Прості та смачні кулінарні рецепти
Простосмак » Десерти » Джем із гарбуза з цитрусами на зиму

Джем із гарбуза з цитрусами на зиму

Джем із гарбуза з апельсином

Осінь - оранжево-жовта пора на деревах і навіть на грядках. У цей час особливо приємно готувати джем із гарбуза з апельсином і лимоном, запасаючись вітамінами на зиму, щоб у холоднечу й холод вони підтримували наше здоров'я та радували яскравими барвами. Щоб, куштуючи ці ласощі, ми передчували настання квітучої весни і спекотного літа. Виходить, що такий джем уже переходить із розряду простих солодощів у натуральний і корисний антидепресант. Рівень!

Інгредієнти


Інгредієнти для джему з гарбузом і цитрусами

 

  • гарбуз - 300-350 грамів;
  • цукор - 200-250 грам;
  • апельсин - половина великого плоду;
  • лимон - чверть великого плоду;
  • кориця - 1 паличка;
  • бадьян (зірчастий аніс) - 1 штука.

Що нам знадобиться:

  • обробна дошка і ніж;
  • ніж для чищення овочів («економка»);
  • кухонні ваги;
  • занурювальний блендер;
  • каструля середнього розміру;
  • глибока миска середнього розміру;
  • столова ложка;
  • кухонна плита.

Процес приготування

Очищений гарбуз

Нарізка гарбуза кубиками

Варіння шматочків гарбуза в каструлі

Цедра апельсина

Нарізка апельсина великими шматками

Варіння шматочків гарбуза і цитрусів для джему

Приготування гарбузового пюре

Додавання цукру, спецій і цедри в гарбузове пюре

Готовий гарбузовий джем у баночці

  1. Як водиться, спочатку знімаємо з гарбуза шкірку, а потім виймаємо за допомогою столової ложки все насіння. Якщо всередині залишиться трохи м'якоті та «ниточок», до яких те саме насіння кріпилося, то в цьому немає нічого страшного, оскільки згодом усі інгредієнти джему будуть повністю перетерті.
  2. Підготовлений гарбуз нарізаємо великим кубиком. І знову ж таки тут не варто витрачати час на дрібну нарізку і вже тим більше - на роботу з теркою. Далі ви побачите, що достатньо і такої підготовки овоча для приготування нашого джему (або конфітюру - кому як більше подобається називати).
  3. Складаємо всі руді «кубики» в каструлю середнього розміру, де готуватимуться ласощі, і вливаємо стільки води, щоб вона майже покривала шар гарбуза. Вмикаємо сильний нагрів конфорки і, щойно вода закипить, зменшуємо його до рівня «нижче середнього», щоб рідина злегка булькала. Залишимо тушкуватися і займемося цитрусовими.
  4. За допомогою «ножа-економки», який зазвичай використовується для чищення овочів, знімаємо з половинки апельсина і четвертинки лимона цедру. Намагайтеся не захоплювати багато білої м'якоті, яка розташовується під ароматною шкіркою цитрусів, оскільки вона дуже гірчить. Якщо ж вам не вдалося зняти цедру акуратно, то просто, притискаючи кожен шматочок цедри зовнішнім боком до обробної дошки, зчистіть ножем гірку м'якоть. Підготовлену цедру наріжте дрібною і тонкою соломкою.
  5. З «оголених» цитрусів видаліть білу м'якоть, а смачний вміст плодів поріжте так само крупно, як і гарбуз.
  6. Складіть шматочки апельсина і лимона в каструлю до гарбуза і тушкуйте все разом протягом 25-30 хвилин за того самого нагрівання конфорки. Якщо рідина буде стрімко випаровуватися, то додайте трохи гарячої води, інакше у нас вийде не основа для гарбузово-цитрусового повидла, а смажені овочі та фрукти.
  7. Коли фрукти та гарбуз розваряться протягом визначеної кількості часу, їх необхідно перетворити на пюре за допомогою занурювального блендера. Пробивайте масу дуже ретельно, щоб уникнути в готовій страві цілих шматків вареного гарбуза або цитрусів.
  8. Тепер необхідно зважити пюре і додати цукор у кількості 40-50% від отриманої маси. У мене за вказаних об'ємів гарбуза, апельсина і лимона готового пюре вийшло приблизно 500 грамів, тому було додано 200 грамів цукру. Сюди ж додаємо цедру, корицю й аніс, ретельно перемішуємо.
  9. Ставимо каструлю на конфорку, розігріту до максимальної температури, і одразу ж накриваємо її кришкою, адже під час варіння джем буде буквально «стріляти» гарячими краплями, що становить небезпеку для вашої шкіри і зовсім не добре для чистоти на кухні. Варитися джем повинен близько 10 хвилин, при цьому потрібно його рази два або три гарненько перемішати, щоб солодка маса не пригоріла до дна посуду.

Готовий джем має трохи охолонути, після чого його потрібно перекласти в стерилізовану банку і законсервувати відповідно до всіх правил заготівлі.

Смачного!

Інші рецепти
Рецепти яблучного джему - як його правильно варити
Рецепти яблучного джему - як його правильно варити
Деякі господині, переглядаючи рецепти домашніх заготовок, крім звичної назви «джем» бачать ще й слово «конфітюр». Насправді, це практично однакові
Кіш із червоною рибою та броколі
Кіш із червоною рибою та броколі
Що ви любите їсти на сніданок - кашу, яєчню? Або просто випиваєте чашку кави? А якщо спробувати змінити звичний порядок речей і скуштувати чудовий
Ароматні булочки з гарбузом, родзинками та корицею
Ароматні булочки з гарбузом, родзинками та корицею
Домашня випічка з ароматним чаєм - ось що може задати настрій вашим вихідним. Створіть для себе та своїх близьких атмосферу затишку та
Готуємо паску в мультиварці: легкий рецепт із покроковою інструкцією
Готуємо паску в мультиварці: легкий рецепт із покроковою інструкцією
Паску в мультиварці приготувати не складно, але сам процес трохи таємничий, і вимагає частки чаклунства. Ви готові до цього? З усіх страв, тільки
Ароматні осінні мафіни з гарбузом, волоським горіхом і родзинками
Ароматні осінні мафіни з гарбузом, волоським горіхом і родзинками
Хто сказав, що десерти і здорове харчування - речі несумісні? Якщо за вікном похмура осінь і хочеться чогось солоденького, пропонуємо приготувати
Із чого і як можна варити грушеве варення
Із чого і як можна варити грушеве варення
Варення, приготоване з груш, не користується великою популярністю, що найчастіше пояснюється необізнаністю людей про користь продукту. Солодкий і