Рецепти яблучного джему - як його правильно варити
Деякі господині, переглядаючи рецепти домашніх заготовок, крім звичної назви «джем» бачать ще й слово «конфітюр». Насправді, це практично однакові страви. Тільки в першому випадку консистенція продукту мається на увазі більш однорідна, а в другому - допускається присутність окремих шматочків яблук. Крім цього, при виготовленні конфітюру нерідко використовують добавки, що надають складу вигляду желе.
За бажання на зиму можна заготовити і те, і інше. Та й варити ці ласощі потрібно приблизно за однією схемою з незначними змінами. У будь-якому разі, до маніпуляції спочатку потрібно ґрунтовно підготуватися.
Рекомендації з приготування яблучних десертів
Для того, щоб приготувати конфітюр або джем із яблук, потрібно вибрати відповідний рецепт. Краще відразу відкинути варіанти, в яких передбачається використання ненатуральних продуктів і різних добавок. Заготовки на зиму вийдуть дійсно смачними і простоять стільки, скільки потрібно, якщо не просто дотримуватися рекомендацій, перерахованих у рецепті, а врахувати кілька важливих моментів:
- Якщо варити джем або конфітюр у мультиварці, його смак буде трохи більш насиченим і повним. Але варто врахувати, що такий підхід вимагає більше часу та енергетичних витрат.
- Тим, хто не любить нудотну солодкість, у джем рекомендується додавати ягоди, які додадуть продукту кислинку. А ось у конфітюр краще вводити спеції та прянощі.
- Цукру зазвичай рекомендується брати стільки ж, скільки і яблук. Дозволено зменшувати цей обсяг, але не надто. Дефіцит компонента може призвести до швидкого псування страви.
- Для приготування подібних десертів підійдуть тільки свіжі та міцні яблука. Сухувата або пориста м'якоть неприпустима, так само, як і надмірна кількість у ній крохмалю. Краще використовувати трохи недостиглі плоди, але ніяк не перестиглі.
- Незважаючи на те, що в деяких рецептах конфітюр або джем рекомендують готувати з коричневого цукру, для заготовок на зиму це абсолютно не принципово.
Не варто використовувати для приготування закаток подібного типу попередньо заморожені або підсушені та вимочені яблука. Їхня текстура не дасть змоги домогтися від страви бажаної консистенції.
Простий рецепт класичного конфітюру з яблук
Для приготування десерту потрібно запастися соковитими зеленими плодами. На кілограм яблук беремо таку саму кількість цукрового піску, дві чайні ложки лимонного соку або половину чайної ложки лимонної кислоти, трохи питної води. Конфітюр готується за такою схемою:
- Спочатку потрібно підготувати фрукти. Їх ретельно миємо, перебираємо, видаляємо серцевину, нарізаємо часточками або кубиками. Поміщаємо заготовки в ємність із товстим дном і пересипаємо цукром.
- Акуратно все перемішуємо, після чого додаємо лимонний сік (або кислоту), знову мішаємо масу ложкою. Вводимо в ємність воду в кількості третини від усього обсягу продукту.
Порада: Якщо шкірка на яблуках тонка, то її можна не видаляти, конфітюр від цього не постраждає, щільні частини буквально розчиняться. А ось жорсткі шкурки краще зрізати, інакше вони згорнуться в трубочки і псуватимуть ніжну текстуру продукту.
- Склад із яблук ставимо на плиту. Спочатку на середньому вогні доводимо масу до кипіння (постійно її мішаємо), після чого зменшуємо інтенсивність жару. Варити продукт потрібно не менше 40 хвилин, регулярно помішуючи. Обов'язково стежимо за пінкою, її потрібно знімати в міру появи, інакше конфітюр вийде з непотрібним присмаком.
- Через зазначений час капаємо трохи складу на блюдце. Якщо суміш не розтікається, то десерт готовий. Розливаємо його по невеликих стерильних баночках і закатуємо на зиму. До речі, за кілька хвилин до вимкнення вогню в масу можна ввести трохи кориці. Вона додасть страві особливого пряного аромату.
