Коли солити гороховий суп, щоб горох розварився: скільки солі потрібно додати і в який момент
Кухарі рекомендують солити горох під час варіння горохового супу наприкінці приготування, коли всі інгредієнти вже додано. В іншому разі горошини залишаться жорсткими, а страва вийде не такою густою і пікантною, як має бути. Є й інші нюанси приготування горохового супу.
3 поради щодо приготування
Гороховий суп - одна з найситніших перших страв. Його обожнюють чоловіки та діти, але господині часто не люблять готувати страву через упередження, що з горохом багато мороки:
«То бульйон звариться швидше, і горошини залишаються твердими, то розварений горох осідає в супі, і пригорає до дна каструлі».
Насправді гороховий суп готується швидко і просто, якщо знати 3 нюанси його приготування:
- Вибір хорошого гороху. Чи розвариться горох у супі, на 70% залежить від якості крупи. Вона має бути свіжа, не стара. Хороші відгуки про лущений і колотий горох торгових марок «Макфа», «Містраль», «Роздолля золоте», «Увелка», «Кубань матушка».
- Підготовка перед додаванням у суп. Щоб бути впевненим у тому, що горох розвариться, необхідно попередньо замочити його в холодній воді на 3-8 годин. Час замочування залежить від того, цільні горошини чи лущені. Лущена крупа розм'якшується в 2 рази швидше.
- Варіння в несолоній воді. Варити горох слід без додавання солі. Солона вода робить його жорстким і перешкоджає розварюванню. Час варіння після замочування становить 20-40 хвилин. Сухий горох вариться від 40 хвилин до 1,5 годин.
Порада. Якщо потрібно додати горох у солоний бульйон, краще заздалегідь відварити його в кашу.
Скільки солити гороховий суп
Кількість солі, що додається, залежить від рецепта і смакових уподобань:
- Якщо це суп із копченостями, сіль можна не додавати зовсім.
- При варінні пісного супу додають по 0,75-1 год. ложці солі на кожен 1 л готової страви.
- Гороховий суп на бульйоні зі свіжої свинини, курки, яловичини, солять із розрахунку 0,5-1 год. ложка солі на 1 л готової страви.
Додавши зазначену кількість солі, страву пробують на смак, і за потреби досолюють.
Порада. Пробу на сіль правильно робити з блюдечка. Рідина має трохи охолонути. Якщо пробувати гарячий суп із металевої ложки, він часто здається солонішим, ніж є насправді.
Коли додавати сіль залежно від її виду
Під час приготування перших страв рекомендується використовувати велику кухонну сіль. Вона не має присмаку, має помірний ступінь солоності.
- Кам'яну кухонну сіль додають за 5-10 хвилин до готовності горохового супу.
- Дрібну сіль Екстра, часникову сіль, сіль зі спеціями дрібного помелу потрібно додавати за 2-5 хвилин до кінця варіння. Вони швидко розчиняються, а добавки добре розкривають аромат.
Порада. Після приготування гороховий суп рекомендується залишити настоятися 1 годину. За цей час інгредієнти обміняються соками й ароматами, стануть ніжнішими та м'якшими.
Секрети господинь
У досвідчених господинь є свої секрети приготування смачного горохового супу. Щоб горох розварився в пюре, роблять таке:
Ельміра:
«Я замочую і варю горох тільки в покупній воді. Це принципово важливо. Вода у нас в регіоні жорстка, навіть хороший горох не розварюється. Зазвичай з вечора заливаю його холодною водою, ставлю в холодильник. Вранці доливаю воду, щоб на 2 пальці покривала. Варю на повільному вогні хвилин 30. Коли вода починає википати, підливаю трохи холодної. Наприкінці подрібнюю горошини блендером і томлю на повільному вогні хвилини 3. Пюре виходить без грудочок, розсипчасте. Кидаю його в суп разом із картоплею».
Катерина:
«Коли потрібно по-швидкому зварити гороховий суп, горох заливаю холодною водою, кидаю 1 ч. ложку соди і доводжу до кипіння. Від соди піднімається шапка, тому постійно його помішую. Через 10 хвилин відкидаю на сито і промиваю під краном. Потім заливаю холодною водою і проварюю 20 хвилин. Пюре найніжніше, при тому що горохова крупа найдешевша!»
Людмила:
«Терпіти не можу присмак соди. Навіть якщо 0,5 год. ложки покласти, все одно її чую! Я беру перевірений горох фірми «Увелка». Замочую всю пачку на ніч в окропі. Варю в тій же воді. Хвилин через 20 уже розсипається. Ще 5 хвилин проварила, по пакетах розфасувала і заморозила. Коли потрібен гороховий суп, дістала з морозилки, і прямо замороженим у каструлю кинула».
Класичний рецепт горохового супу з копченостями
Гороховий суп із копченостями користується найбільшою популярністю. Його готують у різних кухнях світу. Копченості надають страві особливої пікантності та апетитного аромату.
Для приготування знадобляться такі інгредієнти:
- горох лущений - 0,2 кг;
- вода - 2-2,5 л;
- копчені свинячі реберця - 0,3 кг;
- картопля - 2 шт.;
- морква -1 шт.;
- ріпчаста цибуля - 1 шт.;
- бекон - 50 г;
- часник - 1-2 зубчики;
- свіжа зелень кропу і петрушки - по 10-25 г (за смаком);
- сіль - 1 ч. ложка (за смаком).
Рецепт приготування:
- Горохову крупу перебрати, помити, залити 0,5-1 л холодної води і залишити на 3-4 години.
- Через 2-3 години після початку замочування поставити варитися бульйон. Ребра залити 1,5-2 л холодної води. Після закипання води варити на повільному вогні 1 годину.
- Коли бульйон буде готовий, поставити варитися горох у воді, в якій він замочувався. Воду не солити. Каструлю накрити кришкою. Вогонь поставити на мінімум. У міру википання рідини доливати холодну воду з холодильника. Приблизний час варіння гороху - 30 хвилин.
- Додати горох до м'яса, коли він розм'якне, а м'ясо почне відділятися від кісток.
- Картоплю нарізати великими кубиками, моркву дрібними кубиками, цибулю дрібно нарубати.
- Картоплю відправити в каструлю.
- Цибулю з морквою пасерувати і додати в каструлю через 15 хвилин після картоплі.
- Посолити гороховий суп.
- Через 10 хвилин спробувати на сіль. Якщо є необхідність, досолити. Додати рубану зелень, часник і бекон, нарізаний тонкими смужками. Прогріти протягом 1-2 хвилин.
Питання та відповіді
Чи можна приготувати гороховий суп із пластівців?
Деякі господині використовують горохові пластівці для приготування супу через те, що вони без проблем розварюються за 15-20 хвилин. Але смак готової страви сильно відрізняється від звареної класичним способом. Гурманам воно може не сподобатися. Потрібно відштовхуватися від своїх смакових уподобань. Комусь такий варіант приготування прийнятний, а комусь ні.
Що робити, якщо гороховий суп пересолений?
Якщо суп пересолений несильно, рекомендується додати в нього 100 мл вершків або сметану. У разі сильного пересолу можна врятувати страву додаванням 1-2 сирих картоплин і невеликої кількості води (до 200 мл). Суп проварюють до готовності картоплі.
Гороховий суп, як і інші перші страви, заведено солити наприкінці варіння. Така рекомендація пояснюється тим, що рідина під час готування википає, і страва може вийти пересоленою. Крім того, горох у солоній воді погано розварюється. Щоб страва вийшла наваристою, густою, без грудочок, потрібно готувати горохову основу заздалегідь: замочувати і відварювати горох у несолоній воді.