Скільки і як зварити червоний рис у чистому вигляді та з овочами
Злаковий продукт сорту «Рубін» проходить тільки процедуру лущення, не піддаючись шліфуванню, тому містить максимальну кількість корисних компонентів і благотворно позначається на здоров'ї. Але тільки якщо знати, як варити червоний рис, він збереже вітаміни, мінерали та клітковину в потрібному обсязі.
Переварити компонент практично неможливо, але це не означає, що його можна тримати в окропі протягом тривалого часу. Незважаючи на щільність готового продукту, його верхня оболонка досить м'яка, тому без проблем перетравлюється травним трактом. Приготувати з такого рису смачний і корисний гарнір досить просто, але кілька правил все ж доведеться вивчити.
Особливості червоного рису, про які потрібно пам'ятати
Перед тим, як включати рис «Рубін» у свій раціон, необхідно ознайомитися з низкою важливих моментів, які можуть допомогти в отриманні від продукту максимальної користі:
- Користь продукту здебільшого зумовлена особливостями хімічного складу його оболонки. Тому незалежно від того, скільки вариться компонент, його не рекомендується занадто активно і часто мішати. Це може призвести до відшаровування клітковини та інших важливих хімічних елементів. Взагалі, такий рис можна взагалі не мішати. Якщо правильно підібрати пропорцію води, крупинки не будуть злипатися.
- Не обов'язково готувати зі злаку традиційний гарнір. Якщо поєднати продукт із молоком і сухофруктами, можна отримати смачну й оригінальну десертну страву.
- Готовий продукт перед подачею на стіл рекомендується скропити соком лайма або лимона.
Порада: Щоб скоротити час приготування компонента, його можна попередньо замочити в невеликій кількості холодної води. Варто врахувати, що за такого підходу готові крупинки стануть трохи світлішими за звичайний.
- Готовий гарнір, за умови відсутності додаткових компонентів, можна до 3 днів зберігати в холодильнику, накривши кришкою.
Якщо готувати рис сорту «Рубін» за всіма правилами, то досить скоро його вживання позитивно позначиться на стані травного тракту, знизить рівень цукру в крові, прискорить виведення з організму шкідливого холестерину та навіть посприяє зниженню ваги.
Як правильно відварити червоний рис
Щоб зварити продукт традиційним способом, на склянку червоного рису потрібно взяти 2,5 склянки води, столову ложку вершкового масла або рослинної олії, трохи солі за смаком. Сама маніпуляція матиме такий вигляд:
- Спочатку «Рубін» потрібно ретельно перебрати, прибравши лушпиння і можливі камінчики. Після цього кілька разів промиваємо компонент у холодній воді, поки рідина не залишатиметься абсолютно прозорою.
- Відкидаємо масу на друшляк, а після того, як надлишки рідини стечуть, перекладаємо її в каструлю з товстим дном.
- Заливаємо продукт гарячою (!) водою. Використовуємо співвідношення 1 до 2,5 - рідина повинна приблизно на 2 см перекривати злак. Відразу ж додаємо трохи солі за смаком.
- Ємність ставимо на сильний вогонь, чекаємо, поки склад закипить. Після цього жар зменшуємо до мінімуму, каструлю накриваємо кришкою і відварюємо компонент протягом 40 хвилин. Час від часу перевіряємо вміст на наявність піни та знімаємо її.
- Якщо через зазначений час виріб ще не дійшов до потрібної кондиції, продовжуємо обробку ще на 10 хвилин. В ідеалі вся рідина вбереться в зернятка. Максимальна тривалість варіння - 1 година 20 хвилин.
Незалежно від того, скільки варився продукт, зливаємо з нього залишки рідини, якщо вони залишилися, приправляємо олією, перемішуємо дерев'яною ложкою і подаємо.
Як приготувати смачний гарнір із червоного рису з овочами
Існує чимало варіантів того, як варити червоний рис з овочами. Ось один із найвдаліших:
- На 1 склянку червоного рису беремо 2,5 склянки води, 0,5 склянки сушеної квасолі, половинку болгарського перцю, 0,5 склянки консервованої кукурудзи, одну цибулину, трохи паприки, меленого чорного або червоного перцю.
- Спочатку відварюємо до готовності квасолю. Якщо немає бажання чекати кілька годин, можна використовувати консервований продукт. Найкраще обирати варіант у власному соку, але і його обов'язково ретельно промиваємо холодною кип'яченою водою. Після цього боби потрібно розкласти, щоб вони трохи просохли.
- Також окремо відварюємо до готовності червоний рис, у готовий продукт можна додати трохи вершкового масла або олії.
- Цибулю чистимо та подрібнюємо. Обсмажуємо його на розігрітій рослинній олії, після чого вводимо використовувані спеції і знову обсмажуємо. У засмажку додаємо квасолю, все ретельно перемішуємо, прогріваємо і знімаємо з вогню.
- Кукурудзу відкидаємо на друшляк і злегка просушуємо, змішуємо з нарізаним дрібними кубиками солодким перцем. Овочеву суміш додаємо на сковорідку до квасолі, яку ставимо на слабкий вогонь, перемішуємо і тушкуємо до готовності всіх компонентів. Занадто часто розмішувати склад не варто, він втратить структуру.
- В останню чергу вводимо відварений рис. Присолюємо всю суміш, розмішуємо і тримаємо на вогні під кришкою не більше кількох хвилин. Готову страву можна посипати свіжою подрібненою зеленню, ще трохи присолити.
Крім цього, червоний рис прекрасно поєднується з морепродуктами, грибами, м'ясом і деякими субпродуктами. Єдине, про що потрібно пам'ятати, варити такий злак краще окремо, поєднуючи з іншими компонентами або вже готовою стравою в самому кінці. Якщо порушити це правило, то в результаті можна отримати суміш, схожу на кашу, без чіткого смаку, текстури та аромату.