Скільки варити пшоно в пакетиках і як позбавити фасовану крупу гірчинки
Приготувати розсипчасту пшоняну кашу з вагової крупи вдається не завжди, доволі часто круглі жовті зернятка розварюються і злипаються в малоапетитну грудку. Інакша ситуація з фасованим продуктом - якщо знати, як і скільки варити пшоно в пакетиках, крупинки не втратять форму і збережуть усі корисні елементи. Виробники рекомендують тримати пшенку на вогні 15-20 хвилин. Але для приготування смачного сніданку цієї інформації недостатньо, потрібно врахувати ще низку нюансів.
Чи потрібно замочувати пшоно з пакетиків перед варінням
Пшоно має специфічний смак і має легку, але цілком відчутну гірчинку. Позбутися від неї допомагає промивання і замочування. Для фасованої крупи це проводять так:
- упаковки з пшоном поміщають у простору, глибоку чашу, і заливають холодною (!) водою, щоб вони були покриті повністю, із запасом 3-4 см;
- через 2-3 хвилини рідину зливають;
- повторюють процедуру 5-7 разів.
Але якщо господині та її домочадцям до душі гіркуватий смак, ніякої попередньої підготовки не потрібно. Порційні пакетики можна одразу ж відправляти в каструлю - перед фасуванням в індивідуальні упаковки крупу обробляють, що позбавляє необхідності промивати її.
Особливості приготування пшенки на воді
Готувати фасовану пшенку потрібно відповідно до таких правил:
- класти упаковки в каструлю тільки після того, як вода закипить;
- брати рідину з розрахунку 3 склянки на порцію;
- солити на початку приготування;
- варити пшоно в пакетиках на мінімальному вогні 15-20 хвилин;
- періодично перевертати спливаючі упаковки, щоб вміст готувався рівномірно;
- після закінчення варіння перемістити пакети в друшляк, дати рідині повністю стекти, і тільки після цього розкривати їх.
Під час термічної обробки пшоняна крупа сильно збільшується в розмірах, і для отримання повноцінної порції каші достатньо 1 пакетика.
Молочна каша з пшона в пакетиках
Приготування пшенки на молоці займає стільки ж часу, що й на воді, але процес дещо відрізняється. Щоб зробити смачну кашу, потрібно дотримуватися таких принципів:
- проварити крупу в пакетиках спочатку у воді протягом 7-10 хвилин, зробивши вогонь мінімальним;
- доведене до напівготовності пшоно перемістити в кипляче молоко, додавши сіль і цукор, і залишити на повільному вогні ще на 10 хвилин;
- вийняти пакетики, розрізати, викласти вміст у глибоку ємність, розбавити молоком, у якому варилася крупа.
Молочна каша, на відміну від приготовленої на воді, має трохи настоятися. Досить залишити її на 5-7 хвилин, прикривши ємність кришкою або тарілкою, щоб крупинки стали м'якшими та ніжнішими.
Чи можна готувати крупу з пакетика без упаковки
Фасоване пшоно можна варити так само, як і вагове - розкрити упаковку і висипати вміст у каструлю. Різниця полягає лише в тому, що його не потрібно перебирати і мити. І приготується воно швидше завдяки спеціальній обробці, яку проходять зерна, призначені для порційних каш. Рекомендації щодо часу ті самі, що й для варіння в пакетах.
Але в цього способу є низка недоліків:
- для приготування пшона без упаковки потрібен посуд з антипригарним покриттям, тоді як варити його в пакетиках можна в будь-якій ємності;
- знадобиться ретельно виміряти співвідношення крупи і рідини (для каші на воді 1:2, на молоці - 1:3 відповідно);
- процес доведеться постійно контролювати і часто помішувати вміст, щоб він не пригорів.
З огляду на перераховані мінуси, можна дійти висновку, що виймати сиру крупу з порційного пакета і варити її без пакування не має сенсу. Результат вийде той самий, пшенка не набуде жодних нових смакових якостей і не приготується швидше. Але при цьому господині доведеться неабияк поклопотатися на кухні, спочатку відміряючи потрібну кількість інгредієнтів, а потім регулярно перемішуючи кашу, що нудиться на плиті.