Скільки і як потрібно варити перловку для різних страв
Здебільшого сучасні господині цікавляться, як варити перловку на воді, тільки якщо наважуються на приготування розсольнику. Ця крупа якось не користується особливою популярністю, незважаючи на доведену користь, незвичайну текстуру та поживність. Багато в чому це пояснюється неприємними спогадами ще зі школи або дитячого садка. Але ж якщо зробити все правильно, вийде не тільки корисно, а й смачно.
Варто навчитися поводитися з компонентом, як захочеться бачити його не тільки в супі, а й використовувати у вигляді гарніру, подавати як самостійну страву. Секрети успіху дуже прості: не відмовлятися від замочування, дотримуватися рекомендованих пропорцій і чітко розуміти, скільки варити перловку залежно від використовуваного підходу.
Як правильно варити перловку на воді
Щоб приготувати розсипчасту та щільну крупу, яку можна використовувати в складі розсольнику або основи для гарніру, потрібно скористатися одним із таких рецептів:
- Підхід із тривалим замочуванням. На склянку продукту беремо 1 л води. Крупу ретельно промиваємо, кілька разів змінюючи рідину, доки вона не залишатиметься прозорою. Компонент заливаємо холодною водою і залишаємо мінімум на 6 годин, а краще на всю ніч. Після цього ще раз промиваємо склад, заливаємо літром свіжої води і ставимо на вогонь. Після закипання рідину зливаємо, перловку треба ще раз промити і залити свіжим окропом. Скільки варити перловку, що пройшла таку обробку? Не більше 30 хвилин. Її залишається або трохи настояти, або додати в суп за 5 хвилин до вимкнення.
- Підхід із нетривалим замочуванням. Щоб отримати розсипчасту масу і не чекати так довго, можна використовувати трохи інший підхід. Крупу перебираємо, промиваємо, замочуємо на 4 години і ще раз промиваємо. Заливаємо заготовку водою, але тепер на склянку перловки беремо не 1 л рідини, а 1,5 л. Склад доводимо до кипіння і відварюємо під кришкою на слабкому вогні протягом 50 хвилин. Потім ємність укутуємо рушником і ставимо в тепле місце ще на 40 хвилин. Після цього готовий продукт солимо, за бажання приправляємо вершковим маслом і використовуємо за призначенням.
Порада: Для приготування супу краще обирати класичну крупу, яка навіть після термічної обробки зберігатиме необхідну щільність. А ось для каш більше підійде голландський сорт продукту. Він відрізняється м'якістю і швидше розварюється.
- Варіант без замочування. На 1 склянку крупи беремо 1,5 л води. Продукт перебираємо, промиваємо, засипаємо в киплячу воду. Проварюємо перловку протягом 2-3 хвилин на сильному вогні, зливаємо рідину і наливаємо замість неї холодну воду. Після закипання маси вогонь потрібно зменшити до слабкого. Варити такий склад доведеться довго - близько 1,5 годин.
Наведеними способами можна, як варити перловку на гарнір, так і готувати компонент до подальшого використання в різних стравах. Єдине, перед подачею страви на стіл масу рекомендується трохи настояти, щоб домогтися максимально приємної текстури.
Найкращий спосіб відварювання перловки на молоці
Традиційну перлову кашу заведено відварювати виключно на молоці. Класичний варіант приготування страви має такий вигляд:
- Беремо крупу в кількості 1 склянки, 1 л кислого молока для її замочування, 2 л молока, 2 столові ложки вершкового масла і трохи цукру. Дуже не рекомендується порушувати пропорції. Навіть незначні зрушення в один або інший бік здатні зіпсувати кінцевий продукт.
- Крупу промиваємо, замочуємо в кисляку на ніч, після чого повторно промиваємо склад.
Порада: Солити перловку рекомендується вже в самому кінці обробки або безпосередньо перед подачею. Якщо використовувати сіль у процесі варіння, на доведення компонента до готовності піде незвично багато часу.
- Молоко з цукром нагріваємо на плиті, викладаємо в рідину підготовлену крупу і відварюємо на слабкому вогні під кришкою протягом 10 хвилин.
- Щоб вийшло по-справжньому смачно, заготовку потрібно настояти на водяній бані протягом 4 годин. Не варто шкодувати часу, результат буде того вартий.
- Готовий продукт буде правильно приправити вершковим маслом і настояти протягом півгодини під кришкою в теплому місці.
Звичайно, отримати таким способом розсипчасту перловку практично неможливо, але у вершковій підливці її ніжна текстура вже не матиме такого великого значення. У будь-якому разі вийде дуже смачно і ситно.
Альтернативні методи приготування крупи
Тим, кого цікавлять варіанти, як швидко зварити перловку, варто розглянути такі підходи:
- У духовці. Беремо склянку перловки, 3 склянки води, сіль, олію, зелень. Крупу попередньо замочуємо на кілька годин, після чого промиваємо і розкладаємо по горщиках. Масу заливаємо окропом, який має перекривати продукт на 2 см. Кришки використовувати не треба! Ємності виставляємо в ще не розігріту духовку і готуємо протягом 40 хвилин за температури 220ºС. У вже готову розсипчасту кашу вводимо сіль, перець, олію, зелень.
- У мультиварці. Беремо 1 склянку перловки і 3 склянки води, додаткові компоненти на розсуд. Крупу промиваємо і замочуємо на кілька годин. Не зовсім правильно використовувати для цього окріп, але в крайньому разі можна спробувати і такий варіант (витримка близько 10 хвилин). Заготовку викладаємо в чашу мультиварки, заливаємо водою, додаємо сіль, вершкове масло і готуємо в режимі «Гречка».
- У мікрохвильовці. За такого підходу виходить досить смачно й економно за часом. Беремо склянку перловки, 1,5 склянки води, вершкове масло і сіль. Вимочений компонент промиваємо, викладаємо в посуд для готування, заливаємо його водою і відварюємо на сильному вогні протягом 3 хвилин. Перекладаємо масу в жароміцний посуд, приправляємо сіллю, накриваємо кришкою. Варимо в мікрохвильовці на максимальній потужності протягом 5 хвилин. Потім знижуємо потужність і готуємо склад ще півгодини. Оцінюємо ступінь готовності продукту і за необхідності відправляємо його в мікрохвильовку ще на 5 хвилин. Готову перловку приправляємо олією.
Не менш зручно варити перлову крупу в рисоварці. Залежно від часу попереднього замочування на процес піде від 1 до 2 годин. А найпростіше приготувати продукт у звичайному термосі. Просто промиваємо склянку компонента, перекладаємо масу в термос і заливаємо окропом. Досить витримати заготовку протягом 4 годин, щоб вона дійшла до потрібного стану. Уже готову розсипчасту кашу приправляємо сіллю, олією, за бажання прикрашаємо зеленню. А ось перетримувати масу не рекомендується, з плином часу її початковий смак буде тільки псуватися.