувати або підсмажити. Насправді, якщо знати, як варити компонент і скільки його обробляти, є можливість отримати вишукану і поживну страву. При цьому часу на процедуру піде не так багато. Нарізаний шматками хек доводиться до готовності за 30 хвилин обробки в каструлі, за 40 хвилин приготування на пару і за 20 хвилин витримування на особливому режимі в мультиварці.
Особливості роботи з рибою
Як і будь-яку рибу, спочатку продукт потрібно правильно підготувати. Перед тим, як варити компонент, його потрібно почистити, видалити нутрощі, зрізати голову і плавники. Якщо тушка спочатку була заморожена, то її піддають повільному розморожуванню в природних умовах без застосування гарячої або холодної води.
Крім цього, потрібно засвоїти ще кілька важливих моментів:
- Для відварювання найкраще купувати рибу сухої заморозки. Це не тільки позбавить від необхідності переплачувати за лід, а й дозволить оцінити якість продукту за його зовнішнім виглядом.
- Увагу треба звертати не на те, скільки важить тушка, а яка її довжина. Вона не повинна перевищувати 30 см.
- Не варто брати філе, якщо воно не цільне. Такий продукт нерідко заморожують повторно і встановити цей факт дуже складно.
Порада: Якщо за рецептом потрібен відварений цілком хек, то перед тим, як опускати рибу в окріп, на поверхні шкіри потрібно зробити кілька насічок. Вони не повинні бути глибокими і діставати до м'яса, але не менше сантиметра в довжину, щоб шкіра не розповзлася.
- У рибі мало кісток, тому її можна варити навіть для дитини.
Правильно оброблений і витриманий оптимальну кількість часу продукт багатий на вітаміни А, В9 і РР, йод і мідь. Тому її регулярне вживання позитивно позначається на роботі нервової системи, стані щитоподібної залози, кровоносної та кісткової систем.
Як правильно варити хек у каструлі, на пару та в мультиварці
Приготувати смачну і корисну рибу можна кількома способами. У домашніх умовах найчастіше вибирають один із таких підходів:
- У каструлі. У відповідну за розміром ємність наливаємо воду (не дуже багато, але достатньо, щоб вона покривала шматки продукту), солимо і доводимо до кипіння. Викладаємо лаврові листочки, перець горошком і кип'ятимо бульйон на середньому вогні стільки, скільки потрібно до появи вираженого пряного запаху. Зазвичай вистачає 5-7 хвилин. В ароматну рідину занурюється хек, нарізаний порційними шматочками. Ємність накриваємо кришкою, страву треба варити приблизно півгодини.
- У пароварці. У цьому випадку шматочки продукту викладають у чашу з отворами, підсолюють. Можна викласти в ємність листочки лавра і перець, щоб надати компоненту пряного аромату. Тривалість обробки становить близько 40 хвилин.
- У мультиварці. Варіант із відварюванням риби в окропі цілком припустимий, але буде краще, якщо хек приготується на пару. Для цього шматочки виробу викладаємо в спеціальний кошик, у чашу приладу наливаємо воду і запускаємо прилад на 20-25 хвилин при режимі «На пару».
Готове м'ясо набуває однорідного білого кольору без будь-яких прожилок, його текстура стає щільнішою. Його викладають на тарілку, збризкують лимонним соком і подають.
Як смачно відварити рибу з приправами
Є ще один варіант того, як варити хека. Тут усе залежить від того, скільки буде використовуватися додаткових компонентів і в якій кількості.
- За базовим рецептом на 0,5 кг риби беремо по склянці води й огіркового розсолу, дві столові ложки вершкового масла, пару зубчиків часнику, кілька стрілок зеленої цибулі, петрушку, кріп, чорний перець. Пропорції можуть змінюватися залежно від індивідуальних переваг.
- У каструлі змішуємо воду з розсолом, доводимо рідину до кипіння. Викладаємо шматочки продукту шкіркою догори, присипаємо спеціями і варимо півгодини. Хек готовий! Його потрібно подавати гарячим, виклавши зверху трохи вершкового масла.
Рецепти з використанням огіркового розсолу передбачають відсутність солі. Тому потрібно уважно читати рекомендації, щоб не зіпсувати продукт.