Якщо хочеться зварити максимально однорідний склад, який потім буде зручно намазувати на тости, то в середині варіння використовуємо занурювальний блендер для обробки киплячої маси. А ось із самого початку натирати яблука на тертці не варто, продукт швидко окислиться і втратить чистоту смаку.
Ароматний десерт із яблук із цитрусовими нотками
Такий джем тішитиме не тільки незабутнім смаком, а й забезпечить міцність імунітету на всю зиму, подарує гарний настрій і нескінченну енергію. Для його приготування знадобиться кілограм яблук кисло-солодких сортів, великий апельсин, дві склянки цукру і половина склянки питної води.
- Проводимо стандартну обробку фруктів. Якщо яблука довелося взяти солодкі, то додатково нам знадобиться половина чайної ложки лимонної кислоти.
- З апельсина знімаємо цедру, після чого розділяємо фрукт на часточки і видобуваємо м'якоть у чистому вигляді. Нарізаємо її невеликими кубиками, а цедру максимально подрібнюємо.
- Яблука викладаємо в емальований посуд і заливаємо водою, доведеною до стану крутого окропу. Поки що варити склад не потрібно, просто настоюємо його протягом півгодини.
- Через зазначений час додаємо в яблучний склад всі інші компоненти і ретельно все вимішуємо. Ємність поміщаємо на середній вогонь, заготовку доводимо до кипіння. Тоді жар зменшуємо до мінімуму, майбутній джем потрібно потомити не менше години.
- На готовність продукту вкажуть прозорість яблук і красивий бурштиновий відтінок сиропу. Готовий конфітюр закатуємо на зиму по банках, охолоджуємо і складуємо.
У цьому продукті також вітається введення спецій, що підсилюють аромат страви. Головне, не переборщити з додатковими компонентами і не перебити її чистий смак.
Як можна зварити яблучний джем у мультиварці
Цей рецепт приваблює господинь мінімальним набором компонентів. Тільки не варто розраховувати на те, що при використанні інноваційної побутової техніки джем звариться сам по собі. Тут теж доведеться чимало постаратися.
- На 1 кг яблук беремо половину кілограма цукру і склянку питної води.
- З попередньо промитих і очищених від насіння фруктів зрізаємо шкірку, поміщаємо її в чашу мультиварки і готуємо в режимі «На пару» протягом 10 хвилин. Після чого самі шкурки виловлюємо шумівкою, а рідину залишаємо. Завдяки такій нескладній маніпуляції ми отримуємо пектин - натуральний загущувач, завдяки якому джем отримає потрібну консистенцію.
- Самі яблука нарізаємо тонкими шматочками або кубиками, після чого поміщаємо в яблучний відвар. Туди ж засипаємо цукор, добре вимішуємо склад і закриваємо кришкою.
- Виставляємо режим «Тушкування». Масу потрібно варити як мінімум годину. Після цього відкидаємо кришку, протираємо її від утвореного конденсату. Наполовину готовий джем ретельно розмішуємо, можна навіть злегка розтерти його дерев'яною ложкою.
- Знову закриваємо апарат. Цього разу виставляємо режим «Випічка» і вже не більше, ніж на 40 хвилин. Якщо конструкція побутового приладу дозволяє, то кришку закриваємо не щільно. У процесі варіння конфітюр рекомендується кілька разів перемішати, тоді він пропечеться більш рівномірно.
- Перевіряємо продукт на готовність, після чого розкладаємо по заздалегідь підготовленим стерильним банкам і закатуємо.
- У випадку з мультиваркою не варто перевищувати рекомендованих обсягів продуктів, незалежно від об'єму чаші. Якщо спробувати заощадити час і зловживати компонентами, то, щойно маса закипить, вона почне виливатися через краї ємності.
Незважаючи на те, що деякі господині намагаються пристосувати ще й мікрохвильовку для варіння джемів, застосовувати такий підхід вкрай небажано. По-перше, обсяг компонентів, а, отже, і підсумкового продукту, буде мінімальним. По-друге, контролювати процес неможливо, тому потрібну текстуру і приємний смак отримати буде проблематично. І взагалі, досвідчені кулінари вважають, що немає кращого варіанту приготування джему або конфітюру, ніж на плиті, у звичайному емальованому посуді з товстими стінками.