Скільки і як варити перловку в пакетиках, щоб не розварити, і яка кількість води потрібна
Однією з переваг крупи в індивідуальних упаковках є те, що вона не пригорає і не розварюється в клейку масу, навіть якщо вийняти її з каструлі пізніше, ніж потрібно. Але все ж краще не перетримувати продукт на вогні, щоб зерна не вбирали зайву воду, і завчасно з'ясувати, скільки варити перловку в пакетиках.
Залежно від виробника, на коробці може бути вказано час від 30 до 50 хвилин. Але, насправді, тривалість варіння визначається способом приготування - на плиті, в мультиварці або мікрохвильовці. А також на цей показник впливає і те, для якої страви призначена крупа.
Як готувати перловку в пакетиках
На відміну від вагової крупи, варити перловку в пакетиках можна без попереднього замочування. Завдяки обробці перед фасуванням, закладати такий продукт у каструлю, чашу мультиварки або ємність для мікрохвильовки можна відразу. Але щоб каша вийшла смачною і розсипчастою, важливо знати, як і скільки її потрібно готувати кожним із зазначених способів.
На плиті
Під час варіння фасованої крупи потрібно дотримуватися таких правил:
- заливати продукт водою гарячою з розрахунку 3 склянки на пакет;
- додавати сіль на початку приготування, близько 1 год. л. на літр рідини;
- кип'ятити на повільному вогні 35-40 хвилин.
Вариться перловка без кришки, а після закінчення приготування її потрібно викласти на друшляк, не розкриваючи. Коли рідина стече, розрізати пакетик і розкласти вміст по тарілках. Як правило, 1 пакетика вистачає на 2 великі порції.
У мультиварці
Деякі господині вважають за краще готувати каші тільки в мультиварці. На їхню думку, в цьому агрегаті вони виходять особливо смачними і наваристими. Але тільки в разі, якщо дотримуватися основних принципів приготування:
- закладати в чашу не більше 2 пакетів одночасно;
- заливати крупу тільки окропом, по 3 склянки на порцію;
- солити відразу після додавання води;
- варити перловку в режимі «Каша», «Крупа» або «Гречка» не менше 50 хвилин.
Можна попередньо звільнити продукт від упаковок і висипати зерна в чашу, а після закінчення приготування залишити в режимі «Підігрів» на 10 хвилин. Тоді каша вийде більш в'язкою і розпареною.
У мікрохвильовці
Це найшвидший спосіб приготування перловки в пакетиках. Щоб зробити смачний гарнір або сніданок, потрібно дотримуватися таких правил:
- класти упаковки в просторий посуд, щоб вони не лежали впритул одна до одної, т. к. крупа сильно збільшується в розмірах;
- заливати порції тільки окропом так, щоб вони були повністю покриті водою із запасом 1,5-2 см;
- солити перловку спочатку, перед увімкненням таймера;
- готувати страву 20-25 хвилин на максимальній потужності.
Єдина незручність цього варіанта приготування полягає в тому, що процес доведеться контролювати. Гаряча вода випаровуватиметься, і, якщо пакетики опиняться на поверхні, крупа почне «тріщати» і залишиться твердою. Щоб цього не сталося, потрібно періодично доливати рідину до потрібного рівня.
Як зварити перловку для супу
Щоб бульйон не вийшов каламутним, крупу знадобиться зварити окремо, але тільки до напівготовності. А потім помістити в загальну каструлю, щоб вона «подружилася» з іншими продуктами.
Як правильно приготувати фасовану перловку для супу:
- закладати пакетики тільки в підсолений окріп;
- варити на малому вогні 20-25 хвилин;
- перекладати крупу в суп не менше ніж за 15-20 хвилин до закінчення його приготування, звільнивши зерна від упаковки.
Можна трохи підкоригувати рекомендації щодо часу, і, наприклад, варити перловку 30 хвилин окремо, а 10 хвилин - у супі. Головне, щоб загальна тривалість приготування становила не менше 40 хвилин.
Молочна каша з перловки в пакетиках
Перший етап варіння фасованої крупи для молочної каші складається з тих самих пунктів, що і для супу. Потрібно прокип'ятити перловку у воді на повільному вогні, але трохи довше, приблизно 25-30 хвилин. Далі можливі варіанти:
- Перемістити індивідуальні упаковки в каструлю з молоком, додавши сіль і цукор, проварити ще 20 хвилин. Потім розкрити пакети, розкласти вміст по тарілках. Влити молоко з каструлі, накрити ємності та дати постояти 5-10 хвилин.
- Дати перловці стекти на друшляку, потім розкрити упаковки і перемістити крупу в кипляче молоко, поклавши сіль і цукор. Готувати на повільному вогні, періодично помішуючи, 15-20 хвилин. Після закінчення варіння не розкладати кашу по тарілках відразу, а залишити для упрівання в каструлі на 10-15 хвилин.
При приготуванні порційної перловки потрібно орієнтуватися не тільки на вказаний виробником час, а й на зовнішній вигляд крупи. Для отримання розсипчастої маси виймати упаковки можна відразу після того, як вміст розбухне, заповнивши весь пакет.